27.04.2016 | 22:56
Za pocetak jedno veliko fala Johnu za ribu u krupnoj soli.
U 2 tjedna, 3 puta smo imali Porae na meniju sto je nablize oradi sto se tu moze nac, i jednom smo probali sa vecim rodjakom lokarde.... Jednostavno, brzo, i stvarno posebno..
Dok sam kupovao prekjucer Porae, po prvi put sam vidio hobotnice u ribarnici i uzeo malu od kile i po da se pocastim. Svrbilo me da kupim mrcinu od 4 kile, al za prvi put u novoj sredini, rekoh, nek je manja...
Trebalo mi je vremena da se odlucim na koji nacin da ju spremim. Naravno, puknuo sam ju u frizer jer taj dan smo imali oradu u soli. Proveo sam dana mastajuci o krakovima i pipcima, o kljunu i okicama. Gledao videe podvodnih ribolovaca na jutjubu i polako upadao u zal za jadranom i ostima, maskom i perajama, podvelebitskim kanalom...
Odluka je pala na Hobotnicu u kruhu na moj nacin.
Lagano, efektno i fino.
Ociscena hoba (dakle sve iz glave van, osim kljuna) se baci u lonac na laganoj vatri i poklopi. Kuha se u tekucini koju sama pusti. Ne solit, ne paprit.Primit ce se, da, ovisno o loncu i plamenu, ali nece zagorit i nece joj nis bit. Ja ju par puta kroz 20 minuta, pola sata koliko joj treba da se skuha na pol pomaknem kuhacom, ponajvise zbog mirisa koji se siri kuhinjom kad dignem poklopac.
Nakon kuhanja, pustite ju da se ohladi i ocistite. Crvenu tekucinu ostavite u loncu. Hobi lagano ogulite kozu i izvadite kljun i pojedite usta (ako zelite). Narezite krakove na snitice kao za na salatu, narezite i glavu.
Na zagrijano maslinovo ulje bacite hrpu cesnjaka, nakon tog hobu i persin, poprzite malo. Pola deci vina u usta, pola deci vina u hobu. Sad moze malo soli. Moze i malo vise soli i ako ispadne preslano, nema brige jer ce se razblaziti kasnije.
Nakon par minuta krckanja, prebacite sve u drugu posudu da se ohladi, ugasite plamen i u tavu ulijte crvenu tekucinu od hobe i deci vina, malko promijesajte da se pomijesa sa ostacima hobe, cesnjaka, persina i maslinjaka. Procijedite od mrvica i stavite u posudu neku, trebat ce za zalit.
Sad je vrijeme za zamijesit tjesto za kruh ili za picu ili koje god tijesto volite. Meni se pokazalo kao najbolje tijesto, slicno onom koje radim za picu. Oko pol kile brasna, jaje, pola jogura, deci mlijeka za razmutit kvasac, mrva soli... Nek tijesto odstoji i naraste.
Kad naraste razvaljajte ga i stavite hobu na njega i zamotajte u strucu.
Tu sam se sjetio da imam telefon!
Stavite u pecnicu pec na 180 oko 40, 45 minuta... Obicno nakon 30 minuta prvi put otvorim pecnicu, i zalijem kruh sa crvenom tekucinom. Do tad je vec dobio finu koricu i tekucina mu daje mekocu i okus...
Kad je struca pecena, izvadite ju van, ponovo zalijte i ako imate vremena pricekajte, pokrijte krpom, da fino omeksa.. ako nemate vremena, stavite na stol, narezite na snite i posluzite... Meni je najbolja drugi dan. Tava sa putrom, snita, dvije na to da se zagrije i mmmmmm dorucak...
Troje gostiju je jelo hobotnicu po prvi put sinoc... Dogovorili smo da sljedeci put jedemo hobu s krumpacem, jer ipak hobotnica nije tako grozna kao sto su mislili.