28.05.2023 | 07:28
Evo, (ne)nastavno na Emilov upit o streaming servisima....
Upgrade prednjih kočnica na civicu. Civic 6. generacije u svojoj ishodišnjoj verziji ima smiješne kočnice. Prednji diskovi 240 mm. To je dobro jedino kao baza za mehaničarske pepeljare. Nakon FL, dobiva donekle solidne prednje diskove 262 mm debljine 21 mm.
To je dobro za redovnu vožnju, ali na malo jača kočenja se diskovi brzo pregriju i izvitopere.I sad kreće saga.
Ekipa stavlja gore prednje čeljusti od integre Type R koja ima diskove 280x23 mm. To je već sasvim solidan komad diska, ali: sve što na Hondi ima sufiks Type R je suho zlato. Te čeljusti koštaju u pravilu 200-300 eura. I povrth toga treba mijenjati servo (sad imam u servu klip promjera 15/16 cola, za ITR treba 1 col) koji te košta još cca 250 eura . I tek onda dolaze diskovi i obloge. Što ekipa ne razumije je da su iste kočnice na CR-V-u prve generacije i kao takve ne vrijede ništa, jer CR-V je star auto, ima ih na šrotovima i to nitko ne želi. No, ostaje problem serva; nisam proučavao, vjerojatno se i on da pripasati na civic.
Ali, uz malo istraživanja, naiđeš na zanimljive spoznaje. Civic limuzina osme generacije koristi prednje diskove 280x23 mm. A ima isti razmak šarafa za prihvat nosača čeljusti na glavčini (moć šprance; ako je dobro, ne diraj). I, ovo je najbitnije!, koristi isti klip u čeljusti promjera 57 mm. To znači da postojeći servo može ostati, jer mora potisnuti istu količinu ulja.
Usporedba čeljusti.
I dokaz da ove veće čeljusti pašu na glavčine koje imam.
(Ispričavam se na očajnom izgledu diskova, ovo su stari hrđavi diskovi samo u svrhu dimenzijske provjere). Ako usporedite prvi u ovu sliku, vidi se da su čeljusti odmaknute radijalno kako bi primile veći disk. To dokazuje i ova slika.
I sad slijedi završni dio kemijanja: diskovi. Diskovi civica 8. genracije nisu primjenjivi, jer on ima 5 šarafa za kotač, a ja samo 4. Pa ćemo malo posegnuti za katalogom i naći da moderni mini prve generacije (model R50/R53) ima prednje diskove 276x22 mm, ima četiri šarafa uz PCD 100 mm kao i honda. I paše i visina diska i sve ostalo i tako za nikakve novce (čeljusti s dostavom, obje, 100 eura, diskovi ATE ili TRW za mini cca 70 eura i pločice ATE ili TRW za civic 30-ak eura; sve skupa 200 eura) imam upgrade prednjih kočnica na vrlo ozbiljnu dimenziju (civic ima 1040 kg prazan).