Zimske gume i dušik
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Zimske gume i dušik

27.12.2014 | 08:57
Kod mene to jako ovisi o gumi i temperaturi. Naime zadnje Danlop su mi trajale 2 zime, ali to je osim puno kilometara uzrokovala i zadnja vruća zima. Ako je vani više od 9 ºC onda se zimske troše nemilice i niko nije mogao proć s njima 20 000. A ljetne su isto bile Danlop i istrošile su se za dva ljeta. Tako da me sad čekaju dva seta za redom.
Šta se tlaka u gumama tiče, ovaj zadnji žmigo mi je stavio 2,4 bara, meni se čini to malo previše jer su tvrde. Moram to malo smanjiti.
27.12.2014 | 10:01
Da, mnogi mi kažu kako je mijenjati gume svakih 20tkm "pretjerano". No, svi se oni slažu sa mnom kako su mekane gume puno bolje za sigurnost od onih tvrđih. I svi se slažu kako te mekane gume gube svoju mekoću i kako imaju očito i osjetno lošije prijanjanje, osobito kad je cesta mokra, kad prođu tih prvih 20tkm (neke čak i prije). Ali, kao, nema to veze, jer još ima šare i gume prolaze tehnički.
Vozim Ford Galaxy, uobičajene putne brzine i stil vožnje više nisu ni blizu tako agresivni kao prije 5-6 godina, ali i dalje itekako primjećujem da se gume osjetno lošije ponašaju na lateralno proklizavanje kad prođu tih prvih 20-ak tisuća.
Naglašavam da *uvijek* kupujem ekstra-mekane gume koje su redovito bitno jeftinije (nekad i više nego duplo) od onih tvrđih. Ne zanimaju me gume koje se reklamiraju kao "extra-durable" ili "energy conserving" ili nešto tome slično. Isključivo "high friction".
27.12.2014 | 10:45
Koje su to extra mekane jeftinije od drugih? Meni uvjek otmu hrpu para i nikako da dobijem jeftinije.
27.12.2014 | 12:11
Ja sam već par godina na Toyo Proxes CF1 ljetnima i Toyo SnowProx zimskima.
I jako sam zadovoljan. Zimskih sam vozio i boljih, ali uzmem li u obzir cijenu/dobiveno, ove su optimalne.
A cijena je 30-50% niža od drugih koje mi nude (trenutno koristim dimenziju 215/65/16), a s kojima bi bio zadovoljan (Bridgestone, Continental, Nokian)
27.12.2014 | 13:27
stefanjos kaže:
original opruge nemogu sada provjeriti, ali budem cim prije(zapakirane su u ormaru) a opruge koje sam stavljao su od eibacha, a te iste vw stavlja u aute kada se trazi spustanje. ugl, ja sam isao do vw, pitao koje stavljaju, dali su mi ponudu, 1900kn, uzeo sam tu ponudu, nasao ljude u zagrebu koji to prodaju, i kupio ih za 1500kn. istu stvar. kasnije sam isao ugraditi kod khm majstora.

Znači aftermarket spuštanje Po pravilima si trebao mijenjati i amortizere, no dobro tvoj auto pa znaš valjda što radiš.
Usput, ako se misliš baviti tuningom auta onda je redoslijed zahvata ako nemaš love za sve odjednom otprilike:
kočnice > ovjes > povećanje snage motora > optički stajling

stefanjos kaže:
selene sam poprilicno siguran da imam iste od gtia, jer su gti i tdi slicni po pitanju nekih karoserijskih slicnosti, znam sa sigurnoscu da su kocnice od tdi i gtia iste, dok su na tsi modelima drukcije. tako da vucem analogiju da su i seleni isti...

Kako sam napisao, samo GTI i Cupra imaju tvornički ugrađene silikonske selene, ostali ne.

stefanjos kaže:
a ovo s niskoprofilnom imas pravo. to sam citao na forumima prije. sad moguce je da su i ti majstori ovih 0.1, 0.2 bara mislili samo na niskoprofilnu gumu, ali tada su poprilicno uvjereno rekli za oba seta, a isto su mi rekli i drugi. tako da sam se vodio time. kako god, ako stavim na tvornicko preporuceno, guma mi je odokativno ispumpana, ako nadomjestim tih 0.2 bara izgleda ok, a i pod volanom je ok, inace nije. ...

