Jobsove kule babilonske
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Jobsove kule babilonske

21.04.2006 | 22:55
Zasto su Macintosh korisnici toliko fascinirani Jobsom, pa i onda kada on kaze da Apple zeli izgraditi nove zgrade i zaposliti jos ljudi u njem vide beskrupuloznog egomanijaka, a ne, recimo, sabranu poslovnu osobu koja ima dvije ciste i zna kako voditi biznis i zeli unaprijediti poziciju tvrke za koju radi .. i za koju je odgovoran?

Nekad, zapravo, mislim da smo mi, glupi, zatucani, tvrdo ukoriceni korisnici bas ti koji vide samo jedno lice tvrtke Apple i njenih ljudi, ciljeva i stremljenja.

Jer za nas je Apple samo Macintosh. A Macintoshev je otac Jobs (plus Jef Raskin). Stoga je Apple = Jobs, a kada Apple zeli nesto kupiti, ici nekim svojim smijerom, onda to odmah mislimo da je to Jobs, zapravo, u svom krizarskom egomanijakalnom pohodu.

Mislim da je krajnje vrijeme da promijenimo stavove. Nije Apple samo Macintosh. Nije Macintosh samo PowerPC. Faza racunala i cipova je iza nas. To mozemo usporediti s analnom fazom u razvoju djeteta -- ta vrijeme je da dijete vec malko odraste, postane ozbiljnije. Da vec udje u pubertet, pocne se interesirati za nesto drugo. Pred nama je se otvaraju vrata svega dugoga: informacija u bilo kojem obliku, u svim zivotnim prilikama. Zabavi, zivotu. Apple se upravo spasio svojim izletom u to nesto drugo i unoseci inovacije u to nesto drugo!

Ako se ima novaca, ulaganje u razvoj, izgradnju firme i nove ljude je najbolji oblik trosenja. A Apple je vec pokazao da itekako moze ustedjeti, da zna dobro stegnuti slavine a ipak ne ostati zedan. K tomu, zaboravljamo jednu vaznu, vaznu stvar, na koju smo nenavikli jer toga kod nas nema: novac od postene zarade pojest ce porez, a velika zarada znaci da ce puno, puno novaca nestati u poreskim raljama. Rijec je o milijardama dolara, o novcu koji je veci od ukupnog proracuna mnogih manjih zemalja.

Ulaganje u infrastrukturu -- nove zgrade, labove i ljude -- ne samo da je dobra zalagaonica svog tog novca, nego i njegovo najbolje trosenje bez kaznenih bodova. Bolje da taj novac potrosi Apple nego da ga pojede ujak Sam, i njime ... izgradi jos 15 nuklearnih podmornica, poubija bombardiranjem 200,000 ljudi ili da njime financira predsjednicke izbore nekog novog nepismenog rancera.

Got it?
21.04.2006 | 23:54
Heh, Jobs pravi kule, a jesi vidio sto je Gates pravio zadnjih desetak godina kod sebe - Mac Business Unit.

Fenomenalno!
21.04.2006 | 23:56
Nakon samokritike slijedi pjevanje Internacionale pretpostavljam ?
22.04.2006 | 01:20
Breed je napisao:

Bolje internacionala nego guslanje po ujcu Samu. Ako se vec bogate novcima koje im dajem da bi kupio racunalo i softwer, neka bar od njeg naprave nesto korisno. Odnosno pjesnicki, njihovo sljedece ekonomsko, politicko i vojno ispraznjavanje nad kontinentima, zemljama i ljudima koji im nisu po volji \"i tvoja kaplja pomaze tkati\". Krug novca je zacaran. U Appleovom slucaju, takve posljedice su kudikamo manje ... zasad.
22.04.2006 | 08:47
Zvone lijepo si ovo napisao, ima tu mnogo nepobitnih činjenica. Vjerojatno je to tvoja reakcija na MAK-ov tekst s naslovnice.

Ipak, čini mi se da je MAK, kada je ono pisao, bio inspiriran i drugim informacijama koje nije iznio, a jednim dijelom idu u prilog njegovoj tezi o povremenoj \"tamnoj strani\" Jobsa. Npr. njegova prilično ekscentrična odluka da osobno financira gigantski stakleni Apple Cube u NY da bi ga nakon x godina korištenja mogao preuzeti(?!) i valjda odseliti kod sebe doma. Teško da bi se to moglo nazvati racionalnom odlukom zrelog poslovnog čovjeka. Tu ima svega pomalo...

No, možda je Jobs i postao tako uspješan baš zato što je često čovjek konflikta.
22.04.2006 | 13:12
Svatko ima dvije strane. No mislim da ponekad idemo predaleko kad sve pripisujemo samo jednoj osobi. Iako je Jobs vraski dobar CEO, on nema apsolutne ovlasti. Da je totalno benast, odbor bi ga davno maknuo.

Rezultati pokazuju da se tamo radi, i to prekovremeno i jako ucinkovito. K tomu, on je i vrlo aktivan unutar firme, sudjeluje u skoro svim projektima, supotpisuje mnoge patente. Ili glumi taticu za sve i paca se u sve, ili jednostavno zeli vidjeti brodi li tvrtka u dobru smjeru pa baca oko na projekte i motri trose li novci uzalud?

