Mjenjanje cola na automobilu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mjenjanje cola na automobilu

04.11.2013 | 22:50
Znaci ovako, da pitam vas, vjerojatno ima iskusnih, psoto sma clan samo ovoga foruma, ne da mi se regati da bih pitao jedno pitanje na nekom auto forumu pa evo ako znate super

prica ide ovako, zelim kpiti nove felge koje bi koritio s ljetnim gumama, stock felge bi korsitio za sime i one su 15 coli, naime za ljeto bi stavio 16, ili cak 17, ( vidit cemo sta bude), pa me zanima kako stvar funkcionira s tehnickim pregledom? Kome se moram javiti da mijenjam col kotaca? ako znate, bio bih jako zahvalan.
04.11.2013 | 22:55
1. moraš odabrati takve felge+gume koje su po službenoj proizvođačkoj knjižici uputa - dozvoljene za tvoj model auta. Znači, ne ono što piše u prometnoj, nego u priručniku od auta, možeš naći s kojom sve geometrijom guma se taj auto isporučuje.

2. dođeš na tehnički pregled kad ti je normalno vrijeme za ići na tehnički i barbi koji ti pregledava auto kažeš da imaš drugu garnituru kotača i da ti dopiše to u prometnu (uz osnovnu). Ne košta ništa. On ima evidenciju koji kotači mogu ići na tvoj auto i ako si odabrao takve neke, to je to. On ti samo dopiše dodatnu specifikaciju guma u prometnu.

3. Idi na Beliće, na Kastav napraviti to jer oni su najsusretljiviji i najprofesionalniji. Š*pci na Škurinju se npr. prave blesavi i pokušavaju ti dodatno naplatiti (bez računa naravno) taj upis u prometnu.
04.11.2013 | 23:00
Ok, nisam znao da ima tocno odredeni, to cu dobro pogledati da ne bi doslo do nekih nesigurnosti u voznji. zelim malo sportskiji look, ali ipak mi je safety first!

Ovaj put( prvi put) sam bio na preluku, inace idemo na belice, ali zbog poznanstva tete iz osiguranja smo bili dolje ovaj put.

Super, ljudi su mi govorkali da moram ici na policiju ovjeriti te felge nove, pa jos 100 kn na policiji, pa 100 kn na tehnickom. Izgleda da su njih preveslali.

Hvala smayoo jos jednom, kada bude neki iparty sumnjam da ces sebi morat placat pivu karma up!
04.11.2013 | 23:11
Nema na čemu. To je, naime, moje iskustvo. Ja sam kupio (službeni) auto s 18" felgama i niskoprofilnim gumama koje koštaju ko oči u glavi, a neudobne su ko da se vozim na taljigama tako da sam ih u roku od mjesec dana zamijenio 16" felgama i normalnim gumama. Isto sam se raspitivao što sad s tim treba i čovjek mi je na tehničkom rekao da ne treba to ništa ekstra plaćati ni ikamo ići jer je ionako redovni tehnički pregled, samo on upiše dodatnu dimenziju i to je to.
04.11.2013 | 23:20
Od 1.7. traže ovjerenu potvrdu od uvoznika (ne prihvačaju od prodavatelja nego baš generalnog uvoznika).
Bio prošli mjesec na tehničkom u ZG, vratio me jer kaže da ne može prihvatiti ono što piše u knjižici koja ide uz vozilo ili na poklopcu rezervoara jer mora priložiti tu potvrdu.
Potvrdu su mi u PZ Autu (imam VW) naplatili 150 kn i tek sa tom potvrdom su mi htjeli upisati u prometnu. Uglavnom, na toj potvrdi ti trebaju navesti sve dimenzije koje ti idu na tvoj auto prema broju šasije koje preporuča/dozvoljava proizvođač.
Ono što je najsmješnije, u PZ Autu su me pitali kako to da oni u tehničkom to već nemaju i zašto ne priznaju ono što piše u knjižici vozila. Tko tu lud?
E sad, najbolje da odeš/nazoveš dan ranije i provjeriš da te ne vrate.
04.11.2013 | 23:24
Ako mene pitaš, to je preseraljka tog lokalnog lika na tom lokalnom tehničkom kamo si ti otišao. Ali, naravno, ne kažem da nije nemoguće da su izmislili još jednu besmislenu birokratsku glupost.
04.11.2013 | 23:26
To sam i ja mislio i onda našao i na netu. Točka 2.

