Pismo Tim Cooku
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pismo Tim Cooku

02.10.2014 | 14:54
Znači ljudi, ideja je kratkom porukom objasniti i kazati nezadovoljstvo kako Apple zadnje vrijeme djeluje. Mail bi morali kolektivno slati. Znači svi u isto vrijeme. Ali da sadržaj poruke bude jednak. Ali to se lako dogovorimo. Prvo moramo napisati tu poruku. Pa evo probati ću ja, a dalje ju svi nadograđujemo, izmjenjujemo.

Dear Tim,

Jabučnjak.hr is a community forum for Apple related topics for users from all around Croatia, Serbia, Bosnia and Herzegovina and Montenegro. Our goal is to help each other in any problems we have with our Macs because customer support is not something we get in these countries. It is also a place for Apple fans to gather and endlessly type away about everything.

Unfortunately, as the years go by, more and more people on jabucnjak.hr are unsatisfied with the products and services you deliver. So now, as a community, we want to send a small yet powerful message that we are starting to loose grip and faith in Apple. Many of our users must rely on a bug free operating system, on a bug free iOS. But this is not happening lately. For many of us, workflow is essential to getting our jobs done. With this workflow disrupted, this is becoming very hard. Please hear us out and realise the number of dissatisfied people concerning the products we purchase.

Kind regards,

Stefan...

Eto, vjerujem da moze puno bolje, ali javite dojmove, pa da se onda dogovorimo da to posaljemo.
02.10.2014 | 15:05
Ok, Stefan. Ovo je dobar uvod, ali mislim da će Tim (ili koga god ovo dopadne) htjeti čuti konkretne stvari tipa: You name it (what doesn't work)...
02.10.2014 | 15:14
Namjerno sam izostavio da ga ne davimo, ali ako trbea cemo staviti. Ajmo ljudi pisite!
02.10.2014 | 15:52
Samo neki ispravci formalne naravi, i neke male dopune s moje strane. Tekst pisma je italic, moje izmjene su plave.

Dear Tim,

Jabucnjak.hr (the Croatian word meaning "apple orchard") is a non-profit volounteer-based community forum for Apple related topics, for users from Croatia, as well as all the others from neighbouring countries that use similar laguages. Our goal is to help each other in any problems we have with our Macs or iOS devices because customer support is not something we get in these countries (although it has recently been formally established in Croatia, there has even been cases where official Apple support directed clients to look for help on Jabucnjak). It is also a place for Apple fans to gather and endlessly type away about everything.

Unfortunately, as the years go by, more and more people on jabucnjak.hr are dissatisfied with the products and services you deliver. So now, as a community, we want to send a small, yet powerful message that we are starting to loose grip and faith in Apple. Many of our users must rely on a bug free operating system, on a bug free iOS. But this is not happening lately. For many of us, workflow is essential to getting our jobs done. With this workflow disrupted, this is becoming very hard. Please hear us out and realise the number of dissatisfied people concerning the products we purchase.

Until few years ago we could be confident that a new OS version (either Mac OS, or iOS) being commercially released, gets to us "polished", if not completely bugless. We could be confident that Apple cares about high level of reliability, a standard that you yourselves had established, and we'd but adopted it.
But what happens recently, both with OS X and iOS alike, seems too much like Windows. Things don't work and noone knows why. Then they sometimes do work, but still noone knows why. Do you?

We wish to try and remain constructive, so below we give you a list of pin-point problems that we, as a community, find particularly annoying:

