28.04.2018 | 21:05
m@xym kaže:
Ali, u praksi se ipak pokazalo da je stav većine uglavnom deleko veći broj puta bio ispravniji od stava manjine.
Još jedna paušalna izjava. Idemo nabrajati primjere! Pa da vidimo dokle ćemo stići...
Osobno smatram da se *GOTOVO NIKAD* nije pokazalo da je stav većine *ISPRAVNIJI* od stava manjine. U najboljem slučaju se radi o raskoraku u vrijednosnom sustavu (pa je onda pitanje "ispravnosti" posve subjektivno), ali povjest vrvi slučajevima gdje se stav većine s vremenom pokazao katastrofalno pogrešnim.
Argumentaciju sam već spomenuo, manjina koja svjesno ne želi cijepiti svoju djecu, svojim stavom (koji nije znanstveno utemeljen i prema tome je pogrešan)
Ovdje imam dva problema. Prvo - iako nisam pripadnik nijedne institucionalne vjerske zajednice, *NE PRIHVAĆAM* a priori kako je bilo koji sud utemeljen na mainstream znanosti - automatski ispravan, a svaki drugi - pogrešan. To je jednostavno - arogantno.
Znanstvena metoda jest legitiman (i, po mom mišljenju, najbolji čovjeku poznat) put spoznaje, ali sama znanost se gradi kroz šumu (ponekad i katastrofalnih!) zabluda.
Da se prisjetim samo nekih, ovako iz rukava:
CFC koji su smatrani savršenim tehničkim plinovima, korišteni su kao radne tvari u dizalicama topline, propelenti u sprejevima, agensi za gašenje požara... jer su inertni, nisu korozivni, nisu otrovni za ljude, potpuno su bezopasni... ma - savršeni, čovječe. Vidi vraga, tamo neke jbn ozonske rupe...
Talidomid koji se prodavao BEZ RECEPTA kao blagi sedativ i PREPORUČIVAO SE trudnicama za olakšavanje jutarnjih mučnina i nesanice. Isto tako je bio super i fantastičan, bez nuspojava itd. A proizveo je na tisuće beba s malformiranim rukama i nogama. Super, je l' da?
O "znanstveno utemeljenim" glupostima koje su ljudi prihvaćali u prvoj polovici 20. stoljeća i ranije namjerno nisam raspredao jer su danas toliko kretenska, da nisu ni smiješna. Žene nisu sposobne veći intelektualni napor pa zato ne mogu imati pravo glasa. Na primjer. To je argument na kojeg su se u Velikoj Britaniji pozivali još i nakon 2. svjetskog rata. Itd.
Dakle, a priori dati nekom stavu apsolutni kredibilitet, samo zato što je "znanstveno utemeljen" - oprosti, ali to može samo - neznalica (da ne kažem nešto teže). Na spoznajnoj razini, razlike između čovjeka koji apsolutno vjeruje nekoj instituciji znanosti (kao apstraktnom pojmu) i čovjeka koji apsolutno vjeruje nekom vjerskom vođi koji nameće svoje vrijednosne i svjetonazorske sudove nazivajući ih Božanskim - zapravo i nema.
Drugi problem kojeg imam s tvom tvojom izjavom je puno jednostavniji za objasniti. Nije svatko tko je uspio (na bilo koji od mogućih načina) završiti neki studij (pa bio to i studij medicine) - znanstvenik. Pa nije ni izjava bilo koga s diplomom nečega (pa i medicine) - znanstveno utemeljena.
ugrožava većinu, jer omogućava širenje bolesti velikom brzinom, što inače ne bi bilo moguće.
Opet ista paušalna izjava.
Dijete koje je cjepljeno nije 100% sigurno od bolesti, tako da necjepljeno dijete i za njega predstavlja određenu opasnost.
Kao i Žapcu, postavljam ti isto pitanje. Statistički, vjerojatnost da ti dijete zakači neka od trajnih posljedica nuspojava cjepiva je za red-dva veličine VEĆA od toga da ti se dijete nakon cijepljenja razboli od te bolesti. Pa zašto onda ne brineš o tome, kad već "brineš" što nečije necijepljeno dijete "ugrožava" tvoje, koje je cijepljeno?
Ako je ta grupa necijepljenih kriva za širenje epidemije, onda je jasno da su krivi i svi pojedinci koji tu grupu sačinjavaju, ili misliš da krivnje nema?
Ako jesu, onda su krivi za širenje epidemije među sobom. Čemu tolika netrpeljivost, da ne kažem - mržnja?
Da ponovom, i cijepljna djeca su ugrožena, doduše ne životno, ali svjedno mogu dobiti bolest
Da ponovim, vjerojatnost za to je 10-100x manja od vjerojatnosti da ti dijete zbog cjepiva pokupi neku od trajnih posljedica nuspojava. Kako to da oko toga nisi zabrinut?
Ugrožena su i djeca koja nisu dovoljno stara da dobiju cijepivo, kao i sva ona djeca koja zbog raznih razloga ne mogu biti cijepljena (bolest, ili preosjetljivost na nuspojave). Takvih pojedinaca nema puno, ali zbog tuđeg nemara se mogu naći i u životnoj opasnosti.
Roditelji takve djece trebaju imati svu sistemsku podršku i pravo zahtijevati da se necijepljenoj djeci ne dozvoli upis u iste vrtićke grupe ili školske razrede s njihovom.
I općenito, da se razumijemo (nisam to posebno naglasio), apsolutno se slažem da netko tko odluči ne cijepiti svoju djecu treba biti u punoj mjeri odgovoran za svoju odluku, sve do kaznene odgovornosti u slučaju da mu dijete umre ili pretrpi teške posljedice bolesti od koje nije cijepljeno, ali prvenstveno da je dužan samostalno financirati sve mjere zdravstvene zaštite o prevencije koje ne bi trebalo poduzimati da je dijete cijepljeno. Ali i dalje se ne slažem da takve roditelje, a pogotovo djecu treba radi toga društveno stigmatizirati, nazivati glupima i sl. (kao što je učinio onaj liječnik danas u Temi dana na HRT 1 nakon dnevnika). Takvim se pristupom ne postiže baš ništa osim daljnje stigmatizacije, a dotični je stručnjak u mojim očima svoj kredibilitet takvim stavom samo dodatno srozao.
Koji su to dosadašnji slučajevi?
Pa, koliko ja znam, naravno ne iz prve ruke jer nisam bio tamo, u svim dosadašnjim slučajevima epidemija određene bolesti, izvor epidemije je uvijek bio u području sa niskom razinom procjepljenosti.
Konkretno. Daj konkretno. Koji slučajevi? Gdje su se dogodili? Koje su brojke? Što u brojkama znači "epidemija"?
Dovraga, ako su se takvi slučajevi zaista dogodili, onda su valjda dokumentirani? Daj neki relevantan izvor.
Da se razumijemo - ja tražim, ali ne nalazim na tu temu nijedan izvor (osim senzacionalističkih članaka bez krediblitieta). No, ti jamačno imaš konkretne slučajeve na pameti pa ti je onda lakše pretraživati internet, nego meni koji ne znam niti za jedan takav slučaj? Pa deder onda...