Izgled gume (odokativno ispunpana/odokativno dobro napunpana) i osjećaj na volanu (lakše ga okrećem/teže ga okrećem) nemaju veze s time kako guma doista drži cestu no to lako možeš provjeriti. Nađi negdje dugački i široki zavoj i u isti ulazi sa različito napunpanim gumama i prati pri tome ulaznu i izlaznu brzinu iz zavoja.. osjetiti ćeš trenutak kada ti gume počinu puštati. Ofkors, ako ti je bitan samo izgled auta, zanemari napisano

tino1 kaže:
Koje su to extra mekane jeftinije od drugih? Meni uvjek otmu hrpu para i nikako da dobijem jeftinije.

Ne znam koje @smayoo gume smatra mekšima, no iz osobnog iskustva recimo Dunlop SP Sport spadaju u mekše (imao sam seriju 6000, sad je aktualna serija 7000) i mogu potvrditi da ta guma nakon 20k km više ne drži cestu kad je mokro ili kad je malo hladniji asfalt iako ima još par milimetara do oznake istrošenosti i zbog lošeg iskustva (izvrtio sam se na cesti u tjedan dana tri puta i vidljivo dužeg zaustavnog puta) i ja mijenjam gume svakih 20-23 k km jer mi je jeftinije dati par tisuća kuna za set novih guma od popravljanja limarije ili ne daj bože da nekoga pregazim jer guma lošije koći. Srednje tvrde ili meke bi bile recimo Fulda Soprtcontrol (jako dobra za kišu) dok su tvrde više manje sve "run flat" gume.. naravno, sve napisano se odnosi na nisko profilne gume i na neku srednju cijenu guma.
Što se tiče zimskih guma tu mi je Nokian broj jedan iako mi zadnjih godina više i nema smisla kupovati te gume jer u ZG snijega gotovo i da nema, a onih par dana kad i zapada dok ga ne očiste je dobra svaka zimska guma i pamet u glavi
27.12.2014 | 15:31
Šta je sa obnovljenim gumama? Dolazi li to u obzir?
27.12.2014 | 15:45
tino1 kaže:
Šta je sa obnovljenim gumama? Dolazi li to u obzir?

Pa koliko tvoje gume koštaju da bi ih obnavljao? Na koji auto bi to stavio?

Protektura ide valjda samo na kamionske gume. Zar se i na auto gume može nova gazna površina staviti?
27.12.2014 | 16:36
Ma svašta ljudi rade. Meni to nikako ne igra jer je ripna na gumi samo pola priče. I to manje važna polovica.
27.12.2014 | 17:09
Bertone kaže:
stefanjos kaže:
original opruge nemogu sada provjeriti, ali budem cim prije(zapakirane su u ormaru) a opruge koje sam stavljao su od eibacha, a te iste vw stavlja u aute kada se trazi spustanje. ugl, ja sam isao do vw, pitao koje stavljaju, dali su mi ponudu, 1900kn, uzeo sam tu ponudu, nasao ljude u zagrebu koji to prodaju, i kupio ih za 1500kn. istu stvar. kasnije sam isao ugraditi kod khm majstora.

Znači aftermarket spuštanje Po pravilima si trebao mijenjati i amortizere, no dobro tvoj auto pa znaš valjda što radiš.
Usput, ako se misliš baviti tuningom auta onda je redoslijed zahvata ako nemaš love za sve odjednom otprilike:
kočnice > ovjes > povećanje snage motora > optički stajling

stefanjos kaže:
selene sam poprilicno siguran da imam iste od gtia, jer su gti i tdi slicni po pitanju nekih karoserijskih slicnosti, znam sa sigurnoscu da su kocnice od tdi i gtia iste, dok su na tsi modelima drukcije. tako da vucem analogiju da su i seleni isti...

Kako sam napisao, samo GTI i Cupra imaju tvornički ugrađene silikonske selene, ostali ne.

stefanjos kaže:
a ovo s niskoprofilnom imas pravo. to sam citao na forumima prije. sad moguce je da su i ti majstori ovih 0.1, 0.2 bara mislili samo na niskoprofilnu gumu, ali tada su poprilicno uvjereno rekli za oba seta, a isto su mi rekli i drugi. tako da sam se vodio time. kako god, ako stavim na tvornicko preporuceno, guma mi je odokativno ispumpana, ako nadomjestim tih 0.2 bara izgleda ok, a i pod volanom je ok, inace nije. ...

