Novi korisnik i pozdrav svima
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Novi korisnik i pozdrav svima

03.08.2014 | 10:53
Dobar dan ljudi. Evo nakon godina koristenja pcia, prelazim na jabuku.

Nadam se da cu se brzo naviknut na rad sa novim OS, jer nikad nisam koristio jabuku kao komp.

Ipod sam mozda imao medu prvima, jer sam ga kupio odmah po izlasku, i imam finu kolekciju, koja se skupila tijekom godina.

Koristim i iphone, trenutno sam na 4s, jer mi je dovoljan za ono zasto ga koristim.

Nisam od onih, da moram imat zadnju stvar koja izade, pa da se rjesavam starog moba, ili bilo kojeg gadgeta, a taj stari radi kao urica, samo da imam novi uredaj.

Normalno da kad kupujem novo, kupim ono sto je najnovije. Npr kupio bih iphone 5s , a ne 5, i da je recimo 5 puno jeftiniji.

E sad kupujem macbook retina 13( velicina dovoljna) i kao sto sam rekao prvi jabuka komp. Da li cu se morat namucit da ga naucim koristit ili je kao iphone user frendli.

Imam dilemu, imam ponudu za " novi" macbook retina 256 giga, i kao odlazeci macbook koji je jeftiniji oko 900 kuna. Jedina razlika je da odlazeci ima 2,4 ghz, a novi 2,6. Osobno to necu niti primjetit. E sad ono sto sam napisao prije, kad kupujem novo, onda kupujem najnoviji model( bilo cega), ali ovde prakticki nema razlike. Sad je stvar samo u glavi, jer ipak ovaj od 2.4 ghz za cca mjesec dana, nece vise bit dostupan, pa tako kad bi njega kupio, prakticki je to ipak stari model.

Zelim vase misljenje o ovoj dilemi, i jos jedno pitanje, malo sam citao forum, a i to znam sa iphona. Svi odmah skidaju najnoviji ios, odnosno os, a dokazano je da su uvijek u prvih par mjeseci bugoviti. Osobno nikad ne skidam novi ios, pogotovo ako mi za koristenje nista na starom ne fali. Evo tek sad prije neki dan skinuo najnoviji ios, jer mi jedna aplikacija nije mogla radit na starom iosu.

Eto ako moze ovih par odgovora, i nadam se da cu bit zadovoljan sa macbook retinom, nakon pustih pc ia.

Hvala unaprijed na odgovorima, i nadam se odlicnom druzenju na forumu.

Eto pozdrav od pocetnika, nadam se od sljedeceg tjedna, dok dode iz zagreba .
03.08.2014 | 11:17
Dobro nam došao! Razlika u brzini procesora je minimalna, danas se brzina računala najviše lomi na brzini SSD-a.
03.08.2014 | 11:33
Hvala na dobrodoslici. Mozes li mi samo reci sto bi uzeo " star" retina macbook
Ili ovaj novi od prije koji tjedan.?
03.08.2014 | 11:49
Dobro došao.
03.08.2014 | 11:59
Hvala i tebi. Ajde rijesite mi dilemu, jer sutra moram odlucit koji retina macbook uzet. " stari" ili "novi"
03.08.2014 | 12:04
Ako je zaista jedina razlika tih 0.2 GHz, ja bi tih 900 kuna potrosio na nesto drugo.
03.08.2014 | 12:07
Stari model. Uvijek stari. Čak i da je veća razlika, a kad se radi samo o malo bržem procesoru, onda uopće nema dileme. Kako si i sam napisao, najnoviji OS se uvijek još neko vrijeme bori s bugovima. Nažalost, to ti je moguće i s hardverom. Novi model Maca može imati neki ozbiljan hardverski feler koji ispliva tek kasnije. Zato je uvijek pametnije kupiti određeni model kad je već neko vrijeme prisutan na tržištu pa se takvi problemi u međuvremenu otkriju.
03.08.2014 | 12:20
Dobro došao.

