12.02.2018 | 01:09
Djuro genijalac kaže:
Smayoo,
Koliki je kapacitet baterije u Tesli S? [...] Koliko ubaciš , a koliko dobiješ natrag van?
Molim te REALNU procjenu ovih gubitaka i koliko to sve skupa dovede do auta, vjerujem da se izgubi sve skupa preko 40 posto do baterije?
Kakve veze ima kapacitet s efikasnošću? Joj, baš, ali ono BAŠ, barataš sa strašno puno potpuno pogrešnih shvaćanja ove tehnologije. Jedan dio proizlazi iz užasnih frankenštajnskih rješenja za elektromobile na koje nadolazi mainstream autoindustrija.
Gledaj... Teško mi je sad ovdje davati parcijalne odgovore na tvoje teze i protuteze jer je zapravo problem u tome da je tebi cijela slika elektromobila i pripadajućeg (budućeg energetskog sustava) ukrivo nasađena. Da pokušam to nekako... holistički.
Razlog zašto mainstream autoindustrija inzistira na zastarjelim i opasnim Li-ion baterijama je taj što su one manje osjetljive na pregrijavanje (u smislu da im pregrijavanje manje smanjuje životni vijek nego Li-polimernim) i, naravno, jeftinije.
S druge strane, ljudi koji se baterijama bave ozbiljno, odbacili su Li-ion u dugoročnom smislu još prije nego su dane na tržište (da, dane su na tržište da se utrži nešto novaca utrošenog na razvoj). Ono što specijalisti i stručnjaci danas znaju jest da postoji određena unutarnja dinamika kojom se "proizvode" naboji u dielektriku baterije. U trenutku kad počne teći struja, intenzivno nabijanje traje x milisekundi, a nakon toga se naboja stvara znanto manje, a razlika energije se disipira kao toplina.
Zato današnji superchargeri li-polimernih ili li-fe-po baterija rade intermitentno. Ne mjere više temperaturu baterije pa da smanjuju struju punjenja da bi održavali temperaturu dovoljno niskom, nego rinu napon, mjere promjenu (derivaciju) struje (a struja je derivacija količine naboja) i kad ona padne ispod određene mjere, prekinu napon, pričekaju vrijeme stabilizacije i onda ponovno. Ciklus intermitencije je ispod sekunde ili reda veličine sekundi, ovisno o kapacitetu pojedinog članka. Na taj način se baterije pune vrlo brzo, a pri tom im se ne skraćuje životni vijek i gubici punjenja su neusporedivo manji.
Mainstream autoindustrija izbjegava ta rješenja jer u svom poslovnom sustavu imaju ogroman overhead (čitaj: puno gladnih usta koja zapravo ne pridonose stvaranju vrijednosti) pa moraju osigurati nerazumno visoke marže da bi i dalje zadovoljili očekivanja dioničara. I zato im skupa rješenja ne odgovaraju, nego koriste zastarjela i jeftina.
Iz istog razloga koriste trofazni kavezni asinkroni motor. Jer je jeftin, a elektronika koja ga goni je zrela (čitaj - jeftina tehnologija). Veći gubici ih pri tom ne brinu ni najmanje jer su ionako naučili na besmisleno velike gubitke.
(digresija...
Inače, klizanje asinkronog motora s njegovim gubicima nema - ali BAŠ ništa.
Nema čak ni faktor snage i jalova energija (potrebna za magnetizaciju) jer se to rješava kondenzatorskom baterijom za kompenzaciju.
Monofazni motor s pomoćnom fazom da se koristi umjesto trofaznog jer je jedna žica umjesto tri pa se štedi bakar? MA ne... Čovječe... Otkud to?
Nema šanse, monofazni motor s pomoćnom fazom se ne radi u ikakvoj spomena vrijednoj snazi. To je za male kućanske aparate i ručne alate. Par kW max, a mahom ispod 1kW.