www.cvh.hr/cvh/sluzbene-obavijesti/2013/...-broj-1748-0113.aspx
04.11.2013 | 23:28
Kakav kretenizam... Pa to je strašno.
04.11.2013 | 23:31
hajo budala, hahahah. a dobro.

tko je onda generalni zastupnik VW. imam VW polo. kupljen pred tri tjedan u porscheu rijeka.
04.11.2013 | 23:32
Valjda ovi:
www.volkswagen.hr/
04.11.2013 | 23:35
PZ Auto u Velikoj Gorici. Ali mogu ti slati poštom nakon uplate.
Kontakt je Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Za tvoj auto idu sljedeće dimenzije:
185/60 R15 84H#6Jx15 ET 38;
195/55 R15 85H #6Jx15 ET40;
215/40 R17 87H #7Jx17 ET46;
215/45 R16 86H #7Jx16 ET46
04.11.2013 | 23:37
Ovo je link baš na to.
www.pzauto.hr/homologacija.html
04.11.2013 | 23:42
uff, ipak onda ostajem na 15 icama, ali nove felge ce doci obavezno, ove stock su mi bas za zimu hehe.

hvala puno
04.11.2013 | 23:49
Ovo ti može biti okvirni putokaz koje dimenzije idu na Pola pete generacije: www.michelin.com.hr/ desno imaš tablicu za izračun po modelu vozila.

Međutim, moj savjet ti je da ukoliko nemaš motor preko 90 KS ostaneš na početnoj dimenziji 175x70x14. Ovjes, bubrezi i plombe te novčanik će ti biti zahvalni

Što se tiče upisa dimenzije u knjižicu bez atesta možeš ići dimenziju gore i dolje (u colima) pod uvjetom da je ta dimenzija na popisu proizvođača. E sad, ukoliko mijenjaš samo visinu gume, ali ne i colažu to ti mogu napraviti free (ako naletiš na ok lika) ili kao mali atest gdje oni zovu Središnji centar za motorna vozila ili tako nekako i ukoliko ovi odobre (a odobe u 99,9% slučajeva) to plaćaš 69 Kn. Veliki atest je negdje oko 400 Kn no tu ti vozilo ide na poseban teh. pregled.

EDIT: Eh dok ja napikam u mraku
04.11.2013 | 23:54
170x70x14?

pa standardno sada imam 195x55x15 o.O

motor je 1.6 TDI 90KS

na felge sam si stavio oko 3000 kn tako da je to i limit.

69 kn mi je ok, ali 400 ne bih htio iskeširati
04.11.2013 | 23:59
Novi Polo nema 14''.

Moja preporuka je da za taj motor ostaneš na 15ici. A i ako ideš na 16 ili 17 očekuj paprene cijene i guma i felgi budući da dimenzije baš i nisu standardne.

Inače, ja sam išao jedan col gore i nisu htjeli prihvatiti bez potvrde.
05.11.2013 | 00:06
ma 17 je too much to se slazem, 16 je nekako vec ok, i sto se cijene tice. ali posto su ove gume( koje su bile na autu) dosta ok, bridgestonke, neznam tocno koje ali su sasvim solidne. one su 15 i njih mislim staviti na nove felge, pa cu morati 15. a ove felge( stock) cu korisiti za zimske koje budem kupio sada ubrzo
05.11.2013 | 00:13
Zoki kaže:
Novi Polo nema 14''.

Moja preporuka je da za taj motor ostaneš na 15ici. A i ako ideš na 16 ili 17 očekuj paprene cijene i guma i felgi budući da dimenzije baš i nisu standardne.

