smayoo kaže:
Eto, bili jučer sin i ja na pretpremijeri u Zagrebu. Bio i @stefanjos, u Rijeci. Vidim @stefanjos na vikalici piše da je razočaran. Ja nisam. Meni je bilo jako dobro. Iznad očekivanja. Stefanjos, zašto si ti razočaran?
Da, jesam. Evo probat ću kratko, jer imam puno toga. SPOILERI! NE ČITAJ DALJE AKO NISI GLEDAO!
Podrijetlo Reyovih roditelja mi je sumnjivo, i nije mi ni strašno što se još ne zna, jer mislim da Kylo laže, tj. pretpostavljao sam da nećemo ni saznati zato da ne vuče paralelu petog filma gdje Luke sazna da mu je Vader otac. Oko ovoga sam indiferentan totalno, samo nešto što želim obznaniti.
Lein svemirski hod mi je užasan, jasno mi je da ju sila spašava, ali malo previše za moj ukus, da ne spomenemo da je to grozno izgledalo, a i pogotovo što je preminula u pravom životu, djelovalo mi je neukusno.
Scena gdje Luke sretne Rey i on odbaci lightsabre. Pljusak u facu svih fanova i originalne trilogije. Jasno mi je da Luke ne želi ništa s tim, ali kulturnije bi izgledalo da je odmahnuo rukom i odbacio u stranu. također, odkud Maz Kanati taj lightsabre? (U TFA je rekla da je to priča za drugi put, eto neznamo odkud joj, još je misterioznije to što je taj lightsabre izgubljen u petom djelu u svemiru, da, u svemiru!)
Onda većina šala odbacivala me fan filma. Pogotovo "rebel scum" uzvici. Jedanput je lijepo, previše puta ne valja.
Ovo su sitnice, sada slijedi što me najviše razočaralo. Nedostatak objašnjenja skoro ičega iz TFA.
1. Lor San Tekka (jedi svećenik) kojeg je Kylo Ren ubio na početku TFA totalno je nebitan na kraju, očekivao sam neku povezanost njega i Luke-a, ali ispadne da je on totalno nebitan (kao i neki drugi, čitaj dalje)
2. Snoke, kao i Lor San Tekka, veliki misterij TFA, odlazi jednim potezom svijetlosnog mača. Nemam ništa protiv rješavanja Snoke-a, čak ni to da je relativno brzo, bio mi je drag, ali totalno, ponavljam, totalno ne iskorišten i ne objašnjen. Znači, tko je on? Odkud je on? Kako je postao tako moćan? Kako se naučio vitlati silom? Kako je upoznao Kylo-a? Znaju li se Luke i Snoke? Je li Snoke bio u jedi akademiji? (očito nije, ali ono, ni to ne možemo isključit)
3. Snoke-ovi zaštitari. Totalno nedopustivo, tu su ulogu trebali igrati Vitezi Rena (Knights of Ren). Na sva nebesa se hvali Kyla kako je on MASTER of the Knights of Ren, a gdje su ti vitezi? Zašto ih nigdje nema? Jesu li mrtvi? Tko ih je ubio? Bila je savršena prilika za uklopiti njih kao Snoke-ove zaštitare, a potom stvoriti konflikt između učitelja (Kyla) i učenika (vitezi Rena). Nakon ubojstva Snoke-a, mogao je slijediti ovaj konflikt koji bi bio savršena paralela koju smo vidjeli sa Luke-om i Renom. I dalje bi Ren bio u ljutnji zato jer bi na kraju morao pobiti i svoje učenike. Volio bi onda da je jedan uspio pobjći da imamo koga hvatati kasnije.
General Hux mi je bio super, ali imao je on nekih dijelova koji su ličili na slaptik komediju.
Rose, da budemo iskreni, ona je tu jer je azijatkinja. Taj rasni portfolio mogli su bolje riješiti, npr. viceadmiralka Holdo je mogla biti azijatkinja, a Finna pustit samog sa BB-8 da pokuša svoje napraviti. Mjesto snimanja Dubrovnika je totalno neiskorišteno, tu je mogao biti lijepi subplot gdje Captain Phasma lovi Finna među bankarima i ratnim profiterima, umjesto toga, Phasma je opet nedovoljno korištena, a policajci na planetu su mi bezveze. Preferirao bi lov na Finna, a da ga lovi Phasma u društvu par klasičnih bijelih jurišnika.
Poe Dameron, super lik, sve 5 kod njega.
Luke i Yoda odlični, razgovori Ren-a i Rey odlični!
Zadnja scena totalno van pameti. Ok, mali ima sposobnosti, ali što to nama znači, kad bi on trebao ući u priču? Kako će njega Rey naći ako započne akademiju Jedija, ako ga nikad nije upoznala, tj. nitko tog malog nije upoznao...
Ma toliko nelogičnosti i loših odabira za nepovjerovat.
Malo je nebitnih stvari oko kojih se zapalim, ali jedna od tih tema je Star Wars. Nisam očekivao remek djelo, ali očekivanja nisam ni imao. Ušao sam totalno neutralan u slučaju da je loš, ali eto, toliko me je razočaralo da me uspijelo izbacit iz takta.
Ukratko, znam da je dugo, ali ima toga što nisam ni spomenuo.