Istosmjerni motor s paralelnom uzbudom, da budem iskren, ne sjećam se čemu ono služi, a za električnu vuču se koristi istosmjerni motor sa SERIJSKOM uzbudom
...kraj digresije)
Uglavnom, da, koristiti zastarjele baterije, pa DC/AC inverter, pa asinkroni motor, pa onda getribu itd. samo zato da skrešeš trošak, sigurno te neće dovesti nikamo ako razvijaš tehnologiju za novo stoljeće. I slažem se - u takvom se elektromobilu gubici slažu i gomilaju, ispadaju ko palačinke iz tave. Ali jbs njima, oni su ionako navikli na to da je konačna efikasnost (i dalje stojim kod te brojke) 15%. Pa misle da to mora tako biti.
S druge strane, ako imaš istosmjernu bateriju i istosmjerni motor i između njih samo tzv. "elektronički ventil" koji dozira efektivni napon, sveukupni gubici su najmanje tri puta manji (efikasnost oko 70%). Dodaj tome vozni sustav koji se primarno temelji na elektromagnetskom rekuperacijskom kočenju i tempomatu (dakle, pustiš elektronici da održava stabilnu zadanu brzinu, jer ona to radi neusporedivo efikasnije od čovjeka) i dobiješ preko 30% rekuperacije, umjesto mizernih 5-7% koliko postižu elektromobili mainstream proizvođača. Što to znači? Da imaš puno dulji dovoz, zbog
(a) naprednije baterije
(b) veće efikasnosti
(c) iskorištenja gotovo sve energije usporavanja (kočenja)
I onda, ako zaista imaš elektromobil koji već danas ima realan dovoz od preko 500 km u optimalnim uvjetima, onda je to daleko više od gradskog auta. A
tek smo na početku.
Što se tiče mreže Teslinih superchargera kod nas, evo, ovo je trenutno stanje:
www.tesla.com/en_EU/findus#/bounds/44.79...=vrgoracsupercharger
Napominjem da su sive lokacije i postupku izvođenja, a one koje su u postupku rješavanja papira Tesla nema naznačene. To znam pouzdano jer sam osobno bio uključen u dogovore, ili projektiranje za još dvije lokacije u Istri i jednu na Lošinju.
Zbilja uspoređuješ tanker od 200.000 tona sa spremnikom auta od cca 50 litara?
Itekako! I Deepwater Horizon i Exxon Valdez, i sve slične monstruozne ekološke bombe. Naravno. Jer to su rizici koje uzimaš zdravo za gotovo i OK su ti, a to što litijske baterije gore danima ti je veliki problem. Ali samo kad su u autu. Kad su u tvom mobitelu ili laptopu, onda nije.
Ono što ja pokušavam argumentirati jest - da nije stvar samo benzinskog ili električnog automobila, nego cijelog energetskog sustava.
Kaj da ja sad potegnem slučaj Černobila?
Pa deder. Od nekoliko tisuća nuklearki na svijetu, izgrađenih u zadnjih 60 godina, postoje dva zajebana incidenta. Černobil i Fukushima. Od cca 10x više rafinerija, bušotina i supertankera na svijetu do sad je zabilježeno pedesetak incidenata katastrofalnih za lokalnu biocenozu, i to ne računajući prvih tridesetak godina eksploatacije kad nitko nije ni postavljao pitanje škodi li nekom to što se nekontrolirano ispušta lake derivate u vode tekućice.
Ja sam ti postavio konkretna pitanja da razvijemo smislenu i opće korisnu raspravu iz koje se može nešto naučiti.
Ma da, evo, sorry, ispričavam se ako si se osjetio napadnut.
Nije osobno.
U zadnjih par godina slušam 5-6 uvijek istih "argumenata protiv" elektromobila, i to uvijek od ljudi koji zapravo ne znaju o čemu pričaju. Uglavnom, kao da ja počnem pričati nešto o modernim metodama transplantacije organa.
Na isti način se može postaviti pitanje koliko su elektroenergetski objekti utjecali na okoliš, kakav je utjecaj magnetskih zračenja na populaciju itd...
Pa to sam ti i napisao - don't go there. Pa si se naljutio da sam te bez veze napao. Najšugavija i najlošija termoelektrana emitira desetke puta manje štetnih tvari po jedinici proizvedene energije od najboljeg euro6 motora s unutarnjim izgaranjem.
