25.10.2022 | 17:17
smayoo kaže:
Znam više ljudi koji su kupili elektromobil (uz poticaj) i sad su strašno ozlojeđeni što ima sve manje besplatnih punionica i evidentno je da ih uskoro više uopće neće biti, a događa se i da na tima koje jesu besplatne ne mogu doći na red. Kao da nije bilo jasno da će do takvog razvoja događaja doći. Imaju sve uvjete da kod kuće pune bateriju u autu, mnogi čak imaju uvjete i da ih pune na poslu (poslodavcu mogu platiti trošak struje, neki na crno, neki na bijelo, neki ni ne moraju plaćati jer im poslodavac to odobrava kao neki vid bonusa, itd.), ali, da citiram, "moraju prtljati s tim produžnim kabelom" ili "šta ću uopće sad doma spajati na punjač, kad ionako ne stignem napuniti bateriju do kraja" i onda pričaju ovakve priče kao Djurin kolega jer od svoje muke (što više ne mogu puniti besplatno) žele svima oko sebe ogaditi pomisao na električni auto. Iz neke... ne znam... "osvete".
Eto, sad, Djuro kaže da njegov kolega nije takav. OK. Ali još uvijek čekam da mi objasni onda kako mu ne funkcionira matematika koju sam pokazao.
Nema teoretski šanse da se neće napuniti na 16A cijelu noć! Moj napuni 12 kWh u nekih 2 sata, pali punjenje samo u 22 i priprema mi auto za vožnju u 6:00. Tada je sve spremno, baterija 100%, grijanje ili hlađenje je upaljeno i kad ja dolazim s mojim ključem sic je namješten i moja muzika je upaljena.
Telecom je još jedini koji daje struju đabe, ali i ovi drugi nisu baš bjesni. Svakako je najjeftinije punjenje kući (ciglom). Pa ako je i tesla s 80 kWh neće ga napuniti punog ali neka je 60% sigurno dovoljno za taj dan, a i punit ćeš ga negdje. A ako hoćeš da ti u ujutro uvijek bude pun kupiš wallbox i sigurno će ti ga napuniti. E sad da je drugačije korištenje auta nego sagorijevanje- je, ali ništa posebno. Jedino punionice, to je kaos! Svaka vodi svoju politiku
treba ti milijarda kartica, ključića i app-ova. To kad bi mogli to utegnuti bilo bi stvarno nenadjebivo. Mjesta za punjenje ima još uvijek dosta. Samo face sa sagorjevačem se rado parkiraju na njima, e to je sranje! To je isto ko kad bi se na benzinskoj oko super pumpe parkirali e auti i išli na kavu, kako to ne kuže! Seljačine!