Koju kameru/fotoaparat kupiti?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koju kameru/fotoaparat kupiti?

03.08.2014 | 18:23
Pozdrav ljudi, zanima me par stvari.

Dakle, stiže prinova, ne moja, ali sestrina i jako se veselim tome, ali zelim biti spreman za biljeziti sve te trenutke, naravno videozapisom.

A usto, žarko želim gopro kameru za razlicite kerefeke s frendovima i ostalo. Pitanje. Da li go pro moze oboje, kakva je kvaliteta zvuka na go pro, ili je bas samo za ekstremne uvjete bez da je zvuk bitan.

Ako nije tako, sto preporucate? Max 2500kn. Htio bi vise, al jbg, nemogu toliko izdvojiti.

Takoder, planiram uzet iPhone 6 kad izade, kako ste vi sa 5s zadovoljni sto se tice videozapisa, ja na 4S bas i nisam pa upravo zato rijetko snimam.

Je li onda ako uzmem 6icu dovoljna za 'homevideos' s necakom/necakinjom?

Hvala na savjetima
03.08.2014 | 18:58
Optika kamere na iPhone 5 je živo smeće (s obzirom na cijenu mobitela). Govorim o ovoj jačoj, stražnjoj. Prednja je smiješna skroz. Fotke su potpuni drek jer jako loše izoštrava i traži puno svjetla. Filmići su - ajde... -3. Sumnjam da će na iP6 biti puno bolje. Papci iz Applea jednostavno odabiru govance od kamere na temelju sekundardnih kriterija jer većina korisnika smatra da su te fotke dovoljno dobre.

U usporedbi sa Sony (Ericsson) Satiom, koji je mobitel od prije 4 godine, današnji iPhonei imaju *NEUSPOREDIVO* lošije, i fotke, i filmove. A današnje Experie... To su toliko dobri fotoaparati da se ja svaki put iznova tome čudim.
03.08.2014 | 19:02
Zaboravio sam spomenuti - na stranu Experie. Obično govance od Nokie 301 koju korisi moja supruga - ima bolju kameru (jedino što je nešto manje rezolucije nego iP).
03.08.2014 | 19:05
Hmm, zanimljivo, a dok svi ovi andorid frikovi na youtube uvelike hvale iphone samo zbog kamere. Jedan lik redovito napominje da ima i nexus 5 i iphone 5s, a iphone mu sluzi iskljucivo zbog kamere. hahaha, /dumbfound/
03.08.2014 | 19:34
Kupi normalnu kameru, amen.
Imam panasinic DV NV-GX7 i jos odradjuje posao u 720 modu. Nekad su ih radili postene
Mozes i s fotoaparatom snimati. Neki Nikon ili Canon budu itekako posluzili.
03.08.2014 | 19:55
stefanjos kaže:
Hmm, zanimljivo, a dok svi ovi andorid frikovi na youtube uvelike hvale iphone samo zbog kamere. Jedan lik redovito napominje da ima i nexus 5 i iphone 5s, a iphone mu sluzi iskljucivo zbog kamere. hahaha, /dumbfound/

Nisam niti spomenuo Samsung. Rekao sam - Sony.
03.08.2014 | 20:12
Sve zajedno jadno. Osrednji kompakr daje neusporedivo bolje slike od ovih "kamera" u mobitelima.
Problem je sto slike u mobovima izgledaju dobro jer ih program za obradu nadiksa i dobiju se nerealne boje i to postaje standard prema kojem se usporedjuje sve ostalo. Ona zelena koja ispadne iz Sony-a gotovo da i ne postoji u prirodi.
03.08.2014 | 20:22
smayoo kaže:
stefanjos kaže:

Nisam niti spomenuo Samsung. Rekao sam - Sony.

nisam ni ja spomenuo samsung
03.08.2014 | 20:26
zabac kaže:
Sve zajedno jadno. Osrednji kompakr daje neusporedivo bolje slike od ovih "kamera" u mobitelima.

S tim se slažem. To je sasvim druga klasa.
03.08.2014 | 20:44
Vise se fokusiram na video, za slike mi je stvarno dovoljan iphone.

Kako prepoznat canon ili nikon koji snima, jel ima nesto u imenu da to pokazuje. sjecam se da smo snimali koncert s canonom, bio je kao u 720p modu, snimka uzas, snimili na kraju s iphoneom 4. prejadno. tako sam razocaran bio jer je pola koncerta u superkvaliteti(iphone), naspram onog canona.

i svaki puta kada gledam neke dslre nikako razaznat koji snima koji ne.
ali ocito mi tu 2500kn nece biti dovoljno ://
03.08.2014 | 23:01
Ja sam za tu namjenu sto tebi treba kupio Sony RX100 II fotic. Mali, kompaktan, odlice fotke (ima i RAW) i izvrstan video. Imam i DSLR i iPhone 5s i hrpu raznih kamera, ali RX100 je kamera koju najcesce upotrebljavam, najvise zbog kompaktnosti i velicine i odlicnih performansi. Imam drugu verziju fotica, sada kosta 600€, jer je izasla treca verzija koja kosta 850€. Prva verzija koja je gotovo jednaka zadnjim dvjema u performansama kosta sada samo 400€. Mislim da neces naci nista ni priblizno bolje za potrebe koje si naveo.