Utjecaj elektromagnetskih valova na okoliš i ljude je također vrlo dobro poznat i istražen. Bilo je afera i pokušaja zataškavanja, u USA prije nekih 40-ak godina. Niskofrekventno elektromagnetsko polje pri trajnoj izloženosti izaziva leukemiju i neke druge oblike karcinoma. Zato dalekovodi (više) ne prolaze blizu kuća, škola, firmi i sl. Poanta je - elektroenergetski sustav je, izvrtao ti kako god želiš, neusporedivo čistiji i sigurniji od onog gdje se naftni derivati izgaraju distribuirano (posvuda, u autima, u kotlovnicama, kojekuda...).
I nemoj zanemariti zaštite od strujnog udara i požara koje su itekako prisutne u električnim postrojenjima
WTF? U kojem je to svemiru usporedivo s jednom ekološkom katastrofom kao što je Deepwater Horizon ili Exxon Valdez?
Naravno da postoji opasnost od strujnog udara. Ne samo u elektroenergetskom postrojenju, nego i u kućanstvu. Ali *I OPET* je ta opasnost neusporedivo manja (i za pojedinca, a kamoli za okoliš!), nego npr. opasnost od nekontroliranog curenja plina ili istjecanja derivata.
uz dodatni problem da ih je izuzetno teško gasiti.
Naravno da nije. Otkud ti to? Ako je nešto *IZUZETNO* teško gasiti, to su petrokemijska postrojenja. Upravo ona. Vidi --> Deepwater Horizon.
Elektroenergetska postrojenja gase se na više načina, ovisno o snazi i naponskoj razini. Trafostanice i rasklopišta veće snage se isklope (automatski) s mreže i gase (isto automatski) vodenom maglom (tzv. delugge). Manji zatvoreni sustavi opet automatski, aerosolom ili Novec plinom. Najmanji CO2 ručnim aparatima.
Znaš kako se gasi rafinerija nafte? Ako ti ne uspije početno ručno gašenje pjenom iz topa - nikako. Pustiš je da izgori. Kao i Deepwater Horizon. Kao i litijsku bateriju. Samo što u rafineriji ima malo više goriva na hrpi.
Ponavljam još jednom, nisam se mislio prepucavati, nego da izmjenimo znanja, iskustva i spoznaje i da stvar pogledamo s obje strane.
Pa velim, oprosti, nije ništa osobno, ali ispi... me malo količina zabluda kojima barataš. Da mi je barem znati odakle dolaze...?
smayoo kaže:
Sveukupni energetski sustav baziran na naftnim derivatima ima konačnu efektivnu efikasnost manju od 5%.
Imaš li neki konkretni izvor ove informacije? Na koji način si došao do tog postotka?
Evo ti npr. knjiga. Prof. Zmagoslav Prelec, "Energetika u procesnoj industriji". Čovjek je bio dugogodišnji šef energetike u riječkoj rafineriji i profesor na Tehničkom fakultetu u Rijeci. Uzmi tu knjigu, zbroji (to jest - pomnoži) sve gubitke od bušotine do benzinske pumpe i onda dodaj ove na autu. Pa mi javi koji je tvoj rezultat.
Dakle, svaliti sav trošak dobivanja i rafiniranja nafte na pleća automobila (kao pojam, tu je i kamionski transport, brodski, željeznički, autobusni, motocikli) nije korektno i muti vodu.
Zašto nije korektno? Jer ne odgovara interesima naftnog lobbyja? Svi ostali derivati nisu primarni (pogotovo to nisu bitumen, odnosno asfalt i mazut). Rafinerijski proces se cijeli radi *ZBOG* benzina i diesela. Ne zbog motornog ulja, niti bitumena, niti...
Kad bismo tu analogiju proveli u slučaju električne mobilnosti (čak i da uzmemo u obzir željeznički i tramvajski prijevoz), bilanca bi bila porazna, tu se moraš složiti.
Ne slažem se. Provedi je. Hajde.
Tu sam ja kriv, jer sam mislio na nas konkretno, a nisam to dovoljno jasno (zapravo uopće) naglasio. Mi od samostalnosti nismo izgradili ni jedan spomena vrijedan kapitalni elektroenergetski pogon. Više od pola potrebne struje (ovisno o dobu dana/godine) uvozimo.
Da, i? Uvozimo i više od pola potrebne hrane. A nafte? Nafte uvozimo više od 80%. Plina isto. Pa?
