14.04.2018 | 07:45
Jutro... sad više nisam pametan da li da se maknem iz ove teme i ćaskanja ili ne jer imam osjećaj da @tino1 misli da ga trolam, a to mi nije bila namjera pa sorry ako sam te nečim naljutio/povrijedio
Samo rečenicu dvije pa ću vidjeti što ću dalje.
1. Točno je da je Tor protokol (nije se izvorno zvao tako) razvijen od strane amera, ali podatak da je razvijen za potrebe vojske koji danas piše na wikipediji i kojim se barata nije točan. Protokol je izvorno razvijen i korišten za komunikaciju između američkih veleposlanstava, odnosno sigurnu komunikaciju za potrebe diplomacije.
Negdje 1999. ili 2000. godine je jedan klinac od 14-15 godina (sad se stvarno više ne sjećam ali mislim da je bio švicarac ili nizozemac) iz zezancije išao provaliti u američko veleposlanstvo u svojoj zemlji.
Uglavnom da skratim, nakon što je uspješno provalio server veleposlanstva na svoje računalo je kopirao hrpu podataka (između kojeg i softver za tor) i potom je poslao mail veleposlanstvu kojim ih je obavijestio što je napravio i da će mu se javiti. Međutim, ili u veleposlanstvu nitko nije pročitao mail ili ga nisu uzeli za ozbiljno pa je klinac nakon par dana skinute podatke stavio na net i nakon toga mu je doma banula policija i tajne službe, njega su uhitili, opremu pokupili no protokol je već bio pušten na internet i onda su u narednim mjesecima malo po malo pustili priču i formirali mišljenje da je protokol pušten namjerno, a kako bi prikrili ostatak skinutih povjerljivih dokumenata i što se doista dogodilo - ovo napisano sam sad probao provjeriti, no ne mogu naći više nikakav podatak o tome (ne znači da nije na netu, samo nije indeksiran od strane tražilica)
2. Običan korisnik ne može samo tako ući na darkweb, Može čeprkati po površini, ali za pravi ulaz mu treba pozivnica/preporuka i mora se držati pravila ponašanja... recimo nešto kao pozivnica za privatni torrent tracker sa malo rigoroznijim pravilima - svi znamo da privatni torrent trackeri postoje no ako nemate pozivnicu nemrete ni ući.
3. Sigurnost (u spektu apsolutne anonimnosti) tor protokola je također upitna... istina da se nakon prolaska 20-30 nodova teško ulazi u trag krajnjem korisniku, no ako imate nadzor nad ulaskom u prvi stvari se bitno mijenjaju. Prilog tome možda ide informacija koja je prošla nezapaženo, a radilo se o uhićenu
Dmitrya Bogatova u travnju prošle godine. Naime, razlog uhićenja je navodno poticanje na prošlogodišnje nemire, no lik je na fakultetu gdje je radio i doma imao postavljen exit nod i ruske vlasti su dobrih desetak dana pratili promet na nodu prije nego su pustili u javnost vijest o uhićenju, a nod ugasili - zašto tako dugo?