21.04.2006 | 22:55
Zasto su Macintosh korisnici toliko fascinirani Jobsom, pa i onda kada on kaze da Apple zeli izgraditi nove zgrade i zaposliti jos ljudi u njem vide beskrupuloznog egomanijaka, a ne, recimo, sabranu poslovnu osobu koja ima dvije ciste i zna kako voditi biznis i zeli unaprijediti poziciju tvrke za koju radi .. i za koju je odgovoran?
Nekad, zapravo, mislim da smo mi, glupi, zatucani, tvrdo ukoriceni korisnici bas ti koji vide samo jedno lice tvrtke Apple i njenih ljudi, ciljeva i stremljenja.
Jer za nas je Apple samo Macintosh. A Macintoshev je otac Jobs (plus Jef Raskin). Stoga je Apple = Jobs, a kada Apple zeli nesto kupiti, ici nekim svojim smijerom, onda to odmah mislimo da je to Jobs, zapravo, u svom krizarskom egomanijakalnom pohodu.
Mislim da je krajnje vrijeme da promijenimo stavove. Nije Apple samo Macintosh. Nije Macintosh samo PowerPC. Faza racunala i cipova je iza nas. To mozemo usporediti s analnom fazom u razvoju djeteta -- ta vrijeme je da dijete vec malko odraste, postane ozbiljnije. Da vec udje u pubertet, pocne se interesirati za nesto drugo. Pred nama je se otvaraju vrata svega dugoga: informacija u bilo kojem obliku, u svim zivotnim prilikama. Zabavi, zivotu. Apple se upravo spasio svojim izletom u to nesto drugo i unoseci inovacije u to nesto drugo!
Ako se ima novaca, ulaganje u razvoj, izgradnju firme i nove ljude je najbolji oblik trosenja. A Apple je vec pokazao da itekako moze ustedjeti, da zna dobro stegnuti slavine a ipak ne ostati zedan. K tomu, zaboravljamo jednu vaznu, vaznu stvar, na koju smo nenavikli jer toga kod nas nema: novac od postene zarade pojest ce porez, a velika zarada znaci da ce puno, puno novaca nestati u poreskim raljama. Rijec je o milijardama dolara, o novcu koji je veci od ukupnog proracuna mnogih manjih zemalja.
Ulaganje u infrastrukturu -- nove zgrade, labove i ljude -- ne samo da je dobra zalagaonica svog tog novca, nego i njegovo najbolje trosenje bez kaznenih bodova. Bolje da taj novac potrosi Apple nego da ga pojede ujak Sam, i njime ... izgradi jos 15 nuklearnih podmornica, poubija bombardiranjem 200,000 ljudi ili da njime financira predsjednicke izbore nekog novog nepismenog rancera.
Got it?