To je stanje koje je sadašnje. Jedini objekt koji je osmišljen da koristi viškove u mreži koji nastaju iz hidroizvora je RHE Velebit (Obrovac). Iskreno, nisam siguran radi li on uopće kako je zamišljeno, tj. puni li se preko noći akumulacija u Gračacu, jer kako rekoh, mi uvozimo pola struje izvana.
Sad si baš, baš sve pobrkao. I kakve to veze ima s punjenjem elektromobila?
Viškovi u mreži NE nastaju iz hidroizvora (kuku meni...
), nego iz TERMO izvora. Prvenstveno iz nuklearki, ali i klasičnih fosilnih elektrana velike snage. Zato što ti pogoni imaju minimalan teret ispod kojeg ne mogu raditi, a vrući start traje kudikamo dulje (i skuplji je) od cjelonoćnog rada na minimalnom teretu.
I upravo taj "band" kojeg kod nas zapravo više i nema, jer nam umiru velike termoelektrane jedna po jedna je super priča za punjenje elektromobila noću. Jer ova glupost s reverzibilnim hidrama nije nikad nigdje na svijetu zaživjela. To je bila jedna poprilično suluda ideja.
Ja samo postavljam pitanja koja su sad još uvijek bez odgovora. Da, infrastruktura za aute nije postojala, ali je nastala.
U koliko desetljeća? Uz koji trošak? Zar ne misliš da ovaj novi energetski sustav zaslužuje barem jednak ulog?
Djelomično i zato jer je bitno jednostavnije napraviti pumpu (to je dostupno na razini osobnog poduzetništva). Složiti malu elektranu
Potpuno, potpuno, POTPUNO kriva analogija. Što je pumpa? To je trgovina, gdje se prodaje gorivo. Analogija pumpi je utičnica. Odnosno mjesto priključenja gdje se može puniti baterije. Elektrana je analogija naftnoj bušotini i rafineriji istodobno.
do ulaska u EU i liberalizacije tržišta nisi ni zakonski smio napraviti, jer je HEP jedini smio to raditi (imao državni monopol).
Nije točno. HEP nije nikad imao monopol na izgradnju elektrana. Niti elektroprivredne organizacije za vrijeme SFRJ (koje nisu bile centralizirane, niti na razini federacije, niti na razini republika). Štoviše, bilo je elektrana (i hidro, i termo), izgrađenih od strane "trećih" firmi, itekako. Više nego danas.
No, recimo da i napraviš malu, svoju elektranu. Čime ju tjeraš? Potokom ili riječicom koja tud prolazi? Čija je voda koja ju tjera? Tvoja nije. Kupovat ćeš vodu?
Ne, nego ćeš platiti koncesiju. Isto kao kad koristiš vodu kao bunarsku (za trošenje) ili kao izvor topline (za dizalicu topline). Po kubnom metru. Cijena varira od županije do županije, ali je poznata i nevelika.
]Solarni paneli? Ispravi me ako griješim, nije li njihova efikasnost trenutno urnebesnih 12 posto ili slično?
15% trenutno. polikristalni wafer. U odnosu na izmjerenu sunčevu iradijaciju. So what? Koliko košta kW/m2 sunčeve iradijacije?
BTW, i tu postoje napredniji materijali koji se ne nude komercijalno jer se rauba postojeća tehnologija i traže načini da se reducira proizvodni trošak.
Postoje i manje efikasni (9-10%) thin film waferi koji su međutim super za primjenu na staklenim fasadama velikih zgrada jer se proizvode na foliji koja se lijepi na staklo. Osim što proizvode električnu energiju, taj dio energije oduzimaju sunčevoj iradijaciji povrh uobičajenog zatamnjenja pa u ljetnim mjesecima smanjuju zagrijavanje prostorija i posredno štede na klimatizaciji.
Inače, u ovom trenutku se, svoj birokraciji i besmislicama HERA-e usprkos, u Hrvatskoj isplati graditi fotonaponsku elektranu, čak i bez ikakvih subvencija, u određenim scenarijima korištenja, a punjenje elektromobila je jedan od njih.