Izgled gume (odokativno ispunpana/odokativno dobro napunpana) i osjećaj na volanu (lakše ga okrećem/teže ga okrećem) nemaju veze s time kako guma doista drži cestu no to lako možeš provjeriti. Nađi negdje dugački i široki zavoj i u isti ulazi sa različito napunpanim gumama i prati pri tome ulaznu i izlaznu brzinu iz zavoja.. osjetiti ćeš trenutak kada ti gume počinu puštati. Ofkors, ako ti je bitan samo izgled auta, zanemari napisano

tino1 kaže:

Ne znam koje @smayoo gume smatra mekšima, no iz osobnog iskustva recimo Dunlop SP Sport spadaju u mekše (imao sam seriju 6000, sad je aktualna serija 7000) i mogu potvrditi da ta guma nakon 20k km više ne drži cestu kad je mokro ili kad je malo hladniji asfalt iako ima još par milimetara do oznake istrošenosti i zbog lošeg iskustva (izvrtio sam se na cesti u tjedan dana tri puta i vidljivo dužeg zaustavnog puta) i ja mijenjam gume svakih 20-23 k km jer mi je jeftinije dati par tisuća kuna za set novih guma od popravljanja limarije ili ne daj bože da nekoga pregazim jer guma lošije koći. Srednje tvrde ili meke bi bile recimo Fulda Soprtcontrol (jako dobra za kišu) dok su tvrde više manje sve "run flat" gume.. naravno, sve napisano se odnosi na nisko profilne gume i na neku srednju cijenu guma.
Što se tiče zimskih guma tu mi je Nokian broj jedan iako mi zadnjih godina više i nema smisla kupovati te gume jer u ZG snijega gotovo i da nema, a onih par dana kad i zapada dok ga ne očiste je dobra svaka zimska guma i pamet u glavi

Ne s ovim oprugama, jer sam uzeo iste koje i VW ugrađuje kada ljudi traže spuštanje u salonu.Znači amortizer i opruga na mom autu su iste koje i oni nude. Samo sam ih drugamo ugrađivao. Ne tuniram auto ni u kojem slučaju, volim malo spušteni auto(malo bolje drži cestu, za put do istre ) i imam felge. Znači minimum minimuma da auto izgleda malo kako ja hoću. A kad bi tunirao, ne bi bio dizelaš
No naravno, kada bude bilo, uzimam i novi set amortizera i opruga ilitiga gewinde. A to kad bude...

Za selene ćemo onda vidjeti kako budu držale, dosta gledam okolo(u parkinzima) kad vidim spuštene pole(ima ih puno) i njihovi seleni su svi izmrvaljeni. No oni su spušteni rezanim oprugama i lošim gewindama. Tako da kod mene za sad nema straha, ali provjeravam ih često. Sigurnosti radi, na sljedećem servisu ču onda provjeriti pa ih 'nadograditi'. Hvala na upozorenju!

To cu morati onda provjeriti za zimskim, neznam dal sam razmazen zbog 215/40 na ljetnim, ali sa zimskim(185/60) nisam potpuno zadovoljan kao kad sam imao zimski(195/55), makar to ovisi i o kvaliteti gume. No po kiši mi zimske(185/60) plešu ako malo dam gasa, ako trznem volan(namjerno) onda sigurno zapleše. Po suhom sam zadovoljan. Ljetne su mi odlične po suhom, drže fenomenalno(bridgestone potenza), a po kiši su sranje. Al to je opće poznato i znao sam, ali djirevi do učke su zato sigurni
28.12.2014 | 00:51
Ja imam ljetni set Continental conti sport contact 3. Nakon skoro 50 000km( ljetne vožnje travanj-listopad) mijenjam ih iduće sezone makar još mogu jednu izdržat. Gume su stare 5 godina, i sigurno su na svojih 75% učinka, bar po osjećaju. Jest da je svaka bila 900kn, ali su se debelo isplatile. Mišljenja sam da netreba najbolje i naskuplje uzimat ako ne vozimo brze i skupe aute, al ipak obraćam pozornost kod kupovine, kako drže cestu na suho/mokro, kočenje, ekologija i buka. Pa eto, ove continentalke toplo preporučam, mada je već aktualno 5-to izdanje
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 12 minuta
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.05 Seconds

Provided by iJoomla SEO