Saljem link ducana u Grazu u kojem sam ja kupio kameru:

www.digitalcameragraz.at/online-shop/sho...d1e5b363794e72c160a8
03.08.2014 | 23:21
stefanjos kaže:
sjecam se da smo snimali koncert s canonom/

digresija ali moram
kada vidim da neko na koncertu snima sa mobitelom/kamerom POLUDIM!
ili jos bolje, kada neko nazove frenda pa mu "pusta" neku omiljenu stvar

ali vjerotavno ste nesto normalnije snimali kada komentiras kvalitetu snimke, posto su ove snimke iz ruke medju 10k ljudi na kojima se vidi samo kako nesto tamo u daljini blijesti i ciji je zvuk slicniji turiranju fice nego nekoj pjesmi, nemaju kategoriju kvalitete koja se moze komentirati!
04.08.2014 | 05:08
kinsif kaže:
stefanjos kaže:
sjecam se da smo snimali koncert s canonom/

digresija ali moram
kada vidim da neko na koncertu snima sa mobitelom/kamerom POLUDIM!
ili jos bolje, kada neko nazove frenda pa mu "pusta" neku omiljenu stvar

ali vjerotavno ste nesto normalnije snimali kada komentiras kvalitetu snimke, posto su ove snimke iz ruke medju 10k ljudi na kojima se vidi samo kako nesto tamo u daljini blijesti i ciji je zvuk slicniji turiranju fice nego nekoj pjesmi, nemaju kategoriju kvalitete koja se moze komentirati!

Haha, da razjasnim. Koncert, skolski koncert, u kojem sam bio izvodac.. Htio sam to zabiljeziti pa sam iz postovanja prema drugima htio cijeli koncert snimiti. Bio je na tripodu. Al kazem, na kraju je iphone 4 spasio stvar.

Na pravim koncertima mobitel ni ne nosim!
04.08.2014 | 05:10
Hvala popaj. Samo sam cekao da ju netko preporuci jer sam vec nju i gledao. Ali cim netko odavde ju spominje mora da je dobra. Pigledat cu detaljnije!
04.08.2014 | 07:22
Ja imam prvu verziju RX100... Ne koristim jako često, ali kad mi treba dobra kvaliteta slika, onda nema bolje a da je kompakt!
Imaš ih na njuškalu nekoliko, pa baci oko... www.njuskalo.hr/digitalni-fotoaparati/so...oljno-oglas-12294577
04.08.2014 | 08:43
Kako rekoh, sony je jako dobar. Ja na isti način mogu preporučiti nikon coolpix 9000. Ali mislim da je skuplji.
04.08.2014 | 09:55
smayoo kaže:
Kako rekoh, sony je jako dobar. Ja na isti način mogu preporučiti nikon coolpix 9000. Ali mislim da je skuplji.

Ne znam na kojoj sam točno stranici tu vijest ulovio, vele da će kamere za iPhone 6 i iPhone Air (tako će se navodno zvati model dijagonale 4.7 incha), raditi baš Sony - konkretno neke modele od 13 Mpx, druge specifikacije ne znam...
Tako da, Smayoo, možda kamera bude i OK
04.08.2014 | 10:19
S obzirom na beskrajnu lakomost koju Apple brižljivo uzgaja - ne vjerujem u to dok ne vidim.
04.08.2014 | 12:41
Tko priozvodi i nije bitno, već tko projektira/dizajnira.
Mislim kako Nikon-ove senzore za dSLR proizvodi Sony, ali po Nikon-ovoj specifikaciji.
13Mpix je glupost ako zadrže maleni senzor i jadnu plasičnu leću.
04.08.2014 | 14:38
havdic kaže:
Ja imam prvu verziju RX100... Ne koristim jako često, ali kad mi treba dobra kvaliteta slika, onda nema bolje a da je kompakt!
Imaš ih na njuškalu nekoliko, pa baci oko... www.njuskalo.hr/digitalni-fotoaparati/so...oljno-oglas-12294577