Mislim da uspiješ napraviti panel koji je efikasan u svojoj pretvorbi na razini stroja s unutrašnjim izgaranjem bio bi bogatiji od Applea za par godina.
Naravno, ali to ne umanjuje upotrebljivost ovih sadašnjih.
Po noći oni iz očitih razloga ne rade.
Ne rade paneli. A baterije?
Zašto misliš da se baterije smiju koristiti samo u autima?
Vjetar? Čija je planinčuga na koju ćeš staviti vjetroelektranu?
Od svih alternativnih izvora, vjetar je najveći promašaj, kad govorimo o našim klimatskim uvjetima. Ali je iza njega najviše politike i korupcije.
More? Tko će napraviti platformu?
Što more? Misliš - elektranu na valove? Pa nije Jadran Pacifik...
smayoo kaže:
To mi je skroz, ali skroz super fora.
Efikasnost dizelskog motora je 44%. Mjereno na radilici. A kolika je sveukupna efikasnost dizelskog auta? 15%? Nizbrdo.
Samo što to nitko ne kaže i svi se uredno prave da to nema veze.
Oprosti, ali ovo nije istina i znaš to. Efikasnost poprečno smještenog mjenjača koji tjera prednje kotače (danas dominantna vrsta prijenosnika) je oko 85 posto. Uzmi ili dodaj koji postotak (ovisno o veličini, širini zuba, količini i vrsti ulja te veličini semeringa i poluosovina). I tu je kraj postocima. Kotači lagera imaju svoje gubitke (par posto), ali njih treba i električni auto ako ne misli levitirati. Ostale otpore u vožnji (aerodinamika, potrošnja unutrašnjih sustava klimatizacije, infotainmenta, otpor kotrljanja kotača) ima i električni auto.
Čekaj, čekaj, čekaj... Kako rekoh, ako gledamo samo motor, najbolji dieseli 44%, najlošiji elektromotori 98%. Ako gledamo cijeli auto, gledamo cijeli auto. Ja kažem - za benzinski - 15%. Elektromobil, naravno, nije 98%, jer ima i drugih gubitaka, kako si ih i ti naveo. Oni frankenštajnski uradci mainstream autoindustrije uredno uspiju biti jedva malo bolji od toga. Zato i imaju dovoz od 100 km. Optimalno napravljen elektomobil može računati s efektivnih 70-ak % efikasnosti, kako sam napisao ranije.
Klasični auto ima ukupnu efikasnost svojeg pogosnkog sklopa reda veličine 30-ak posto (malo nategnuto, ali tu se motamo iz smjera visokoih 20-ica). To je puuuuuno više od 15 posto.
Kako rekoh - jebo ti to "pogonskog sklopa". Imaš masu vozila od m kg i prevezeš se njime po komadu poznate ceste čiji vertikalni dijagram je poznat te održavaš konstantnu brzinu od v km/h. Iz toga možeš integracijom odrediti minimalnu potrebnu energiju da taj auto učini taj put. I onda to usporedi s energetskom vrijednošću goriva koje si ulio u rezervoar i utrošenom količinom na tom putu. Koja je efikasnost?
Još jednom te molim da procijeniš cijeli pogonski lanac električnog automobila. Baterija. Kolika je njena efikasnost? kWh za kWh? Pošaljem u nju kWh energije i koliko toga dobivam natrag van?
Baterija, kao i svi ostali elektro-elementi, gubi samo ono što disipira kroz zagrijavanje. Kod baterije to uvelike ovisi o načinu punjenja, dakle, gotovo svi gubici baterije nastaju pri punjenju. Tu sam već objasnio tehniku intermitentnog punjenja uz koje se gubitak svodi na manje od 10%. Kod pražnjenja, baterija je "samoregulirajuća", da tako kažem. Njen unutarnji otpor joj ograničava struju koju ona može dati pa je gubitak kod pražnjenja baterije ispod 1%.
Možda istosmjerni s paralelnom uzbudom? On ima idealnu vučnu kakrakteristiku, ali nije na 98 posto efikasnosti.
Nije s paralelnom, nego sa serijskom uzbudom. Itekako je na 98% efikasnosti. I više, s dobro poštelanom energetskom elektronikom koja ga vozi.
