07.07.2019 | 14:53
smayoo kaže:
m@xym kaže:
I meni je taj model bio u užem izboru kod kupovine novog auta, ali je na kraju, blizina servisa, i dosta bogatija oprema, presudila u korist Peugeot-a 3008 1.2 Puretech Active.
Teško mi je zamisliti što bi to sve morao imati taj Peugeot pa da bude dosta bogatije od ovog što XV ima u osnovnoj verziji. U skupljoj verziji (srednja oprema) je stražnja kamera i s tim povezane funkcije (zakoči i upozori kad ideš u rikverc pa netko naiđe, imaš na displayu sliku za ići u rikverc, upozorenje kad ti je netko u mrtvom kutu), veći touch-screen i na njemu navigacija, dvozonska klima, krovni nosači, USB port za putnike straga, aluminijske pedale i kožni volan. A u najskupljoj su još 18" felge (umjesto 17") i svjetla koja se pale za volanom. Sve ostalo je u osnovnoj verziji, uključivo i taj stvarno odličan EyeSight sustav.
Meni je najbitnija stavka bila činjenica da za Peugeot imam osiguran servis u Dubrovniku, a za Subaru-a mi je najbliži servis u Splitu.
A što se opreme tiče,
Peugeot 3008 1.2 Putectech Active u osnovnoj verziji ima slijedeću opremu (nisam naveo sve, nego najbitnije stavke):
Osnovna oprema:
električna parkirna kočnica + pomoć kod kretanja na usponu
električni podizači stakala i električno podesiva i grijana vanjska ogledala
tempomat i limitator brzine
prepoznavanje prometnih znakova ograničenja brzine
sustav upozorenja nenamjernog izlaska iz trake
i-cockpit 12.5" digitalna instrument tabla
stražnji parking senzori
automatska dvoranska klima
multifunkcijski 8" displej na centralnoj konzoli
radio prijemnik sa USB, Bluetooth i mp3
Paket vidljivost (automatsko uključivanje dnevnih svjetala i brisača, unutrašnji foto-osjetljivi retrovizor, 'follow me home' funkcija)
Tako opremljen automobil do registracije (osnovna cijena + PDV + PPMV) izađe: 180.431,00 Kn
Dodatna oprema koju sam ja odabrao prema svom guštu je:
električno preklopiva ogledala
otključavanja i pokretanje bez ključa
Visiopark 1 (stražnja parking kamera 180 + senzori za parkiranje sprijeda + MirrorScreen - za Apple Car)
Paket sigurnost (rano upozorenje na nadolazeći sudar i automatsko kočenje)
metalik boja
rezervni kotač malih dimenzija
Cijena dodatne opreme je bila : 17.800 Kn
I sve to skupa me izašlo: 187.305 Kn (jer sam dobio dodatni popust na cijenu).
E sad, kolika je razlika ove opreme i Subaru XV-a, ne znam točno, ali ti znaš što od opreme imaš pa možeš usporediti.
Naravno, najveća razlika je u tome da ja imam ručni šestostupanjski mjenjač, a ti automatski CVT, ali meni automatski mjenjač nije bio prioritet, a toj odluci je doprinijela i činjenica da bi me odabir automatskog 8-stupanjskog mjenjača izašlo skuplje od kompletne dodatne opreme koju sam odabrao.
I da, nemam ni krovne nosače, čija nadoplata bi me došla još 1.600 Kn (sa PDV-om), ne trebaju mi, iako vizualno poljepšavaju izgleda automobila.
P.S. Zaboravih najvažnije, Subaru je AWD a Peugeot nije, ali to mi nije niti igralo bitnu ulogu, jer mi pogon na sve točkove nije zatrebao ama baš nikad, u mojoj tridesetogodišnjoj vozačkoj karijeri.