30.03.2018 | 09:54
Ja sam uvijek doživljavao gramatiku nekako prirodno, po sluhu. Ovdje bi lektorica znala reći trenutno točan odgovor, ali meni je još uvijek prirodnije podaci nego podatci. Mada vjerujem da je ovo što je tino1 izvukao točno. Trenutno. Kako će se pisati za pet godina, vidjet ćemo.
Sve tri države trude se od istog jezika napraviti tri različita, pa sve mijenjaju (HR, SR, BiH) gramatike svako malo. I tu nastaju zrakomlati, pa Srbi više ne kažu Bizant nego Vizant i slične idiotarije.
Podatci, po meni, spada u tu kategoriju. Napitci ne, to mi je OK.
Lektorica nam može potvrditi da se prije 10 godina i ranije (2000-ih) uredno pisalo podaci.
Ne znam točno, mislim da se jezik smatra istim ukoliko je, primjerice, 85% riječi isto ili slično.
Tako postoji američki, britanski i australski - engleski.
Isto tako mi u Hrvatskoj, Srbiji i BiH govorimo, ne znam kako da ga nazovem - ali svi znamo - gotovo pa istim jezikom koji se nekada zvao hrvatsko-srpski ili srpsko-hrvatski, ovisno u kojoj si se državi rodio i polazio školu.
A sada, da te razlike povećamo kako bi svi jezici po postocima bili različiti i zasluženo se zvali hrvatski, srpski i ne znam kako se zove u BiH (vjerojatno bosanski) - sve navedene države mijenjaju gramatike svakih par godina.
Blesavo, ali tako je.
Ima puno, puno bitnijih stvari za srediti u svim tim državama, ali narod se tu ne pita...