Evo ti npr. ovaj članak
www.matec-conferences.org/articles/matec..._smart2017_01045.pdf
Koji je napon svega? Imamo jako velike struje, dakle omski otpori nisu nimalo zanemarivi i traže dodatna hlađenja što troši energiju.
Koja dodatna hlađenja?
Ajmo... Energetska bilanca. Ako je motor 98% efikasan, dakle, 2% disipira kao toplinu. Dakle, ako *U TOM TRENUTKU* angažiraš 50 kW iz njega, imaš 1 kW toplinske disipacije. Ako nije ljeto, taman ti je za grijanje putničkog prostora. Ako je ljeto, skreneš zrak da struji van i brzina gibanja će ga ohladiti bez ikakvog hladnjaka.
Kolika je toplinska dispacija benzinskog ili diesel motora koji se prodaje kao 120 kW motor, a zapravo tu snagu razvija na turaži koja se gotovo nikad ne angažira? Dakle, taj motor uglavnom radi na 40-50 kW snage i pri tom disipira toliko topline da ti treba 5-6 litara rashladnog gela i izmjenjivač topline (hladnjak) od kvadratnog metra.
Hej...
Don't go there...
Koliki je pad kapaciteta baterija pri niskim temperaturama? Ok, zime su sve blaže, ali opet, ako je ujutro -10C koliko smo izgubili dosega?
Kapacitet pada s niskom temperaturom, ali baterija se ne prazni. Kad se zagrije, naboj se ponovno oslobađa.
Ako motor vežemo izravno na kotače da ne gubimo u prijenosu, motor sasvim sigurno neće raditi u stacionarnom režimu. Kolika je onda njegova efikasnost?
Efikasnost elektromotora ne mijenja se time što on ne radi u stacionarnom režimu. Nije to šklopocija puna ležajeva, klipova, cilindara, koljena, ventila....
Elektromotoru je svejedno. Ako ga driver-elektronika drži u optimalnoj točki pri ubzravanu i generatorskom kočenju, efikasnost se ne mijenja.
Dapače, samo netko tko ne razumije suštinu elektičnog stroja može misliti da je u današnje vrijeme jeftine, jednostavne i visoko energetski efikasne energetske elektronike (tiristora, IGBT-ova i FET elektroničkih ventila) *IKAKVO* mehaničko rješenje efikasnije od elektroničko-električnog.
DC elektromotor sa serijskom uzbudom ima jbn momemntnu karakteristiku
. Možeš ga voziti na 5% nominalne brzine ili na 150%, on vuče ko raketa. Znam ja da niste vi strojari na to navikli, vama je to teško shvatiti.
Želiš reći da planet Zemlja može podržati dovoljno baterija da se svi vozikamo samo na struju, ako uspijemo sklepati fuzioni reaktor pa je bude na bacanje?
Ako želiš razmjenu mišljenja i stavova, zašto onda upakiravaš pretenciozne erističke domislice u svoje rečenice?
Ne trebamo sklepati fuzioni reaktor da električne energije bude na bacanje. Samo da sva naftna i rafinerijska postrojenja prestanu trošiti struju, stvorio bi se višak da bi imali struje na bacanje.
Cijelo vrijeme se vrtiš u istom silogičkom kotaču, kao hrčak. Pretpostavljaš kako novi energetski sustav ne valja jer SADA nemaš sve preduvjete za njegov optimalan rad i uspoređuješ to sa sadašnjim energetskim sustavom koji SADA ima preduvjete za njegov optimalan rad, pri čemu je taj optimum toliko loš da ga je smiješno zvati optimumom, ali smo na to navikli pa nam je normalno.
I - da - želim reći da planet Zemlja MOŽE podržati dovoljno baterija ne samo da se svi vozikamo naokolo na struju, nego da i kamioni, brodovi, avioni i svemirske rakete (jednom, za 50 ili 100 godina), idu na struju. I još da imamo x10 toliko baterija koje su stacionarne, u solarnim, vjetro-, plimo- ili whatever-elektranama te tamo služe za preuzimanje viška energije i plasman energije u času kad je potrebno.
I opet, prosvjetli me (nas). Koja vrsta polimera? Kako ih dobivamo? Jesu li i oni nusprodukt prerade nafte?
