29.08.2019 | 16:12
dpasaric kaže:
Ma gdje ja to "benevolentno odbacuješ takvo jedno temeljno civilizacijsko dobro koje nam je ostavio Tesla"?
Ne ti, nego Riba.
Poanta ilustracije je da su to ljudi sličnog formata i značenja, svaki u svom vremenu. Danas više nema Tesli jer se velika i bitna otkrića i patenti ne mogu odraditi kao one-man-band.
Tako je svojedobno sredinom 19. stoljeća lord Kelvin izjavio kako su se sva bitna znanstvena otkrića već dogodila i da znanstveni rad dalje nema smisla.
Danas da otkriješ nešto novo u fizici moraš imati jedan CERN, akceleratore i detektore čestica, superračunala, itd... stotine ili tisuće ljudi je uključeno u rad na nečem novom.
Maaaa.... hm... Razne su grane znanosti. Ako pogledaš u genetici, neka epohalno bitna otkrića su opet rezultat rada pojedinaca ili vrlo malih timova, bez neke velike logističke podrške.
Problem je današnje "znanstvene zajednice" što je postala okoštali mainstream mamut koji inkvizitorski ne dozvoljava "think different" pristupe jer ovi ugrožavaju uhodane kanale financiranja i "projekata" za stotine tisuća "znanstvenika" koji su, unutar znanstvenih krugova, zapravo mediokriteti i nemaju niti izglede, a zapravo niti želje da ikad dođu do nekog epohalnog otkrića.
Isto tako da bi danas napravio tehnološki proizvod ili patent koji bi bio toliko bitan da može promijeniti kako živimo, to ćeš sve teže napraviti sam.
Ni ono što je Tesla napravio, nije napravio sam. U najmanju ruku je trebao podršku u financiranju.
I kako idemo dalje, treba ti veći tim. Apple I su složili dva Stevea, već za Apple II je tu bilo 5-6 ljudi u prvom postavu, i tako dalje, i tako dalje... da bi danas mijenjao kako svijet funkcionira moraš imati talent za upravljanje timom, nos za odabir pravih ljudi i jasnu viziju što želiš.
Svih 10 stavki kojih sam se sjetio iz glave su promijenile svijet, ništa manje nego struja, ili kotač u svoje doba.
Pa pazi ti listu koju je on odradio! Da je napravio samo jednu stvar od tih 10, bio bi velik čovjek.
Na primjer - App Store.
Ma daj...