Novi korisnik i pozdrav svima
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Novi korisnik i pozdrav svima

06.08.2014 | 15:31
Ljudi jos sam u dilemi, ali jednoj drugoj. 128 giga ili 256 giga uzet. Razlika je skoro 2000 kn. E sad svi koristimo razne usb stikove, vanjske diskove, pa se tako stvori mjsto. A opet 128 izgleda nekako malo. Sto mislite.
06.08.2014 | 17:02
Ja imam 750 GB HDD od čega ni 300 nije zauzeto. Kad bi maknuo sve filmove i glazbu, ostalo bi jedno 70, a to su svi dokumenti, katalozi, dokumentacija, backupovi, sve,sve,sve što sam ikad koristio od 1993. naovamo.

Ovisi, naravno, čime se baviš, ali ja smatram da 128 GB nije malo. Za gluposti i điđe staviš Nifty Minidrive ili tako nešto.
06.08.2014 | 17:06
Ja bi uzeo 256 jer mi je muzika na kompu. Ako nemas velike zahtjeve sto se programa tice onda 128. Ne znam koliko novi OSX tauzme. Nesto se pricslo da je gladan prostora.
Kad bolje razmislim, 256.
06.08.2014 | 17:23
Ja imam 256 SSD od čega mi je cca 80GB zauzeto. bilo bi i manje da nemam D3 instaliran ( ), ali eto. iphoto/itunes itd... je sve na NASu tako da mi osobno nikada nije bilo potrebe uzimati veliki SSD. Čak i da sada kupujem ne bi uzimao osobno veći od 256GB. Prije 2 godine sam ga namjerno uzeo kao dugoročnu investiciju, ali sam se obzirno ponašao prema 'trpanju' i zatrpavanju pa nikada nije bilo potrebe više.

Kao što je smayoo rekao, sve ovisi o tome što ćeš raditi i čemu će ti služiti.
07.08.2014 | 07:52
Os je oko 10-12, neka ce bit office i par sitnih programa, ali bas sitnih jer nece bit radni komp. Nego komp u smislu da ce itunes musica zauzet najvise mjesta i fotografije.

Poslovni mailovi i dokumenti( vazni i tako ce ic na bekap), pa nakon par mjeseci ide brisanje sa kompa sigurno.

Ali ajmo skratit. Osnovna funkcija ce mu bit kucna, sa iznimkom da filmove nikad ne skidam, ako ima koji me slucajno bas interesira, onda odem na one online programe gdje su ti filmovi vec stavljeni, znaci samo gledaj, nema skidanja.

Posto kod nas nema itunesa, onda znate kako mjuza ide na njih. Ali posto sam audiofil, skinem ono sto necu kupit, poslusam i u 90% slucajeva niti ne sprzim jer mi se ne svida i izbrise. Mjuzu vecinom stavljam sa svojih original cd kako bi ih prebacio na mob ili ipod

Znaci mogu kad treba izbrisat skoro sve sa itunesa. Potoshop ne radim.

Kad malo bolje razmislim koristit ce mi u neku ruku kao i pad sa malo vise programa. Eto valjda Vam je sad malo jasnije zasto ga zelim koristit . Nikad nec neki program kao cad na njega. Zelim ga bas kao svoje osobno za zabavu raccunalo. Znaci programi kao word,ecxel, ali jabuka tip idu na njega i to je to.

Ispricavam se pisano sa moba na brzinu, ako se bas ne razumije napisano
07.08.2014 | 08:30
128GB bude dovoljno. Muziku mozes drzati i na vanjskom disku.
07.08.2014 | 08:38
Slažem se. Mada, dok se radi samo o audio datotekama, nije to toliko kritično ako nisi od onih koji samo skupljaju i zgrću neselektivno sve po redu. Mi imamo iPod 16 GB za slušanje glazbe u autu i nikad ga nismo napunili "do čepa" jer jednostavno nemamo toliko glazbe koju volimo slušati (u autu).
07.08.2014 | 08:52
Sve od muzike sto zelim posjedovat to i kupim, i u zadnjih godinu dana su to 99% vinili ponovo.

A cd-a imam( original) moga bih cd shop otvorit. Tako da mozda u itunse u zadnjih godinu nisam ubacio vise od max 10 gb, koji su vecinom izbrisani ili ubaceni. Jednostavno posjedujem toliko muzike da sve sto novo izade , ako slusam kupim, ako ne niti ne skidam.

Vi znate koliko zazuimaju ti prrogrami sto moram nabavit, tipa word,exell( jabuka format) i uvijek ima par programa koje moras skinut da bi nesto pokrenuo.

Je li uopce moguce naknodno stavit veci ili uvijek ostaje 128.
07.08.2014 | 08:56
smayoo kaže:
Ja imam 750 GB HDD od čega ni 300 nije zauzeto. Kad bi maknuo sve filmove i glazbu, ostalo bi jedno 70, a to su svi dokumenti, katalozi, dokumentacija, backupovi, sve,sve,sve što sam ikad koristio od 1993. naovamo.