Kind regards,

(Nisam napisao niti jednu konkretnu primjedbu jer ih ne mogu opisati iz prve ruke. Jednostavno zato što ne koristim više niti zadnju verziju OSX, niti iOS. A ne koristim ih upravo zato što nisam siguran što me čeka kad prijeđem.)
02.10.2014 | 16:07
Mislim da ne bi trebali tako pljuvački započet razgovor. Perspektiva prije svega.
Nismo u Kini i nema nas pola milijarde da bi ih vrijeđali i da se izvučemo s time...
Sve se to može reći i kritičkim, no opet normalnim tonom.
Ako su otkantali njemački časopis jer je objavio video "bendgate-a", ovako sročenim pismom tipa "prije si valjo, sad si u banani, koji ti je Bog?" ne stižemo nigdje - bar je to moj osjećaj.
Može se ista poruka sročiti i između redaka.
Osim toga, mislite li da oni sami nisu svjesni svojih grešaka, i da im treba forum iz Hrvatske da ih na to podsjeća. Fokus na ono što nama treba. I to je to.
Mislim da smo htjeli Apple Store? Ili?
Ako nabrojimo 106 stvari, idemo u Trash...
02.10.2014 | 16:19
Ok, zvuči razumno. Možeš probati ti nešto napisati?
02.10.2014 | 16:21
Iako je ključna stvar u brojnosti. Ako nas 10 pošalje mail, idemo u trash kako god bilo. Ako nas bude bliže 100, pročitat će pa makar bili i bezobrazni.
02.10.2014 | 16:39
Ja sam definitivno za. Podržavam prethodno napisano, samo bih dodao da bi bilo lijepo kad bi svi poslali mail sa Apple-ovog maila (mac.com, me.com, icloud.com...)

Javite kad se bude slalo, pa da i ja doprinesem!
02.10.2014 | 16:39
Upravo to, Smayoo. Isto sam mislio.
Samo nisam razmišljao o deset, nego o dva.
Jedno da ide direkt u bulju, Cooku i može i biti ovakvog tona, ili malo lakšeg.
Drugo, ne isto - već slično - da ide propisanim kanalima - službama za korisnike - pa da vidimo dokle to stiže.
P.S. Mogu probati urediti, isto kao i ti - ali srž pisma ostavljam struci, odnosno jačim članovima od mene.
02.10.2014 | 16:47
Istraživanje prije svega.
U par minuta surfanja sam saznao da mu je mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ;
da (naravno) mailove ne čita osobno, već mu to rade ljudi iz staffa;
da bitne mailove prosljeđuju njemu.
Radni zadatak:
- Kako postati bitan - ili, kako bi Jobs to izveo - kako stvoriti mišljenje da smo bitni?
02.10.2014 | 16:48
Kloba, slobodno napisi, daleko sam ja od jacih clanova

Napisi pa ce ljudi jabucnjaka birati!

Meni je bitno da se stvari poprave a ne kako pismo izgleda. i naravno, najbitnije je da najmanje 100 ljudi posalje.
02.10.2014 | 17:10
Ako želite privuči pažnju, pismo treba započeti ovako:

"Bok Tim!

Sjećaš li se kad si se zalio kantom hladne vode?
E, tako se i Mac zajednica osjeća već neko vrijeme."
02.10.2014 | 17:47
Može i tako, ali ajde napiši cijeli tekst. Da imamo par šablona, od tih par izaberemo jednu, tu jednu gramatički ispravimo. I šaljemo!
02.10.2014 | 19:41
Nisam neki pisac ali apsolutno podrzavam ovo sto je do sad napisano. Javite kad se salje.
02.10.2014 | 20:13
Ja sam isto za, iako sumnjam da će pomoći... Mislim da Apple prije reagira na to kad ih se lupi po džepu... Vidim da u Americi postoji neka inicijativa da ih se "lupi" jednim class action postupkom zbog gubitka podataka u iCloudu prilikom nadogradnje na iOS 8 koji su iskusili neki korisnici...
02.10.2014 | 20:22
Mislim da neće biti niš od toga, s obzirom na to što je sve u EULA-i nadrobio. Ugl, daju ti uslugu "as is", besplatno i ne snose nikakvu odgovornost ni za što, uključivo ni za slučaj da im netko hackne servere i pokrade sve podatke odande.
02.10.2014 | 20:32
smayoo kaže:
Mislim da neće biti niš od toga, s obzirom na to što je sve u EULA-i nadrobio. Ugl, daju ti uslugu "as is", besplatno i ne snose nikakvu odgovornost ni za što, uključivo ni za slučaj da im netko hackne servere i pokrade sve podatke odande.