Na primjer od nafte. Iako danas (u laboratoriju) postoje i postupci dobivanja složenih ugljikovodika od biljnog materijala. Ali zašto ne od nafte? Koliko bi se (Reciklabilnih!) baterija dalo napraviti od jednog barela nafte? U odnosu na sadašnju naftnu mašineriju, to je neusporedivo (stotine puta!) manja operacija, a njen proizvod trajno iskoristiv, a ne jednokratno.
Negdje si spominjao i problem reciklaže, ne znam više gdje. Problem reciklaže nije tehnički, nego ekonomski. Danas se litijske baterije ne recikliraju jer je jeftinije vaditi litij. Kad više ne bude, ili kad se postavi neka čvrsta regulativa, metode reciklaže su poznate i ima ih više.
www.li-cycle.com/?gclid=CjwKCAiA8P_TBRA9...rN1zuOhoCK7IQAvD_BwE
Kako sad stvari stoje, proizvodnja baterija i baterije per se su po okoliš najgori proizvod nakon istrošenog nuklearnog goriva. Ima li tu pomaka?
Kao usputna opaska: znaš li što se danas događa u Vogošći (nekadašnji TAS)? VW je vlasnik toga i tamo je, pazi sad, centar razvoja baterija za električne automobile. Što misliš zašto? Zato jer je to toliko opasno po okoliš da valjda ni oni, VW (u kojem 20 posto vlasništva ima izravno država preko pokrajine Donje Saske zbog čega uredno plaća globu EU svake godine) s tim ne smiju stupiti na njemačko tlo. U Bosni su i tak divljaci koji se ritualno pokolju svakih 50-ak godina, pa onda nema veze....
Tehnologija je opasna i otrovna, da. Kao i mnoge druge. Zar nas to treba spriječiti. Bitne su valjane mjere prevencije i zaštite. I za ljude, i za okoliš. Priču iz Bosne ne poznajem pa ću je komentirati kad se informairam.
U postrojenjima pokojne DINA-e na Krku još uvijek nije dekomisioniran spremnik VCM-a (vinil-klorid monomer, sirovina za proizvodnju PVC). Količina plina koja se čuva u jednoj sferi (mislim da se radi o 20 m3 u ukapljenom obliku) dovoljna je da pobije nas sve koliko god nas ima u ove tri županije. I ljude, i životinje, i biljke. I ribe u moru. Na idućih 100.000 godina. Ali vrli zeleni i razne eko-dušebrižničke udruge više vole srat po LNG terminalu. Jer je tu lova kojom se mogu osladit.
A Plivin pogon u Savskom Marofu? O, znaš kojih tamo super fora ima... Na obali Save, da se pjesnički izrazim... Samo ne smin kazat...
Sisačka rafinerija. Znaš zašto zatvaraju FCC? Jer je opasan i košta sulude novce da ga se sanira. A sindikat bi radije da se dogodi ekološka katastrofa, nego da njih 40 mora promijeniti posao.
Ja ga uspoređujem s našim stanjem. Od toga što je Tesla napravio x na entu punionica na potezu od San Franciska do San Diega nemam ovdje nikakve koristi. To je moja poanta.
Dao sam ti link ranije. Opet kažem - uspoređuješ naše stanje SADA s nekim budućim vremenom (u kojem će biti 50.000 elektromobila). Kako to misliš?
smayoo kaže:
Moje zamjerke električnom autu kakav je sad (u što ubrajam i Teslu) je taj što se krenulo u izradu svisoka sa stavom sad ćete vidjeti kako se to radi.
Pa i vidjet ćete.
Ne, stvar se predstavila kao konačno rješenje tipa: to je to, sve što imate, slobodno bacite u smeće. A proizvod nije još ni izbliza istinska alternativa postojećim (naglasak na istinska).
Tko je to tako predstavio? "Stvar se predstavila" zvuči jako neodređeno.
smayoo kaže:
No, za nekog tko je entuzijast i voli voziti auto, upravljač koji nudi osjećaj kao i Logitechov force feedback volan u Granturismu je veliki razlog za odbijanje. Potom je tu OGROMAN LCD zaslon umjesto nekakve smislene srednje konzole. To traži skretanje pogleda s ceste da bi podesio ili uključio bilo što na isti način kako nemožeš kao nekad otipkati SMS pomoću mehaničke tipkovnice. Ne smiješ telefonirati u vožnji, a ovo čudo smiješ koristiti? Koja je razlika?
