Koju kameru/fotoaparat kupiti?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koju kameru/fotoaparat kupiti?

07.08.2014 | 09:43
Bojim se kako ovdje ne govorimo o kamerama koje kostaju kao prosjecni auto.
07.08.2014 | 09:53
Tempi passati, Žabac. Ja ti govorim o kameri koja košta cca 6000-7000 kn. Tu negdje oko pola cijene koju ljudi ovdje u prosjeku pljunu za jedan Mac.
07.08.2014 | 10:11
To je cijena profesionalne kamere?
Mislis kao Canon EOS C100?
07.08.2014 | 11:07
Navoj za tripod kamera ima tako da to sigurno. Samo me zanimalo dal je bit a neka minimalna tezina kamere da protuuteg djeluje? Ali vjerojatno ce moc.
07.08.2014 | 11:35
zabac kaže:
To je cijena profesionalne kamere?
Mislis kao Canon EOS C100?

Ne. Kao te za koju sam stavio link za filmić
07.08.2014 | 12:27
Pricao si o profesionalnoj kameri i algoritmima za korekciju tresnje, a ne o kaneri od 1000€.
07.08.2014 | 13:21
To je profesionalna kamera s top-notch algoritmima, i košta ispod 1000€.
07.08.2014 | 13:21
Nije kamera za filmske snimatelje, ako si to mislio. Ali je profesionalna kamera za nadzor, daljinsku viziju, robotsku viziju...
07.08.2014 | 17:49
Da, onda nismo na isto mislili. Te kamere imaju tocno odredjenu funkciju, a to nije ono sto se trazi.
1000€ je dovoljno za recimo osrednji stativ ta filmaku kameru. Znam kako se situacija mijenja jer filmska tijela znaju biti koristena za filmska smimanja (Canon 5D Mk II mislim), do prije spomenutog C100 koji su daleko jedtiniji od "pravih" filmskih kamera. Do jedne RED kamere koja kosta kao dvosobni stan.
07.08.2014 | 22:01
ma bit ce ovaj rx100 super
12.08.2014 | 20:59
Molim znalce i vlasnike da mi odgovore ako se moze namjestiti koliko dugo svijetlost ulazi u objektiv. Znaci exposure, kao i na dslrima?

Hvala
13.08.2014 | 05:47
stefanjos kaže:
Molim znalce i vlasnike da mi odgovore ako se moze namjestiti koliko dugo svijetlost ulazi u objektiv. Znaci exposure, kao i na dslrima?

Hvala

Može se namjestiti i to u koracima ±3 (at 1/3 EV steps)
Detaljnu recenziju Sony RX100 III pročitaj OVDJE
13.08.2014 | 07:35
Ne tako, to je kompenzacija ekspozicije. Imaš PSAM postavke. S-brzina zatvarača, a-blenda, M-zatvarač i blenda ručno.
Namješta se valjda s onim kotačom iza.
13.08.2014 | 09:50
zabac kaže:
Ne tako, to je kompenzacija ekspozicije. Imaš PSAM postavke. S-brzina zatvarača, a-blenda, M-zatvarač i blenda ručno.
Namješta se valjda s onim kotačom iza.

Ako je mislio može li se ručno namjestiti brzina zatvarača može se i to. U manualnim postavkama. Kao što se pod manualnim postavkama može regulirati i kompenzacija ekspozicije.
13.08.2014 | 10:18
Kompenzacija ekspozicije ima smisla mozda kod P moda. Kod A i S moda mozda, a kod M moda nikako.
S iskustvom se postize da se kompenzacija velo rijetko koristi. Ja variram s mjerenjem svjetla.
13.08.2014 | 10:44
zabac kaže:
Kompenzacija ekspozicije ima smisla mozda kod P moda. Kod A i S moda mozda, a kod M moda nikako.
S iskustvom se postize da se kompenzacija velo rijetko koristi. Ja variram s mjerenjem svjetla.

Ja sam se pak, dok sam imao DSLR, uglavnom igrao sa otvorom blende (prioritet blende). Naravno, u zavisnosti od toga što bih želio dobiti na fotografiji. Kada bi bilo potrebno imati kratku ekspoziciju, a bilo bi premalo svjetla dizao bih ISO. No, na tadašnjem aparatu (Canon EOS 20D) ISO se mogao dizati do ISO 800. Mislim, moglo se i više, no to je rezultiralo prevelikim šumom.
13.08.2014 | 11:40
Ja se danas uopce ne zamaram da mi ekspozicija bude savrsena, to se najlakse korigira u post obradi jer koristim RAW.

Radije obracam paznju na druge stvari (kompozicija, fokus, depth of field itd).

A sve cesce okinem i bracketed shot da napravim HDR

Maad slazem se da je bolje dobiti sto tocnije rezultate direktno na kameri nego se oslanjati na popravke i korigiranje kasnije.
13.08.2014 | 11:58
drlovric kaže:
Ja se danas uopce ne zamaram da mi ekspozicija bude savrsena, to se najlakse korigira u post obradi jer koristim RAW.

Radije obracam paznju na druge stvari (kompozicija, fokus, depth of field itd).

A sve cesce okinem i bracketed shot da napravim HDR

Maad slazem se da je bolje dobiti sto tocnije rezultate direktno na kameri nego se oslanjati na popravke i korigiranje kasnije.