Kad već kupuješ kupi "novi", "stari " je ipak stariji model, a i ne kupuješ ga svaki dan...
Možda ti tih 0.2 ghz za koju godinu bude nešto značilo.
03.08.2014 | 12:43
Hvala svima na odgovorima. Ali razmisljam potpuno isto kao i svi tako da dilema ostaje ista.

Os je isti, koliko znam, u biti sve je isto osim 2,4 i 2,6 ghz, tako da nebi trebalo bit djecjih bolesti, jer ovo nije cak niti facelifting( kao kod auta). Sve je potpuno isto.

Jedino sutra kod prodaje, ovaj 2,4 ghz, ce uvijek bit stari. A opet sto kupit za dodatnih 900 kn. pricamo o kupnji za macbook, a ne za pojest i popit-

Kao sto sam napisao ne patim za najnovijim, da idem prodat stari model,da bi kupio novi, ali kad kupujem ipak idem da uzmem najnovije. Posto je ovo isto, onda se ne bojim djecjih bolesti.

U zivotu kupujem obavezno ono sto je na trzistu vec neko vrijeme. Evo recimo iphone 4 s mi je star od kad je izasa, i nebih uopce da mi se pokvari kupio iphone 6 sad kad dode, nego bi isa na 5 s,radi djecjih bolesti, iako ovo nije bas najbolji primjer, jer ipak koliko sam upucen, nema tu velike razlike, kao kod ozbiljnijih proizvoda, npr i mac stari model,problem sa ekranom. Svi znate koji. Citao ovde na forumu.

Vjerovatno cu ici na novi, ipak je novi, novi. Evo da objasnim kako stvarno ne patim za novim stvarima, pisem sa ipada 1, jos mi radi i ne treba mi bolji. Zasto pisem o ipadu,? Posto sam novi clan,jos me ne poznajete, pa da ne mislite , a pusti ga pise gluposti, da ne pati za novim. Da volio bi sve novo uvijek, ali ako mi ne treba, rade potrosim na nesto drugo.

I da niste mi napisali koliiko je tesko ili lako koristit apple os?

Hvala svima na dobrodoslici i na odgovorima.
03.08.2014 | 12:49
Smayoo

Sve je u potpunosti isto, cijeli hardver je isti, iako shvacam na sto mislis, ali ne vjerujem da su koroistili npr graficku novu novcatu,a imaju je na lageru od prije, tako i sve ostalo. Stvarno je sve isto. Moram os jos provjerit,ma je ovaj zadnji je sigurno, e sad da li isti broj, to ne znam.
03.08.2014 | 13:31
Hvala na linku, sad sam vani,pa ne mogu sve procitat, ali sam na brzinu vidio( ako jesam). Ovde se radi o oba stara modela. Ovaj novi je vani ima tjedan dva.

Ali kad dodem kuci pogledam, mozda nisam sve vidio.

Hvala jos jednom
03.08.2014 | 13:45
Ako možeš, uzmi novi Mac, nije razlika samo u ta 0.2 Mhz-a, razlika je u arhitekturi - Ivy Bridge vs Haswell, ili stariji Haswell vs noviji Haswell - kako god - bolja će ti biti durability baterije.
Druga stvar, PCI-e, a ne SATA - SSD. Opet brže od ionako brzog.
Treća stvar, još jedan korak dalje od ghosting problema, koji s ovom najnovijom generacijom stvarno treba biti stvar prošlosti...
03.08.2014 | 13:48
Totti kaže:
Smayoo

Sve je u potpunosti isto, cijeli hardver je isti

Nije baš. Najprije, da li smo se dobro razumjeli? Važeš između MBP 10,2 (early 2013, model number A1425) i MBP 11,1 (late 2013, model number A1502)?

Meni se čini da je dosta hardvera različito, jer:

Novi model ima Haswell chipset, a stari možda nema.