Uh oh ovo me podsjeća na youtu.be/MAdu6GHV3tQ South Park i iTunes agreement
02.10.2014 | 20:49
Human Centipad!
02.10.2014 | 21:06
Podržavam ovo u potpunosti. Ali problem ostaje kako preskočiti selektore Mailova. Moramo biti dobro važni, da bi nas pustili do njega.
02.10.2014 | 22:07
smayoo kaže:

Vjerojatno, ali opet, čudni su putevi pravosuđa... Pogotovo kod nas...
A ponekad se velike tvrtke poput Applea rađe nagode te tako izbjegavaju negativni publicitet nego da se neki predmet vuče po sudovima i medijima godinama...
Evo jednog recentnog primjera...

www.macrumors.com/2014/09/30/liquid-damage-settlement-checks/
02.10.2014 | 22:43
tino1 kaže:
Podržavam ovo u potpunosti. Ali problem ostaje kako preskočiti selektore Mailova. Moramo biti dobro važni, da bi nas pustili do njega.

Ako stigne dovoljno mailova odjednom, pustit će mu jedan.
02.10.2014 | 23:39
nema sumnje da ce vecina nas to prihvatiti, ali nekako mislim da ih boli cosak za stotinjak organiziranih korisnika. mozda sam nepotrebno negativan, ali ako moram nekoga zamoliti da radi bolje, znaci da sad radi lose jer nije bilo nekoga da ga trgne i zamoli?
ako posaljemo grupni mail milanovicu "postovani zoka, dali bi mogli biti bolji u vasem poslu?" hoce li ga to uciniti boljim?

drugaciji je fokus, apple je sada mega consumer korporacija, nije to vise "think different" alternativa ciji je opstanak na trzistu jedino moguc kroz izvrsnost.
evo sad su u tjedan dana prodali 10 milijuna iphona 6, a recimo 2003. su prodali 3,5 milijuna macova kroz cijelu godinu, i ta prodaja je cinila 70% prihoda kompanije.
kolicina i kvaliteta jako tesko idu ruku pod ruku, i obzirom na kolicine koje apple vrti ja im se fakat divim sto i dalje uspijevaju kvalitetom biti iznad standarda industrije. ali nije to vise ona pedantnost koja im je nekada bila zastitni znak. i nemojte mi reci da je tome uzrok odlazak jobsa, jer je i iphone 4 imao fejlova, kao i imacovi, razni kiksevi po ranijim verzijama ios-a i os x-a, itd.

grabe sve pred sobom, jos malo pa ce kontrolirati i karticna poslovanja, pa ce odluciti da su banke viska u toj prici jer se moze placati i direknto preko njih pa ce uzimati po 30% na transakciji u kojoj kupim pivo i platim iphoneom, kao sto uzimaju 30% developerima, i sad ce taj cook pred emotivnim pismom sacice entuzijasta reci "e daj decki stop! vidi zajebali smo, ajmo biti bolji!" sipak!

karikiram jasno, ali baza korisnika koju sada gadjaju je nekriticna jer su im potrebe/zelje elementarne. ne jednom su me ljudi koji koriste iphone duze vremena pitali kako prebaciti slike na komp. i tu sve pada u vodu.

eventualno bi ga mogli zamoliti da pusti mac dio applea da se odvoji i nastavi po svome

sad kada sam ispucao negativnost, jos jednom dajem podrsku ideji!
u samom mailu bi se zadrzao na recimo dva novija fejla, jedan za ios jedan za os x (kao sto ste vec rekli) i stavio bi link u kojem nabrajamo sve sto skupimo od fejlova. mail moze i u glavu, jer sama cinjenica da ih molimo da budu bolji bi im trebala imponirati.
i na kraju ostavio bi prostora za recenicu u kojoj se spominje totalna zapostavljenost hrvatske u vidu nepostojanja itunes storea i apple storea.
02.10.2014 | 23:47
Slažem se sa svime što si napisao, ali smatram da svejedno vrijedi probati.
03.10.2014 | 03:24
Normalno je za pretpostaviti da oni imaju jasno zacrtan plan aktivnosti za naredne 2-3 godine (predstavljanje novih inacica SW, i uredjaja). Oni se toga slijepo drze tempirajuci to prema potrebama trzista, a ne fazi u kojoj se nalazi proizvod (tipa spreman je, saljimo to vani).

Inace im se ne bi desavale ove budalastine da je sve to detaljno istestirano, kako bi trebalo i moralo biti podrazumijevano, imajuci u vidu da mi placamo PREMIUM product, a ne neki startup ili knock off pa da pristajemo na kompromise.

Zasto moramo novi iPhone/iPad svake godine? Zasto mora biti tanji od proslog po cijenu da se savija?