Inače, ja sam išao jedan col gore i nisu htjeli prihvatiti bez potvrde.

Novi Polo (osnovni paket opreme i model) ima 175x60x14: www.volkswagen.hr/modeli/polo_1/brojevi_podaci/tehni_ki_podaci/ (no u trenutku pisanja posta nisam znao koji model je stefanjos kupio jer je to tek napisao kasnije. No može ako želi ići i na 14 sa zimskom gumom.

Ja na Ibizi imam tvorničku 205x45x16 no zimske sam uzeo najmanje, odnosno 14" i priznali su mi bez potvrde dimenziju 185x60x14 no kako sam htio ići na 185x65x14 morao sam platiti onih 69 Kn za mali atest i to je sad upisano kao dodatna dimenzija.

EDIT: te 195x55x15 su bolesno skupe tako da ukoliko podereš set ljetnih guma za 20-25 000 km, počneš jako cijeniti gumu manje dimenzije
05.11.2013 | 00:40
rabbit je oprema. mogao sam i to reci.

sada su na autu 195/55/15. dobiven auto s ljetnim gumama, iduci tjedan kupujem zimske i to ide na ove felge. a za ljetne cu uzimat nove felge( prvenstveno radi izgleda, i zato jer zelim)

A kako su ljetne 195/55/15 morat cu uzet i 15colne felge. ukoliko ne prodam ljetne. Nove su, presle su 800 km. do zagreba i po gradu tu do faksa i antrag par puta.
05.11.2013 | 07:54
A čemu uopće to? Mislim, mjenjanje felgi na veće, niskoprofilne gume!?!
05.11.2013 | 08:01
zabac kaže:

Ma daj, ti se zezaš pa s niskoprofilnom (i širom) gumom imaš 2-5 km/h veću brzinu u zavoju i više poštuješ ograničenje brzine i time i sigurnost pješaka u zonama ležećih policajaca
05.11.2013 | 09:01
zabac kaže:

Izuzetno lijepi look. Malo personaliziranja.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
05.11.2013 | 09:27
@stefanjos..

nedostaci:
- potencionalno veća težina felge - potraži kvalitetnije felge ( poznati brand - ne Molidon smeće) manje mase, a dovoljno čvrste, obavezno ET koji odgovara i po potrebi odgovarajuće prstene za centralnu rupu
- šira guma će ti loviti više kolotragove na cesti ( ne ići na šire od 205)
- veće opterećenje ovjesa - češće ćeš mijenjati dijelove na njemu ( cca +500-1000 kn troška na godinu)
- Cijena
- vizualno će auto bolje izgledati na 17", ako ga spustiš za 3-4 cm ... inače kao kočija

@žabac: felge jesu veće, ali u zbroju sa gumom kotači imaju isti vanjski promjer ( +/- 1,5%) kao i 15" kombinacija
05.11.2013 | 10:49
Ma mislio sam pustiti iste dimenzije gume, i 15 cola. Jer neda mi se prodavat polovne ljetne gume da bi na kraju morao kupovati gume s vecim colom za ljeto. 16.17 su samo moja fantazija.

Zato mi nema druge nego uzimati 15. Gledao sam ultraleggere od oza, i sparco pista. Ali problem su cijena. Pista dode 800komad, a ultraleggere oko 1500. Pa mi je malo too much skakti s 800 na 1500.

Sputanje auta 3 cm cu vidjeti s vremeon, zivim u rijeci, nije bas ravno, pogotovo kod cure kada se moram penjati i spustati po ucki da bi doso do nje
05.11.2013 | 11:01
Ako ideš u dugoročnu investiciju onda bih ti preporučio da ipak razmisliš o kupnji 14" felgi za zimske gume u dimenziji 175x65x14. Prednosti su što će takva guma bolje ići kroz snijeg i bljuzgu, ima višlji presjek pa će ti vožnja biti udobnija, bolje će apsorbirati udarne rupe skrivene ispod snijega i bljuzge, po zimi na kraju voziš i sporije pa je to za tvojih 90 KS optimalno. I da, ne moraš kupovati čelične felge u toj dimenziji za zimske gume, uzmi aluminijske samo pripazi da ti felga ide preko kočionih kliješta, odnosno da ništa ne zapinje.