e super cijena, ali ovo je mark3 i kosta samo 2500?malo nemoguce, jer je novi preko 6000 kn o.O objasnjenje?
04.08.2014 | 15:30
Oglas je u međuvremenu povučen (ili je prodan aparat) pa ga ne mogu vidjeti. Što je nuđeno? Novi uređaj ili polovni?
04.08.2014 | 16:11
Pozdrav!
GoPro kamera je u prvom redu namjenjena videu iako moze snimat i fotografije tu se bas nije dobro pokazala ( u slabim svjetlosnim uvjetima) jer nema manualne postavke pa ce cesto dogadja da slika bude neostra kod predmeta u pokretu. Sto se tice videa tu je pun pogodak ( pisem o 3+ Black Edition). Sto se tice ostalog o cemu si napisao preporucam ti da uzmes video kameru jer su svi mobiteli ipak mobiteli u prvom redu a onda tek sve ostalo barem sto se tice kvalitete. Ovaj mobitel onaj mobitel nema tu neke velike razlike svi su dobri kad ima svjetla, naravno neki su malo bolji. Tako je i s aparatima njima je fotografija prioritet a video usputan ( zbog toga imaju dosta nedostataka u radu s videom,npr los autofokus, slaba blenda, balans,, itd.) . Ako zelis snimati video kupi kameru i snimaj video jer za toliko novaca neces pronaci sve u jednom i da bude OK. Da ne bi ispalo da mudrujem korisnik sam i najboljih profi fotoaparata ,kopakta i idiota i iPhoneova ( trenutno 5S) pa govorim iz osobnog iskustva.
05.08.2014 | 17:22
MIslim da cu morat potegnut za kojom miljom vise, pa je izbor pao na rxicu, samo cekam jos dok ustedim jer ima vremena do veljace. a mozda dode i prije. javim kada, ako eventualno stigne
06.08.2014 | 21:38

Se moze rx100 koristiti uz ovaj 'gadget'..znam glupo pitanje, ali tko pita ne skita. hvala
07.08.2014 | 03:13
Ako fotic ima s donje strane navoj (1/4" ili 3/8") i ako ovaj stabilizator ima isti sraf onda moze. Ako je imalo po standardu, moci ces spojiti kameru i stabilizator.
Inace, tko pita, upala mu kita.
07.08.2014 | 08:40
To ovisi koga pita.
Nije li onda bolje kupiti kameru koja ima softverski dobro riješenu tu stabilizaciju slike, kao spomenutio GoPro? Nego tu izvoditi neka čudesa mehanički? Ta skalamerija mi izgleda kao iz 19. stoljeća.
07.08.2014 | 08:53
Nisam koristio ovu spravu, al softverska stabilizacija u fotiću i ova mehanička naprava nisu baš za istu stvar.
Ova sprava je i fini uteg koji će spriječiti da se fotić trese i pomiče na svaki drhtaj ruke, svaki napravljeni korak itd.
Pomaže da kod kretanja kamera ima stabilniju putanju, što onda bolje i izgleda na ekranu, baš kao što ovaj clip prikazuje.

Sigurno ima ovdje dosta ljudi koji snimaju s time, nek jave dojmove.
07.08.2014 | 08:58
Softverska stabilizacija je sigurno bolja od bilo koje mehaničke skalamerije ako je dobro napravljena. Dobra softverska stabilizacija će spriječiti i trešnju zbog drhtanja ruke (npr. na velikom zoomu), i "ljuljanje" zbog koračanja, i svašta još. Kao npr. ovdje:

Baš bih rado vidio kako bi ona skalamerija tu pomogla...
07.08.2014 | 09:22
Nemas pravo. Softverska stabilizacija je najgora moguca, pomicni senzor je nesto bolji, a plivajuca leca najbolja. Tako ide i cijena. Steady cam pomaze kod vecih pomaka.
SW stabilizacija-prigram ne zna da li je tresnja ili je tajav kadar i ne zna precizno razluciti sto "stabilizirati"
Pomicni senzor-radi i kao tilt&shift objektiv i deformira sliku. Jedino sto su svi objektivi "stabilizirani"
Plivajuca leca-skupo i ne remeti opticki os. Zna slika biti malo mutnija
Steady cam-kompenzira hod i drzi kameru vodoravno
Barem sam ja to sve tako shvatio.
07.08.2014 | 09:37
Konzumne videokamere sam koristio vrlo malo pa prihvaćam da je na konzumnom tržištu zaista tako.

Kad govorimo o profesionalnim videokamerama, nikakva mehanička rješenja se ne koriste jer su sva - nedovoljno robusna. Jedino softversko dolazi u obzir. I nije baš istina da softver ne zna precizno razlučiti što stabilizirati. Ti su algoritmi strašno napredovali u zadnjih 5-6 godina. Dobar softver za stabilizaciju zna čak i na slici prepoznati detalj po kojem treba napraviti autofokus. Čak i select-track&zoom sa stabilizacijom radi već nevjerojatno dobro.

No, naravno, ti softveri su već jako zahtjevni na procesor pa sam hardver u kameri mora biti dovoljno jak da ih vrti. Konzumne kamere možda nisu još u tom smislu dovoljno jake pa se u njima prodaje neki puno jednostavniji softver.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 7 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.93 Seconds

Provided by iJoomla SEO