Stari, ti si dinosaur.
Za 20 godina će vas biti manje od 1% koji ćete željeti sami voziti svoj auto.
Moguće, ali dopusti da postoje ljudi kojima je to gušt. Na isti način kako netko uživa u kubanki, cognacu pred kaminom, dobrom HiFi sustavu s hornama ili ribi na gradele.
Bujrum, što bi rekli Bosanci. Uživaj. Ima i danas ljudi koji uživaju u jahanju, vožnji fijakerom ili starom uskotračnom željeznicom s parnom lokomotivom. To je neka sasvim druga priča i nema blage veze s tim kako može i treba funkcionirati transportni i energetski sustav budućnosti.
]Elektroauto je u rangu gotovog smrznutog obroka koji se zagrije u mirkovalki i potom jede iz striporne ambalaže što se tiče doživljaja vožnje.
Kad govorimo o vožnji, vještini vožnje itd, ja definitivno nisam nigdje ni blizu tebe, ali *SIGURAN* sam da si svoj stav formirao na temelju frankenštajnskih nakarada koje su proizveli mainstream proizvođači automobila. Znaš ljude iz tog svijeta, okreni par telefona i dogovori si test drive Tesle. Ako sam ja imao priliku to probati, možeš i ti. Pa se onda vrati ovamo i napiši "Ljudi, oprostite, bio sam žrtva predrasude, bio sam u krivu, bio sam slijep, a sada napokon vidim."
Na stranu to, jasno je da Tesla NEMA dovoz od 500+ kilometara ako ga voziš tako kako je tebi gušt.
Ali MOŽEŠ ga tako voziti i I DALJE imati dovoz veći od 250 km.
Meni je, međutim, veća brija da mu zadaš rutu autocestom, definiraš mu krstareće brzine i pustiš ga da vozi sam. Vozim 29 godina i računam da sam do sad napravio oko 1.000.000 km. 95% od 50.000 godišnje koliko trenutno radim mi NIJE gušt i sve bi dao da mogu, dok putujem, spavati ili pisati mailove.
Do trenutka dok si ga ja budem mogao priuštiti, bit će i dovoljno punionica, i servisa, a i autopilota će dovoljno dobro ispeglati... Strpljen-spašen...
Uostalom, pogledaj alfiste: koliko muke da bi se smijali u zavoju ili dok slušaju kako im radi motor? Pitaj Davora
Velim ti. Znam ja čovjeka koji troši čuda novca mjesečno da bi dva vikenda uživao u smradu konjske balege...
smayoo kaže:
Pretpostavljam da je dolazak motora s unutrašnjim izgaranjem na sličan način izgurao parne strojeve iz upotrebe (kraće vrijeme pokretanja, veća korisnost, manje dimenzije itd...) no tad je napredak bio mjeriv u svim kriterijima korištenja. Sad to nije tako, barem još ne.
Ma hajde...
Opet ti kažem, prouči povijest pa vidi koliko je stvarno diesel motor bio u svim kriterijima korištenja bio jači od parnog. Bio je moj q. Imao je isti problem kao i elektromobili danas. Dovoz. Za parnu lokomotivu je bilo svakih 10 njemačkih milja stanica s drvima i vodom, a petroleja niotkuda.
Govorim o pogonskoj spremnosti. Dizelašica iz hladnog starta je spremna za rad u roku od 15 minuta. Parnjači treba 5-6 sati. Barem. Prvo nasloži drva kao na roštilju, pa potpali. Pa dok se razgori. Pa dodaš velike komade. Pa dok se bojler zagrije. Pa dok voda zakipi....
Šta...? Koji...?
Ne govoriš ti o pogonskoj spremnosti, nego okrećeš na to sad kad sam ti predočio pogrešku. Napisao si jasno i nedvosmisleno: "tad je napredak bio mjeriv u svim kriterijima korištenja". Ja sam ti dao isti onaj kriterij korištenja kojeg propituješ u kontekstu elektromobila - dovoz - i onda ti okreneš na pogonsku spremnost.