Ovisi, naravno, čime se baviš, ali ja smatram da 128 GB nije malo. Za gluposti i điđe staviš Nifty Minidrive ili tako nešto.

Sto je taj Nifty Minidrive?
07.08.2014 | 08:59
minidrive.bynifty.com/
07.08.2014 | 09:08
smayoo kaže:

Poprilicmo super stvar, hvala smayoo!
13.08.2014 | 14:06
Evo da se javim. Bio sam na putu, pa nisam htio nista rjesavat dok se ne vratim.

Odlucio sam se za najnoviji macbook pro retinu 13 256, kako nema cd/dvd , uzeo onaj externi i koznu torbu urbano. To je to za pocetak. Nudili su mi windoze za mak, ma nema sanse. Znam da je to office, ali koliko sam shvatio citajuci po forumu, to mi nije potrebno.

Eto posto pada praznik u petak, apple store radi, ali sam rekao da ne salju prije ponedjeljka, jer znam nasu dostavu,a pogotovo hp expres, stalo bi tri dana na njihovom skladistu i igrali bi nogomet sa paketom.

Nemam dobra iskustva sa dostavom opcenito. Prije par mjeseci , pise na paketu Fragile, plus jos na hrvatskom lomljivo. Bile su ploce u paketu. Taj dan je kisa padala, dobio paket u poluraspadnutom stanju, sta su oni radili s njim?????????

Sreca , tip koji mi salje ploce ih omota onim pucketajucim celofanom,plus su jos u tvornickom najlonu, pa su jedva ostale zive.

Hvala jos jednom svima na savjetima.,bit ce sad pitanja kad komp dode
13.08.2014 | 14:31
Totti kaže:
Nudili su mi windoze za mak, ma nema sanse. Znam da je to office, ali koliko sam shvatio citajuci po forumu, to mi nije potrebno.

Nije mi jasno. WIN ti ne treba, a Office po želji. MS Office je komercijalni, a ima ih i besplatnih (NeoOffice, StarOffice, LibreOffice).
13.08.2014 | 14:57
Ova tri sto si naveo ima besplatno skinut

Koji je najbolji ? Sta sve sadrzi, da ne skidam bez veze?
13.08.2014 | 15:02
smayoo bude odgovorio jer ja sam kupo MS Office. Inace imaju tablicni jalkulator, tekst procesor i za prezentaciju
13.08.2014 | 15:50
Ovisi sta ti treba iz tog paketa. Tekst procesora ima, kao i alata za prezentacije, dok MS Excel jednostavno nema dostojnu zamjenu van MS OFfice paketa.
13.08.2014 | 16:18
Hvala, idem korak po korak, sto mi bude trebalo to cu stavljat volim ucit u hodu,mucis se satima, jer ne znas, a rjesenje je na kraju uvijek bude lako samo nitko ne moze platit osjecaj zadovoljstva, kad na kraju sam dodes do rjesenja
13.08.2014 | 16:55
Star Office nema više ni za koju platformu. Ukinut odavno.
Ima besplatni OpenOffice i donationware LibreOffice. LibreOffice je offspin od OO koji je nastao kad je Oracle preuzeo OO i ja ga trenutno koristim.
Također ima i donationware NeoOffice koji je dobrim dijelom native Mac kôd (za razliku od gornja dva koji su napisani u Javi) pa je time brži. Ali kasni u verzijama dosta. I vuče neke ružne bugove koje nikako ne rješavaju. Rekao bih da je očito da tonu. Ja sam od njih odustao.

Sva tri se sastoje od writera, calca i impressa (za prezentacije) te basea (koji, ukratko, ne radi ).
13.08.2014 | 16:58
Također, ako je izrada prezentacija bitan dio posla, svakako preporučam Appleov Keynote. Prije 6 godina, kad sam zadnji put koristio PowerPoint, Keynote je bio barem 3 godine ispred. Posotji i Appleov Pages i Numbers, ali ne valjaju, ukratko.
13.08.2014 | 17:32
Mozes i kipiti kao sto sam i ja.
www.njuskalo.hr/softver/ms-office-2008-macintosh-oglas-12028785
13.08.2014 | 19:36
zabac kaže:

To je microsoft office? I sto je sve ukljuceno u njega.???

Pocinje me nervirat moj ipad. Tipkovnica je jednostavno za poludit. Evo upravo ga obrisa(ekran),,opet ne valja. Ili issssspisssse. Evo primjer,ili ne reeeeagira,pa moram ko konj upirat po tipkovvvvnici.

Ovo sam namjerrno ostavio da vvidddditeee o cemu se raddi.

