03.04.2019 | 16:35
JOHN kaže:
Jel to Android?
I ne samo da da su bezobrazno skupi, nego su ekrani loši. Poluproizvodi koji loše reagiraju na dodir, često znaju biti trzavi, zna se i zblesirat koji put, prejaki odsjaji itd. Sve u svemu i kod alternativnih rješenja zna biti dvojbi jel vrijedi ili ne vrijedi!
Je, to je Android, ali nije generic unit, nego klon OEM dizajna uređaja, samo s modernim hardverom i sve složeno da bude plug&play zamjena za tvorničku navigaciju.
Zna se da uopće nisam Android fan, dapače, pokušao sam koristiti takav telefon da vidim koliko je to slično iPhoneu i vrlo brzo dobio nervni slom oko svega, čak i oko sitnica kao što je podešavanje budilice. Dakle, nisam Android-friendly korisnik.
No, kako u svom drugom, starijem autu, imam sličan kineski OEM replacement uređaj, ali koji koristi mobilne Win CE i on lijepo radi već treću godinu, nije me bilo strah isprobati i Android. I da, Win CE je grozan kao sustav, ali to je manje važno jer si u konačnici većinu vremerna u nekoj aplikaciji i samo od nje ovisi koliko je sustav dobar ili ne. OK, problem je i to što su Win CE aplikacije zaista jadne, barem po nekim današnjim standardima na koje smo navikli mi u Apple ekosustavu. No, s druge strane, i najgore Win CE smeće će biti bolje od bazičnog OEM softvera auto proizvođača koji je star 15 godina.
I taj stariji Win CE uređaj nema probleme o kojima ti pričaš, a ovaj novi Android pogotovo. Radi se o quad-core procesoru, ima Android 8.1 Oreo sustav i zaista radi glatko, precizno i izuzetno brzo. Ne mogu na taj dio dati zamjerke. Koristim ga tek par dana, pa još otkrivam što i kako, ali ono bitno na njemu lijepo radi.
Inače, ovdje je spojen na kućni(!) wi-fi jer sam parkirao blizu stana (neboder inače). Drugi način je da se spoji na hot-spot koji se digne na telefonu, a treći način je da se utakne USB stick s 3G ili 4G karticom. I sve to odlično radi!
Zašto nisam ostao unutar Appleovog ekosustava? Dugo sam tražio neki način da ostanem u njemu i u autu, ali nisam našao dobro rješenje, evo i zašto:
- Appleov CarPlay je super, ali za mene ima dva problema: prvi je što traži stalnu internetsku vezu za većinu toga (a ja još imam na mobitelu pretplatu putem bonova koja je vrlo ograničenog prometa) i potrebno je kupiti neku od ozbiljnih navigacijskih aplikacija koje sve imaju u sebi da bi stvar radila i negdje gdje je signal loš, drugi problem je što ne postoji CarPlay kompatibilan double DIN uređaj koji ima OEM dizajn konzole u autu, a to bi me uznemirilo jer Alfe nisu dobro dizajnirane samo izvana, već i unutra...
- Ako bih pristao na third-party look uređaja (Sony, Alpine, Clarion, Kenwood...), to pak znači razna druga ograničenja u softveru i cijenu koja je dvostruka ili čak trostruka od kineske, a još se i povećava rizik od krađe.
- Takvi uređaji imaju obično neke svoje softvere koji nisu dogradivi niti je moguće instalirati aplikacije po želji, a sve to je moguće na ovakvom Androdi uređaju (koji se zapravo ponaša kao Android tablet + pojačalo i ulazi i izlazi za video i slično).
- Kvaliteta izrade dobrog kineskog uređaja ne zaostaje za OEM uređajima, a često čak niti za velikim imenima. Sama kvaliteta pojačala je također izvrsna, a uređaj koji sam uzeo imao je kao opciju i DSP.
Jedino me strah da Android ne pokupi neki virus!
To se na iOS-u ne bi moglo dogoditi!