22.02.2017 | 23:05
smayoo kaže:
Zar nisam to već napisao? Ne mogu. Skeniranjem bankovne kartice možeš dobiti samo serijski broj čipa. Za doći do novca je puno kompliciraniji put, koji uključuje i pin korisnika za iznose veće od limita koje on ili banka odaberu.
Inače, znaš li ti za neki sustav javnog prijevoza gdje se plaća kartu po broju stanica? Ja ne znam, ali zanimalo bi me proučiti kako to tehnički funkcionira.
Znam što si pisao, al to ne znači da baš sve poznaješ po tom pitanju i šta kuha ekipa u podrumima za krim milje. Istina, ja samo nagađam, ali zašto nebi postojao model po kojem bi to bilo izvedivo, recimo u suradni s nekim interno u banci. Naravno, banka će ti vratit sredstva jer će uočit prevaru po tvojoj pravovremenoj prijavi. Gle, dovoljno se za jedne stanice očešat od 30-40 ljudi u tramvaju, 40 karicax100kn=4000kn. Takvih 5-6 po jednoj stanici okrenu 20-ak tisuća kuna. Dodaj tome sve gradove u Europi i dalje. Lova samo takva.
Pa prije 10g su pričali da je nemoguće provalit bankomate....pa svi znamo kako su se stvari odvijale sa skeniranjem i kako se to još odvija dan danas. Uz konkretnu lovu i pristupačnu tehnologiju, sve je moguće.
Pa Vilu Okrugljak je trebalo premjestit s točke A do točke B i nije bilo pitanja novaca. Na kraju se nije micala jer se našlo riješenje za određene zahtjeve investitora.
Smayoo, lova okreće lovu, na pošten ili nepošten način.
Neznam za takav model naplata jer nisam baš neki od onih sretnika koji su proputovali svijet, a ono što i jesam, nisam nikada koristio javni prijevoz. Fina guza, šta češ.
No, svejedno mi se moj ovako laički model čini korektnim. Pa eto, neki članovi čak navode iste ili slične modele naplate u nekim drugim više/manje poznatim gradovima. Uz današnju tehnologiju, to bi za vas elektrotehničare i informatičare bio mačji kašalj. Zar ne?
I sam ponekad u Zg koristim javni prijevoz, ponekad iz nostalgije a ponekad ako sam bez auta ili ako je ludnica s parkiranjem. I mogu ti reći, otići dvije tri stanice za 10kn je pljačka. Kad sam nabrijan na čitav sustav grada onda ne platim, kad nisam nabrijan onda platim.
A da ne spominjem srednjoškolske i studentske dane. Od smrada, vrućine, smrzavanja, spaljenih tenisica od onih bolesnih grijača čeških(ako se ne varam) tramvaja, kvarova(pa aj ti sinko pješke i pravdaj se u školi ili na faksu). Sve su to moji starci debelo platili dok sam se školovao. I mislim da je krajnje vrijeme da se toj nepravednoj naplati stane na kraj.