Stari model ima isključivo 8GB, novi ima 8, ali CTO 16GB (može se naručiti sa 16GB). Naknadno nije nijedan proširiv.

Stari model ima Intel HD Graphics 4000 (max 2560x1600), novi ima Intel Iris 5100 (max 4096x2160)

Stari model ima SATA interface (dakle i izmjenjiv SSD). Novi model ima namjenski SSD interface na PCIe.

Baterija je skroz različita. Novi ima 71,8 Wh uz koju deklarira 9h rada, a stari 74 Wh uz koju deklarira 7h rada, što pak znači da stari ima bitno veću potrošnju od novog (stari je u skladu s Energy Star 5.2, a novi u skladu s EnergyStar 6).

E, sad, ako ti je važno da kupiš novo, onda su ti sve to argumenti "za" (osim možda tog specijalnog SSD interfacea, jer to znači da u njega ide samo Appleov SSD). Ako ti je važno da budeš siguran da nema dječjih bolesti, onda su ti to sve argumenti "protiv".

Pa ti vidi...
03.08.2014 | 13:50
Totti kaže:
Ovde se radi o oba stara modela. Ovaj novi je vani ima tjedan dva.

Nešto si ti polupao lončiće. Taj model kojeg ti zoveš "starim" nema 2.4 GHz.

(EDIT)

Ne, sorry, ja sam krivo vidio. Da, sad kužim o čemu pričaš. Taj novi je Mid 2014 model, nema ga još u MacTrackeru.
03.08.2014 | 13:59
Totti kaže:
I da niste mi napisali koliiko je tesko ili lako koristit apple os?

Ha, čuj... Nije baš lako... Ali ima faks za Mac OS X. 3 godine (B.Sc.) za osnovno korištenje (mail, web, facebook i twitter) i onda još 2 godine (M.Sc.) za standardno korištenje (office aplikacije). I dalje doktorat za ove specijalističke alate tipa iPhoto i GarageBand.

Malo je gužva, teško se upada, imaju dosta visoke kriterije, upisi za 2014. su gotovi, ali ako se potrudiš, platiš si par pripremnih seminara i tako, vjerojatno možeš upasti na prvu godinu 2015.

Zapravo su najteže prve dvije godine, dok savladaš onaj sistemski Unix dio, bash i C, setupiranje OS-a i instalaciju. Onda, dok dođeš to neuralnih mreža, već je lakše...

03.08.2014 | 14:05
Smayoo

Evo taman ti pisem, ali si editira post Znaci model retina ne prvi model retine ne znam datume izlaska, nego izmedu druge retine i sad ove od prije koji tjedan Znaci, trebalo bi bit retina broj dva vs retina broj tri

Nadam se da smo se sad skuzili Novi sam u apple komp svijetu, pa eto
03.08.2014 | 14:06
Dakle, naravno da je lako. Puno lakše nego s Windowsima. Stvari su u velikoj mjeri intuitivne. Imat ćeš vjerojatno nekih pitanja i čuđenja u samom početku, koja najviše imaju veze s Windows navikama. Ima onih koji jako inzistiraju na zadržavanju tih navika pa si oni kupe 3rd party software koji im omogućava da zadrže te navike. Ali zapravo je pravi pristup da se probaš otresti tih navika i ponekad nepotrebno komplicirane Windows logike i probaš uvijek razmišljati kao prosječna uredska plavuša. Probaj napraviti stvar onako kako bi to probalo malo dijete koje nikad nije radilo na windowsima. U 90% slučajeva na Macu to tako - radi. Ja imam 3 klinaca (13, 10 i 4). Jedino je najstariji sin nešto malo vidio Windowsa u školi i ne može se čudom načuditi kako su glupo napravljeni. A nijednome nisam iz domene normalnog svakodnevnog korištenja morao išta pokazivati. Sve su skužili sami.