Zasto mora nova verzija iOS izaci ako nije spremna, pa u naredni tjedan dobijes 2-3 zakrpe. Nisi ga svi stigli niti instalirati, niti su ga oni stigli pokrpati a vec pricaju o 8.1. Znaci prebacili su fokus na nesto drugo i ko sisa ovaj stari problematicni kad ce novi ionako uskoro :/ Taj novi isto tako nedovoljno testiran ce donijeti neke svoje probleme, jer sve to prebrzo ide...

Jednostavno iDzidze generiraju toliko novca da im je sve to udarilo u glavu i skrenulo ih sa fokusa kompanije kakvu poznajemo.

Mi korisnici koji sve to placamo danas imamo dva izbora: take it or leave it. Znaci prihvatis stvari kakve jesu ili okrenes se na neku drugu stranu.

Mislim da je nemoguce taj koncept promijeniti i puno jacim mehanizmima od obicnog apela iz neke drzave za koju oni ne znaju niti da postoji uopce. Ali eto ne kosta nista pokusati
03.10.2014 | 08:06
smayoo kaže:
Slažem se sa svime što si napisao, ali smatram da svejedno vrijedi probati.

Također!

Nego, umjesto govorenja sto treba napisati. Moze li netko onda predstaviti drugu inacicu?
03.10.2014 | 09:06
drlovric kaže:
Jednostavno iDzidze generiraju toliko novca da im je sve to udarilo u glavu i skrenulo ih sa fokusa kompanije kakvu poznajemo.

Mi korisnici koji sve to placamo danas imamo dva izbora: take it or leave it. Znaci prihvatis stvari kakve jesu ili okrenes se na neku drugu stranu.

Da, to je točno. I neće biti prvi koji su se s vrha strmopizdili zbog vlastite arogancije. Neće se to dogoditi sutra, ali, ako ovako nastave, dogodit će se prije nego bi čovjek pomislio.
Nokia je najbolji recentni primjer.
03.10.2014 | 11:28
smayoo kaže:
drlovric kaže:

Da, to je točno. I neće biti prvi koji su se s vrha strmopizdili zbog vlastite arogancije. Neće se to dogoditi sutra, ali, ako ovako nastave, dogodit će se prije nego bi čovjek pomislio.
Nokia je najbolji recentni primjer.

A i ljudi u Blackberry-u bi mogli puno toga reći kako je to kad "jedan dan jesi, drugi dan nisi..."

Nitko ne kaže da se sve ovo događa zato što nema Steve Jobsa, mogao se on zvati i Pero Petrović, ali je evidentno da se način vođenja kompanije promijenio... Nema više jedne osobe, koja će na kraju dana reći da li je nešto dobro ili ne... Možda će ta osoba ponekad biti i u krivu, ali u slučaju Applea... Jobs je uglavnom bio u pravu.
Sumnjam da bi se danas dogodilo, kao što se dogodilo nakon prvog Jobsovog povratka, da stane razvoj i proizvodnja svega i počne proizvodnja onog nekog smiješnog šarenog kompjutera - iMaca... Danas bi se o takvoj odluci glasalo u pet odbora, o svakoj nijansi ljubičaste, pa bi se naručilo istraživanje javnosti... I dok se sve to obavi, netko drugi bi proizveo taj šareni kompjuter... Baš zato jer Apple nije tako funkcionirao je stekao veliku prednost pred drugima, a otkad tako ne funkcioniraju tu prednost, naočigled nas svih, gube...
03.10.2014 | 12:14
Iako sumnajm da ce se pismom nesto postici ( no nikada se nezna ) svakako podrzavam ideju za njegovo slanje. Naravno da cu ga i ja poslati.
Ako netko ( mi ) zelimo neke promjene onda moramo djelovati na nama moguc / dostupan nacin, najgore je sjediti i kukati.
03.10.2014 | 13:15
A da mu zaspamamo twitter profil, tako je isrbija uradila, i neki su im bug ispravili sto se tiče nekog bug-a prikaza broja. Masa nas napise kratak tweet sa linkom na to 'pismo', mozda postane globalno ako ljudi podju djeliti
03.10.2014 | 13:45
Pa i to ima smisla. Na kritike preko FB i Twittera svi reagiraju puno žustrije, nego na obične mailove, jer to postaje inače PR problem.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 19 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.21 Seconds

Provided by iJoomla SEO