29.10.2014 | 19:31
rusty kaže:
iAnte kaže:
Osnove ekonomije:
Apple će uzeti tu pošiljku od 250 komada i poslati je u Kinu ili Japan ili bilo koju drugu zemlju na svijetu.
HAHAH apsolutno točno. Slažem se sa svim navedenim, ali mi je ovaj sarkastični (ali vjerojatno vrlo točan navod) navukao osmjeh na lice.
Ma šta smo mi na Apple radaru? Nitko i ništa... prestanite plakat i prekinimo sa OT-om.
Mi nismo neko veliko tržište, ali nismo ni bas beznačajno koliko se misli.
Iz razgovora s jednim djelatnikom iStylea sam čuo kako smo prilično dobro tržište za Apple sto se tiče iPhonea. Čak na razini EU dobar dio iPhonea se i kod nas proda. Da nismo bas tamo negdje na začelju liste svjedoci i činjenica da je iOS preveden na Hrvatski u društvu svega 30ak jezika, a i sam Dictation je lokaliziran.
Sigurno nismo u top 15 tržišta za Apple, ali u top 30 vjerujem da jesmo.
U EU iOS generalno drži udio od 5-15%, u Hrvatskoj mnogo ljudi ima iPhone, barem u društvu u kojem se ja krećem, pa je možda taj udio čak i veći.
Takvom poslovnom rezultatu svakako su pogodovale tarife koje su nekad nudile iPhone po relativno pristupačnoj cijeni.
S 5S se situacija počela mijenjati da bi sad sa 6icom došla do apsurda.
6ica je naprosto precijenjen mobitel u Hrvatskoj.
Volim iOS, volim Mac, oboje ih koristim, čak ih možda preferiram preko određene mjere više nego zaslužuju, ali cijenu 6ice nemogu opravdat.
Jedna Samsung Alpha je preko 1000kn jeftinija, a da ne govorim o Xperiji Z3 compact koja je gotovo upola jeftinija od 6ice. Naravno da su ti mobiteli po meni nesto lošiji od 6ice, ako zbog ičega drugog onda zbog Androida, ali da su duplo lošiji? Tko tu koga?
Cijena iPhona 6 je kod naših operatera prešla sve granice obzira i normalnosti,
Za takvo poskupljenje opravdanje ne postoji, jer nigdje vani novi iPhone model nije poskupio u odnosu na stari kojeg zamjenjuje.
Tko želi kupiti iPhone, bolje mu je kupiti ga vani.
Mislim da bi tim poskupljenjima Tim trebao biti svakako informiran i pitan jel to u interesu Applea da gubi svoje korisnike i dio tržišta u Hrvatskoj.
I zar je toliki problem napraviti jedan Apple store u Zagrebu?