29.06.2021 | 15:28
Ja sam ovu jeo u sklopu Večernjakove Turističke patrole, vodio nas Ivan Dabo, gradonačelnik Novalje tada u neki restoran udaljen skroz ali fenomenalan.
Di bi si ja mogao ta sva jela priuštiti?
Tamo je za prvo predjelo bio paški sir i pršut, drugo predjelo paška janjetina na sitno rezana, glavno jelo hobotnica ispod peke, pa desert sladoled.
Za nas četvero.
Dabo, neki njegov, moj fotoreporter i ja.
Nisam disat mogao poslije.
I tako po Jadranu, posao nam bio žderati i ocjenjivati restorane i hotele.
A moraš naručiti najskuplje šta imaju.
U tom rangu.
Onda te oni provale (jer VL svake godine ide u iste restorane a svaki gazda hoće prvu nagradu jer mu je reklama i zato što fotoreporter ima top od objektiva ne možeš ostati anoniman nikako) pa ti sve to daju besplatno iako imaš lovu koju si dobio da platiš jer bi po PS-u trebao biti incognito.
Onda te tek tretiraju ko kralja i još ti lažan račun izdaju da možeš pravdati lovu koju si "potrošio" kad se vratiš u redakciju.
Odnosno, da "potrošena" svota ostane tebi.
Pa nikada se nisam toliko ubijao u svemu i još zaradio.
Svi smo to radili.
Bilo nas je pet, šest ekipa za cijeli Jadran.
Moj sektor je bio Opatija, Pag, Rab, Krk, mali i veli Lošinj u jednoj turi pa Split, Makarska, Brela i taj dio u drugoj.
Ali imaš maks četiri dana po turi.
Doslovno dan po mjestu i sutradan nanovo.
No zato ti je sve plaćeno plus dnevnice.
Kako je danas, pojma nemam.
Tada smo i auto dobili od autokuće na korištenje, karticu od INAe.
Ma uživancija.
Samo kratko je trajalo.
Dok popričaš sa ovima iz Turističke zajednice, napišeš tekst, pošalješ ga diktirajući telefonom dežurnoj daktilografkinji (kakav internet, rane 2000-e, tek smo neku web stranicu otvorili a Jutarnji nije ni to imao)...
Ostane ti leć u krevet i sutra se odvest u drugo mjesto.