Ima li rjesenja za ovaj problem. Jer je doslovno nemogue pisat. Drugo ko svee uricca radi.
13.08.2014 | 19:48
www.microsoft.com/mac
Za tipkovnicu otvori drugu temu u forumu iPad. Taj forum prate ljudi koji ti možda mogu pomoći.
13.08.2014 | 20:21
Nisam htio bezveze otvarat novu temu, ali sad hocu.

I da li ove oglase na sajtu, imate pod nekom kontrolom, jer sad zovem jedan oglas, a broj nije u funkciji. Mislim da li su to ljudi sa foruma ili moze stavit oglas bilo tko.?
13.08.2014 | 20:53
Pola ih je aktivno, a druga polovica su prekupci i nakupci, a nađe se i prevaranata. Naravno, ako te netko pokuša prevariti, obavezno postaj to kako ostali ne bi naletjeli na prevaranta.
13.08.2014 | 21:21
Totti kaže:
Nisam htio bezveze otvarat novu temu, ali sad hocu.

I da li ove oglase na sajtu, imate pod nekom kontrolom, jer sad zovem jedan oglas, a broj nije u funkciji. Mislim da li su to ljudi sa foruma ili moze stavit oglas bilo tko.?

Može bilo koji registrirani korisnik. Osobno bi pogledao radi li se o aktivnom korisniku u forumu ili ne, ako je netko aktivan onda ipak ima neki kredibilitet.
24.08.2014 | 15:33
Ekipa stiga mi je prije par dana, samo sam ima temperaturu, pa nisam ni kutiju otvorio dva dana, jer me slomilo 38,5 non stop.

Sta reci, nisam pogrjesio niti malo, jer sam bio zagrijan za air, ali on nema retinu, slabije komponente itd.

Uglavnom i ovaj je super tanak. Polako se navikavam na OS, i nije uopce nesto zafrkan. Dapace mislim da su windovsi tezi, bar koliko se mogu sjetit( davno bilo)

Ljepota uredaja, pa to se ne treba niti spominjat.

Ja sam zadovoljan kao malo dijete, a nisam jos niti 5% otkrio. Svida mi se kako se puni, nema guranja u "rupu", nego kao magnet se zaljepi. Koliko je dugorocno to dobro, ne znam, ali odlicno rjesenje.

Sta reci, nego kamo srece da sam prije presao na jabuku.

Brz ko munja,a najdraze mi je sto se ne grije. Nisam moga vjerovat da ga drzim u krilu i da mi ne pece onu stvar. Predobro. Kao sto se i pad ne grije, tako i macbook. Svaka cast jabuki.
24.08.2014 | 15:42
Čestitam!
Nažalost, nije baš 100% točno da se ne grije, samo se puno bolje hladi pa vanjska površina aluminija bude baš na dodir vruća tek kad zaista natovariš stroj nekom zahtjevnijom zadaćom.
24.08.2014 | 17:53
Totti kaže:
Ja sam zadovoljan kao malo dijete, a nisam jos niti 5% otkrio. Svida mi se kako se puni, nema guranja u "rupu", nego kao magnet se zaljepi. Koliko je dugorocno to dobro, ne znam, ali odlicno rjesenje.

Čestitam!
Samo svako toliko provjeri da ti je konektor za napajanje čist i da magnet nije pokupio kakve metalne ili vodljive nečistoće, pa će i dugoročno biti u redu. I nemoj koristiti onaj "kalem" na punjaču za namotavanje žice, jer je i to dobar način za oštetiti kabel na izlazu iz punjača.
24.08.2014 | 18:31
Hvala ljudi sto se tice grijanja, kad je komp u krilu, onda se surfa, i jednostavne radnje izvrsavaju kad radim nesto jace, normalno je da bude na stolu

Sto se kabela tice, ne razumijem ti taj izraz, pa ako mozes pojasni

Inace nikad ne namatam kabele od punjaca kao vecina ljudi , pa kabel rikne vrlo brzo

Ovaj kabel na kraju ima zastitu koja ide na utikac, tako da on obvezatno ide na njega

Jer dovoljno je vidit i najvecem noobu da se mora extra pazit na tu konekciju iako osobno nikad nisam imao problema jer pazim na te stvari moja zena kaze, mob i kabel su tu da meni sluze , ne ja njima kad joj vise ne puni jer je kontakt riknuo, onda dode plakat

Jos jednom hvala i moram lagano istrazivat to mi je najdraze draze mi je izgubit i par sati i doc do rjesenja, nego da mi netko pokaze i 5 minuta stvar gotova normalno to je kad imam vremena posto je ovo moj kucni komp, on ce ici na ovaj tezi a sladi nacin

Pisem sa moba, pa se nadam da je citljivo mrzim pisanje sa mobitela, ali nekad nemas izbora
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 6 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.30 Seconds

Provided by iJoomla SEO