Slažem se. Mislim da je kompozicija ono što se u fotografiji najteže savladava. Tehnički dio koji se tiče ekspozicije, blende, ISO i sličnih stvari brzo sjedne, no kompozicija je često problem. Treba gledati što rade drugi fotografi i treba puno fotografirati.
13.08.2014 | 13:29
Jok, u raw-u ne mozes bas sve. Ako podeksponiras, gubis detalje u sjeni, ako preeksponiras, spalis detalje u svjetlom dijelu.
Ekspozicija mora biti OK, balans bijeke ne.

EDIT:
Svi koji počinjete s fotografijom morate znati kako histogram ne laže.
Pravilna ekspozicija se vidi na histogramu. Postoje slučajevi odstupanja od toga. fotografija.hr/histogram/
13.08.2014 | 14:10
Svatko mudruje a nitko ne odgovara na pitanje. Moze se namjestati rucno ( M mode) i to od 1/2000 do 30s
14.08.2014 | 15:23
@ciko3 hvala, jasno i glasno

oni tu 'mudruju' a ja jos hvatam terminologiju, ali hvala svima

@DrAle, citam citam, svaki dan po malo, neda mi se odjednom, gustam
14.08.2014 | 15:57
stefanjos kaže:
@ciko3 hvala, jasno i glasno

oni tu 'mudruju' a ja jos hvatam terminologiju, ali hvala svima

@DrAle, citam citam, svaki dan po malo, neda mi se odjednom, gustam

Ovo je nezaobilazno mjesto za početak bavljenja fotografijom photo.net
31.08.2014 | 11:21
Snimio sam koncert Rogera Watersa u Zg Areni s iPhone4 (video) i ne može mi nitko reći da je loša slika s tim da sam je malo uredio u iPhoto.
Stvar je da kad snimaš onda moraš kliknuti na ekran da bih izoštrio i da bi podesio blendu. Znam da je to malo zeznuto dok se snima video al se može.
Fotke s iPhone 5 su bolje nego od Samsungovog mobitela jer ima bolji odnos boje nego dotični.

A što se tiče kupovine sad je pala cijena Sony rx10 i mislim da bi to bio pogodak, cijena mu je oko 1000$, naravno ako se može priuštiti.

Što se tiče stabilizacije slike, je bolje je da su leće livajuće, ali ne pomaže to ništa ako ne iskoristiš mogućnost stabilizacije u iMovie recimo.

Ekspoziciju samo stavim na Auto kad snimam s blicem, sve drugo podešavam na M(anual), jer odlučujem sam da li želim imati dubinsku oštrinu ili ne i koliku.

Pozdrav
31.08.2014 | 11:24
ciko3 kaže:
Svatko mudruje a nitko ne odgovara na pitanje. Moze se namjestati rucno ( M mode) i to od 1/2000 do 30s

Može da , zavisi i od samog fotoaparata, al mislim da danas uglavnom to ide i do 4000, pa čak i više brzina zatvarača.
31.08.2014 | 11:55
Da ne otvaram novu temu, kad smo već kod kamera....mislim da ću si kupiti GoPro hero 3+ black edition komplet. Našao sam ga ovdje u Finskoj za 364 eura. To je sportska kamera koja ima dosta dobre rezultate snimanja i fotografiranja. Gledajući demo na njihovim štandovima, slika na monitoru izgleda perfektno, za kameru koja teži samo 76 grama. Mislim je koristiti najviše na biciklu a u tom kompletu se dobije vodonepropusno kučište za snimanje pod vodom, do dubine od 40m. Šta mislite o toj kameri?...ima li je netko.
31.08.2014 | 13:23
Ono sto vidis na monitoru je toliko prenapuhano i procesirano, da nema zive veze sa slikom koju ces ti dobiti na terenu

Ako trebas kameru tog tipa, bolju ne mozes kupiti.
31.08.2014 | 16:41
Ali mislim da je kod nas jeftinija od tih spomenutih 364 €
31.08.2014 | 17:03
smayoo kaže:
Ali mislim da je kod nas jeftinija od tih spomenutih 364 €

Mislim da nije, pretražio sam nabavu net i njuškalo...jedino ostaje e-bay možda. Postoji puno kompleta te kamere...black, silver i white edition, te ima mnogo dodatne opreme za tu kameru. Također postoje i podkategorije za black edition...motosport, adventure,surf itd. Znam šta čisti black edition mora u sebi sadržavati, od vodonepropusnog kučišta i još par nastavaka. Najbolje od svega je to da u raznim verzijama to nisu iste kamere, jest da se zovu hero 3+, ali recimo black ima fotografiranje s 12 MP a silver s 10 MP....postoji cijela zbrka oko svega toga, pa je i potrebno vremena da se čovjek snađe u svemu tome. Mislim da mi je sad sve jasno, jer sam pročitao mnogo toga i odgledao puno tutorijala na yt.
31.08.2014 | 19:22
Ovo nije + model. Cijena je 3399kn sto je vise od 364€.
U AT kosta 390€ i ovisi o opremi. Kod nas nema za manje.
Mislim da postoje 3 modela i cijenom su razlicita.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 42 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO