19.11.2017 | 16:03
Na HBO On Demand su stavili šest epizoda Star Warsa uoči ove, da se fanovi prisjete.
Prije nekog vremena sam gledao dokumentarni film o tome kako je zapravo najveći pojam zla na velikom ekranu ikada - Darth Vader - u originalnoj trilogiji glumio čovjek kojega je George Lucas kasnije izigrao zbog navodnih curenja informacija engleskom tisku, pa on nikada nije snimio scenu u kojoj mu Luke otkriva lice. Za to je Lucas uzeo drugog glumca pod nekom glupom isprikom.
Kada su službene Star Wars konvencije, njega (zove se David Prowse) nikada ne zovu jer mu Lucas navodno i dalje ne može to oprostiti. Po meni - velika nepravda.
Inače, on je taj koji je došao na ideju da Imperatora (ako se tako zove, nisam hardcore fan Star Warsa) baci u bezdan u onoj legendarnoj sceni, upravo zato jer je kao body bilder jedini mogao bez beda dignuti drugog glumca na dvije ruke.
I to nakon što su ovi s njegovom zamjenom muku mučili tri dana kako da ube Imperatora, a da scena ispadne fantastična. Tada je Prowse uletio: "pa ja ga mogu podići i baciti na strunjače, a video odjel neka napravi ostalo."
Tako ispada da Vaderu u original trilogiji zbog stasa konturu daje Prowse, dotadašnji glumac B filmova koji ostaje nepriznat od Lucasfilma (mada se zna da je on, ali nije to to), lice mu daje drugi glumac (pokojni Sebastian Shaw), a glas James Earl Jones.
Glas razumijem, Lucas nije bio zadovoljan kako "na velikom platnu" zvuči glas od Prowsea, tada mladog glumca koji je davao tenor, eventualno bariton, dok je Jones već tada imao onaj duboki, crnački bas. Mnogo dublji i od prosječnog crnog glumca, složit će se mnogi.
Dosta ljudi koji su radili na originalnoj trilogiji je u dokumentarcu, pa i tip iz specijalnih efekata koji otkriva kako je došao na ideju Vaderovog disanja i taj zvuk dobio u starinskom ronilačkom odjelu (onom sa željeznom kacigom) tako što je snimio sam sebe.
Uglavnom, jako zanimljivi detalji za koje pojma nisam imao.
Na kraju samoga filma autor dokumentarca (iako mu je Lucasfilm zabranio emitiranje te scene u široj javnosti) je nanovo izrežirao scenu u kojoj se otkriva Prowseovo lice, ali zbog Lucasfilmove zabrane puštena je samo sa njega i odabranu ekipu u nekom španjolskom kinu (autor je Španjolac), ne i u samome dokumentarcu.
Dok je čovjek gledao samoga sebe, točno mu vidiš suze u očima.
A što je najbolje, 80-ih nije ništa otkrio niti pričao s novinarima, ali je u tisak dospjelo kako Luke otkriva tko mu je otac i da je to Darth Vader - pa je Prowse ispao
Pedro.
Dokumentarac pronalazi i autora teksta, čak i taj umirovljeni novinar tvrdi da mu Prowse nikada ništa nije rekao. Žena od Prowsea veli da mu je Lucas uništio život i brak, jer je ovaj ostao opsjednut Star Warsima i Darth Vaderom, te nepravdom da šira javnost ne zna kako je taj lik zapravo - on.
Dokumentarac je na Netflixu i zove se:
I am your father.
Za vas fanove, apsolutna preporuka.
A ja ću ponoviti znanje, znači prvo gledam noviju trilogiju, pa stariju, pa ću se snaći...