Dogodine, ili prodaj trenutne čelične felge koje trenutno imaš i tako si pokrij dio cijene pri kupnji novih 15" alu i zadrži postojeće gume, ili prodaj sve u kompletu i uzmi komplet gume+felge.

Nakon ulaska u EU, cijene guma u Hr su skoro na EU razini (skuplje su još od 10 do 100 kn po komadu) ali recimo zimske u dimenziji 175x65x14 se kreću od 350 do 700 Kn, ljetne u dimenziji 195x55x15 od 450 do 800 kn, dok dimenzija 205x45x16 ide od 500 do 1000 kn.
05.11.2013 | 11:56
jos jedna bitna stvar prilikom kupovine aftermarket felgi pa cak i kada ostajes u istome promjeru
u vecini slucajeve tvornicke felge su nesto uze nego aftermarket, konkretno ti da imas alu 15" na svome autu njena sirina bi bila vjerujem 6-6,5" , aftermarket felga ce biti siroka 99% 7". dakle imas mozda punih 2,5cm razlike u sirini koja treba "uci u tvoj blatobran". naravno da se to 99% izvodi ali treba pripaziti. jos jedan jako bitan podatak pogotovo kada ides prema granicnim promjerima i sirinama je ET mjera felge. recimo imas felgu sa ET30 , to znaci da je rub felge 30mm pomaknut prema unutra od baze felge ( izguglaj si neku sliku )
obicno su ET-ovi tvornickih felgi veci a aftermarket manji, ocito da je cilj aftermarket proizvodjaca da ti auto izgleda sto agresivnije pa ce ti i felgu nastojati izbaciti vise prema rubu blatobrana

mada.... ja bih potrazio rabljene originalne 17" felge od golfa V GTI kojih ima jako puno

takodjer racunaj da su aftermarket felge puno mekse i sklonije deformacijama od stock modela. ovo se naravno ne odnosi na izuzetno renomirane proizvodjace ali oni su urnebesno skupi
05.11.2013 | 12:08
Jbt, kako se ova tema krenula razvijati na kraju ćemo doći do zaključka da je jednostavnije otići do Marsa i natrag nego odabrati gume i felge
05.11.2013 | 15:17
Dok sam malo cgledo prometnu izgleda da je vec upisano. Valjda oni po novome(nova je prometna) dopustaju mijenjanje bez naknada, evo i slika.

I necu 14, i ponavljam nemam celicne ni sada, imam alu, ali ove alu mi nisu po volji i te cu koristi za zimu, a po ljeti mislim koristiti novo kupljene. Aftermarket(jos neznam koje)

Na slici je znaci pod stavkom 11 pneumatika kava je sada ali pod 15 pise da je to dodatna pneumatika.
image-517a4bf346b0f79c959ad03e864250c9.jpg
05.11.2013 | 15:25
No, eto, onda nemaš o čemu brinuti...
05.11.2013 | 15:38
stefanjos kaže:
Dok sam malo cgledo prometnu izgleda da je vec upisano. Valjda oni po novome(nova je prometna) dopustaju mijenjanje bez naknada, evo i slika.

I necu 14, i ponavljam nemam celicne ni sada, imam alu, ali ove alu mi nisu po volji i te cu koristi za zimu, a po ljeti mislim koristiti novo kupljene. Aftermarket(jos neznam koje)

Na slici je znaci pod stavkom 11 pneumatika kava je sada ali pod 15 pise da je to dodatna pneumatika.

Koja drama, čovječe

PS. sad si prvi put napisao da već imaš alu
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 23 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

BoroZvijer, pontmax1, Riba, Anonimci (797)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.23 Seconds

Provided by iJoomla SEO