Vjerojatno oboje. Ali on nije sam. Bez tih pametnih kreativaca tvrtke ne bi bilo, i buduci da je to zbilja jedino pravo bogatstvo tvrtke, dobro je da se na ljude i trosi.
Makov je tekst dobar i s te druge strane moze biti posve tocan. No mislim da se Apple mijenja -- nije to vise tvrtka koja ima samo jedan proizvod, jednog covjeka i samo jednu sudbinu.
22.04.2006 | 16:53
Prije nekoliko godina na proslavi xy godisnjice mature susretoh bivse pankere kako u ispeglanim odijelima sa fino uzgojenim skembicama ciji oblik onemogucuje vizualni kontakt s uzrokom muskog ponosa i patnji, rezu zile slusajuci jeftine tamburase...

Sto onda ocekivati od bivseg hipija koji se k tome jos druzio s uncle Bilom Gatekeeperom..
  • User
  • Posjetitelj
23.04.2006 | 02:41
Meni se samo cini da Appleu u zadnje vrijeme ide jaaaaako dobro i da je to razlog gradnje nove zgrade i da ne treba nesto puno razglabat.

Ono sta mene jako zanima je kakve nas novotarije cekaju nakon kompletne Intel tranzicije... Mozda je to povezano s novom zgradom?
23.04.2006 | 11:16
Zvonimir je napisao:
Breed je napisao:

Bolje internacionala nego guslanje po ujcu Samu. Ako se vec bogate novcima koje im dajem da bi kupio racunalo i softwer, neka bar od njeg naprave nesto korisno. Odnosno pjesnicki, njihovo sljedece ekonomsko, politicko i vojno ispraznjavanje nad kontinentima, zemljama i ljudima koji im nisu po volji \"i tvoja kaplja pomaze tkati\". Krug novca je zacaran. U Appleovom slucaju, takve posljedice su kudikamo manje ... zasad.

Imam osjećaj da si ulovljen u čarobnom krugu samoupravljanja ... Već kada se spominje čaranje ...
Osobno - zabole me za začkoljice sve dok ja nisam u mogućnosti biti čimbenik... Štedi zdravlje odn reducira mogućnost pojave tumora ...
Do onda - korištenje, poboljšavanje vlastite situacije, (nesebično) djelovanje ... Tim redoslijedom ...
23.04.2006 | 17:46
Breed je napisao:
[b] korištenje, poboljšavanje vlastite situacije, (nesebično) djelovanje ... Tim redoslijedom ...

Slažem se s tobom Breed, pogotovo s onim iza \"osobno\", to je i moj osobni stav!
No probaj ove dvije stvari (iz citata) spojiti, možda se i ti iznenadiš rezultatom!
23.04.2006 | 20:53
NHF ali daj malo pojasni
24.04.2006 | 00:15
Zvonimiru:
1. Tko lježe s djecom, probudi se popišan.
2. Ne bacaj bisere pred svinje.
3. I lijepa riječ, budali je napad.

P.S. Klasika! Breed i K*art briju, a da niti jedan znaju o ćemu!
24.04.2006 | 02:12
FOLIO je napisao:
Zvonimiru:
1. Tko lježe s djecom, probudi se popišan.
2. Ne bacaj bisere pred svinje.
3. I lijepa riječ, budali je napad.

Jao.
Prvoga se ni sam ne pridržavaš (naravno ukoliko smatraš da si dovoljno \"star\"), drugo ne vrijedi ako ti je namjera da svinje izgube ravnotežu, a treće gubi smisao ako je netko dovoljno obziran da nekoga na osnovu njegovih \"lijepih riječi\" ne naziva laprdajućim kretenom koji nema pametnijeg posla.

P.S. Klasika! Breed i K*art briju, a da niti jedan znaju o ćemu!

Reci mi - je li nedostatak dvostruke negacije pozitivna stvar ili ne ?
24.04.2006 | 02:22
Uvijek!
24.04.2006 | 02:23
Brankec, taaak si pametan da te moram pohvalit, da i drugi skuže!
  • Dijete
  • Posjetitelj
08.08.2007 | 19:44
Tko je Brankec?
09.08.2007 | 03:18
FOLIO
09.08.2007 | 22:10
ne bi se previse mesal, no..
svi smo platili porez ujaku samu i njegovoj dragoj obitelji koja bi ucinila bas sve za mir, svi smo financirali njihove nuklearne bojne glave punjene McDonaldsovim milkshakeom, a hocemo i u buduce kad cemo pomahnitalo kliktati \"buy now!\" na apple storeu, ili kad cemo sa osmjehom aktivirati iphone na hrvatskom itunes music storeu, u govnim smo svi skupa pre duboko da bi raspravljanje o svem ovom imalo nekog smisla osim iz cistog hobija, ili jednostavno o chatanju gdje su forumi vrsta besplatnih psihijatara ili koliko smo streamline ograniceni a na kraju svega mora se kvalitetno pokaciti da bi se iscjedila glavna teza
pozdrav!
  • User
  • Posjetitelj
10.08.2007 | 16:37
nmrzlja1 je napisao:
ne bi se previse mesal, no..
svi smo platili porez ujaku samu i njegovoj dragoj obitelji koja bi ucinila bas sve za mir, svi smo financirali njihove nuklearne bojne glave punjene McDonaldsovim milkshakeom, a hocemo i u buduce kad cemo pomahnitalo kliktati \"buy now!\" na apple storeu, ili kad cemo sa osmjehom aktivirati iphone na hrvatskom itunes music storeu, u govnim smo svi skupa pre duboko da bi raspravljanje o svem ovom imalo nekog smisla osim iz cistog hobija, ili jednostavno o chatanju gdje su forumi vrsta besplatnih psihijatara ili koliko smo streamline ograniceni a na kraju svega mora se kvalitetno pokaciti da bi se iscjedila glavna teza
pozdrav!

Word
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 12 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, rusty, Anonimci (735)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.32 Seconds

Provided by iJoomla SEO