Najbolji je primjer - slanje nekog fajla mailom. Ako probaš desni klik pa "send to" - ne može (ima 3rd party tweak, ali pod normalno - ne može). Zašto? Pa zato što je jednostavnije i prirodnije odvući taj fajl na ikonu maila programa. Za slanje mailom. Na ikonu FTP klijenta za slanje FTPom. Na ikonu tekst procesora za importiranje u tekst procesor... Itd.
03.08.2014 | 14:09
Totti kaže:
Znaci, trebalo bi bit retina broj dva vs retina broj tri

Za taj najnoviji model nemam precizne podatke jer ga još nema u MacTrackeru. Po onom što piše na apple siteu zaista se doima da je sve isto, ali iz iskustva znam da to nikad nije baš tako.
03.08.2014 | 14:15
Eto sad smo se skuzili Kloba hvala i tebi Idem onda na novi znaci mid 2014, tj ovaj sto je izasa prije tjedan dva Meni dovoljno ovaj sa 256 i 13 ekranom

A nasmija si me sa fakultetom , doktoratom i ostalim Na mobu sam pa sorry na greskama u pisanju, ako ih ima

Hvala svima i nadam se dobrom druzenju na forumu i da ce me macbook sluzit dugoooooo
03.08.2014 | 14:18
Sto je Mactracker?? Ovi iz apple ducana su mi rekli, iako pise na sajtu, da je sve isto E sad ima li sto novo, kako ti kazes iz iskustva,pitanje je

Uglavnom idem na najnovijeg i gotovo

Vidim da dosta ljudi stavlja windovse na mac Nije mi jasno zasto? Nemam namjeru kupovat mac, pa stavljat windovse, a koliko su mi ti windovsi zivaca pojeli, cudo jedno Uff jedva cekam da mi dode, nadam se do petka Baterija je 9 h i to je plus veliki isto Uzimam 13 radi mobilnosti, imam della 15, pa to je pokora nosit sa sobom, a baterija ni pola sata nakon 1 godine inace je 2 h max bilo
03.08.2014 | 14:47
Ljudi WIN stavljaju zbog nekih specifičnih programa kojima je zamjena na OSX kiklava ili je nema. Recimo ACAD do nedavno, internet bankarstvo za firme, igrica koje za OSX ima vrlo malo.
Ja sam se dugo dvoumio da stavim WIN na MAC i nisam pokleknuo, već sam vremenom nbavio programe koji mi trebaju (Office i PS CS6, CaptureOne i još neke besplatne). Win mi treba samo za ACAD kojeg imam u verziji 2004 i zato imam jedan prastari HP XP-ima.
Igranje (ono malo vremena) rješavam s PS4, jedino mi igrice fale.

MacTracker je programčić koji ima opise svog hardveraja od Apple-a, gratis je i ima ga i za iOS.
03.08.2014 | 15:33
Uopce mi ne trebaju windovsi Na poslu imam ono sto mi treba za posal kuci imam ovog della( laptop) Igre igram na playci, tako sve sto mi treba bit ce na macbooku Da air ima retinu bio bi taj laptop uzeo, ali nema retinu, slabije komponente , a macbook skoro da je dosa na njegovu debljinu i tezinu

Daj boze da pozivi, za kucnu i lagano poslovnu upotrebu, moze min 5 godina po perfomansama, a koliko ce izdrzat bez kvara???? Zna li se prosjecna trajnost apple kompova, ono da se nije pokvario Nebitno da li je spor, zastario, nego da nije popravljan
03.08.2014 | 15:47
moj frend ima svoj mac 7 godina, malo kilav sada, ali i dalje normalan za rad....

ja svog imam(imac) dve godine, rdi ko prvog dana..

neka ti je to neko mjerilo

i dobrodošao.

