23.03.2019 | 12:33
Djuro genijalac kaže:
smayoo kaže:
Stani malo. Kako radi atmosferski diesel četverotaktni motor? Ako nema potlaka u cilindru ni u kojem trenutku ciklusa, kako zrak uđe u cilindar?
Diesel motor s direktnim ubrizgavanjem (koliko sam ja upućen, ako griješim, molim te, ispravi me) i ručnim mjenjačem ima režim kad se gorivo uopće ne ubrizgava ako vozač ne dodiruje papučicu gasa (visoka kinetička energija i nizak stupanj prijenosa = visoka turaža bez gasa). U takvom režimu turbopunjač ne radi jer nema dimnog plina da ga pokrene, zar ne? A onda zrak ulazi u cilindre isto kao u atmosferskom diesel motoru, zar ne? A to je... kako?
Koliko ja kužim termodinamiku (opet, nisam superstručnjak za to područje pa me ispravi ako griješim), u nekom trenutku ciklusa, određenog potlaka mora biti da bi zrak ušao u cilindre i onda kad turbopunjač ne radi. Ili...?
Oprosti, nisam bio precizan dovoljno. Govorio sam o usisnoj grani.
Opet ne kužim. Što si govorio o usisnoj grani? Da ima ili da nema potlaka? Ali - i kakve to veze ima? U nekom trenutku ciklusa zrak uđe u cilindre i bez turbine (kao što bi ušao na atmosferskom diesel motoru - kako bi inače ulazio zrak u cilindre na atmosferskom dieselu?).
Turbo stalno radi. Vjeruj mi. Nikad ne stane. Radi samo slabije ili jače. Čim se motor vrti, on pumpa zrak.
Turbina, da bi se okretala, treba maseni protok pogonskog medija, a taj pogonski medij mora biti određene, dovoljno velike entalpije. U slučaju turbopunjača diesel motora, to je ispušni plin motora. Entalpija ispušnog plina je značajno veća od onog što treba turbini za pogon pa na izlazu turbine još preostane dovoljno za ispravan ispuh, bez kondenzacije. Slažemo li se?
Ako da, možemo li se složiti da, kad se voziš po npr. 7% nizbrdici u 4. brzini, auto lagano ubrzava, gorivo se UOPĆE ne ubrizgava u cilindre, a u ispušnu granu dospijeva samo vrući zrak (koji jest vruć, ali je i dalje na nekih 20-30% temperature ispušnog plina koji nastaje kad imaš u cilindrima stvarno sagorijevanje smjese goriva i zraka) koji nema dovoljnu entalpiju da pokreće turbinu.
I ako ni ne ubrizgaš gorivo u ovom slučaju kako si ti ispravno primjetio (vozilo gura motor) još uvijek usisavaš zrak, tlačiš ga i onda ga puštaš van kad se otvore ispušni ventili.
Točno tako. Međutim, količina zraka je puno manja. Osim ako imaš rupu ili loše brtvljenje na zračnom traktu, kroz koju direktno ulazi vanjski zrak, mimo svih filtara, turbine, itd. i drastično povećava masu zraka u cilindrima. Kako lambda sonda kakva se ugrađuje u aute nije ona superskupa elektrokemijska cirkonijeva sonda, niti zastarjela elektrokatalitička, ona zapravo ne mjeri ZAISTA postotak (tj. pretičak zraka) na ispuhu, nego reagira na maseni protok kisika u struji ispušnog plina pa u takvoj ekscesnoj situaciji "izmjeri" nemoguću koncentraciju, jer je njena karakteristika linearna samo za usko područje očekivanih vrijednosti.
Kad je motor pod normalnim opterećenjem i turbopunjač dobavlja zrak regularno, stlačen, ista ta rupa ili loše brtvljenje postaje zanemariva jer se kroz nju gubi zanemarivi dio zraka (dok se rupa ne proširi) umjesto da se dodatno usisava značajna količina dodatnog zraka.
ali u cilindru nemaš lambda sondu. Ona je na ispušnoj strani.
Naravno, ali onaj zrak koji je na usisu ušao u cilindar, kasnije u ciklusu izlazi u ispuh, zar ne?
Budući da je ispuh stalno u nekom pretlaku (inače iz njega ne bi izlazili ispušni plinovi prema atmosferi, nego bi bilo obratno) meni se čini najvjerojatnije da je lambda dala svoje...
Aha... Ti si shvatio da ja mislim da je rupa na ispušnoj strani pa da lambda sonda tamo očitava "falši" zrak?
Ne, naravno, nisam tako mislio...
Ne kažem da nije lambda dala svoje. Možda ipak jest. Ali senzor koji je dao svoje ne ponaša se tako. Imam s time velikog iskustva.