I uzmi novi, ako nista, PCI-e!!!!!
03.08.2014 | 16:05
Ja imam ipad 1 odkad je izasa sluzi mi ka i prvog dana baterija drzi 8 sati sigurno mislio sam da ce baterija otic nakon 2,3 godine, evo 4 godina, dnevno u prosjeku 4 h i baterija ludilo jedini problem sa njim imam, kad se koristi cca 30 min, onda pocme sam pisat, prebacivat sajtove, ako sam na netu malo ga krpicom ocistim i opet je cca 30 min ok

To je jedini problem inace sa ipadom, iphonom i raznim ipodima sam preprezadovoljan prije me odbijala cijena od apple laptopa, ali kad zbrojim nerviranje, cijenu della sa komponentama koje ima apple, viruse i sve ostale gluposti jabuka ispadne puno jeftinija, ako me kuzite sta hocu reci

Sto je Pci???
03.08.2014 | 16:32
taj 'stari' macbook u sebi ima SATA sabirnicu na koju se spaja SSD, a novi ima PCI-e sabirnicu. Znaci pci je vrsta sabirnice. (ako grijesim, smayoo ispravi me ).

a pci dozvoljava punoooo vecu brzinu nego sata. progooglaj malo razlike i ja bih potegao za njim kada sam vec u mogucnosti. stroj ce ti biti 'future' proof.

03.08.2014 | 16:49
Hvala stefanjo svi ste mi pomogli i uzet cu ono sto sam i mislio iz prve ali ko pita ne skita sutra narucujem u zg, ovaj najnoviji

Hvala svima puno ste mi pomogli
03.08.2014 | 17:16
Jok, 'ko pita, upala mu kita!

Vidi ga, a još radi!
____
Model Name: iBook G4
Model Identifier: PowerBook6,7
Processor Name: PowerPC G4 (1.5)
Processor Speed: 1.33 GHz
Number Of CPUs: 1
L2 Cache (per CPU): 512 KB
Memory: 1,5 GB
Bus Speed: 133 MHz
Boot ROM Version: 4.9.3f0
Serial Number (system):
Hardware UUID:
Sudden Motion Sensor:
State: Enabled
Version: 1.0
___

Sad pišem na njemu!
03.08.2014 | 17:33
Totti kaže:
Daj boze da pozivi, za kucnu i lagano poslovnu upotrebu, moze min 5 godina po perfomansama, a koliko ce izdrzat bez kvara???? Zna li se prosjecna trajnost apple kompova, ono da se nije pokvario Nebitno da li je spor, zastario, nego da nije popravljan

Mac Mini 2007. Za 2 mjeseca će imati 7 godina. Svaki dan u pogonu po 7-8 sati (sin ga koristi). Nije se pokvarilo nikad ništa. I optika još uvijek radi. Kuc-kuc!

MacBookPro 15" late 2008. Bio je moje poslovno računalo do prije 10 mjeseci, dakle ukupno 5 godina. U iznimno teškim uvjetima i uz par ružnih nezgoda: bio je crkao HDD (Hitachi) mjesec dana nakon kupnje (pod garancijom) te ponovno HDD (Fujitsu) i matična ploča nakon 3,5 godine (pregrijao mi se u torbi). Ugrađena polovna matična i novi HDD. Taj je HDD (WD Blue) crkao prije tjedan dana (sad ga koristi kćer) pa je sada u njemu četvrti HDD (WD Black).
Ovaj je, dakle, dosta toga pretrpio, ali zaista je 5 godina propatio u izuzetno teškim uvjetima. Nikad ga nisam baš ni pazio, ni štedio.

Mac Mini 2010. Crkao HDD (Hitachi) nakon godinu i pol dana. Zamijenio ga sam, novim. Drugo sve radi ko urica.

MacBookPro 15" Mid 2012, kupljen na kraju 2013. Još nema godinu dana. Za sad sve OK.
03.08.2014 | 19:16
Jos jednom, hvala svima na odgovorima.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 58 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO