10.01.2020 | 19:11
Djuro genijalac kaže:
I o ovome se da raspravljati. Sad bi bilo zgodno vidjeti koliko bolnica plaća rolu šekretpapira, a koliko ona košta u slobodnoj prodaji? Pa onda svi ostali troškovi.
U tu jednadžbu uključujem i naše veledrogerije koje manje-više, ako sam dobro shvatio, proizvoljno određuju cijene lijekova, a mi (zdravstveni sustav) ih iz nekog raloga kupujemo samo od njih, umjesto da ih kupimo na slobodnom tržištu vani i srušimo cijenu.... Dopuštam da o ovome ne znam sve i da možda griješim što se ovoga tiče, ali se sjećam da dok mi je radno mjesto bilo na Zavrtnici, SVAKI DAN sam vidio tamo Hebranga koji je onda bio ministar zdravstva. Zašto je on tamo dolazio? Zato jer je tamo i ured Shimatzu-a, proizvođača bolničke opreme iz Izraela. Hebrang kao prezime ne ostavlja puno dvojbi oko porijekla, rekao bih pa se sad samo može postaviti pitanje što ministar zdravstva ima SVAKI DAN raditi u uredima SAMO jednog od dobavljača uređaja za bolnice...?
Ono što bi bilo zgodno je ukinuti javnu nabavu uopće, pustiti tržištu da se samoregulira... pa tko ima (bolji) proizvod taj će i poslovati (bolje). Ne možeš vikat - ajmo po šekretpapir na slobodno tržište a istovremeno propisati što koliko košta a da je to debelo ispod stvarne cijene.
Dok to tako nije i ne bude, uzalud mahanje da je javni sektor preglomazan, preskup i ovakav i onakav.
Konkretno, kad pričamo o zdravstvu, što ti vrijedi što uredno plaćaš osiguranje koje kad ti treba - ne možeš iskoristiti, jer je red čekanja na pretrage toliki da nema majci da ćeš bez veze na vrijeme istu obaviti. A onda imaš vezu ti i druga tri... pa ko ima jaču. Ili si o svom trošku dodatno plati navedeno.
Glup primjer iz vlastitog iskustva: moja LOM me vidi jednom u 4 godine, i to baš kad sam "mrtav" od temperature i ona je uvijek na seminaru, ima zamjena, mladi doktori koji nemaju pojma što bi sa mnom. Gužva u čekaonici je tolika da dođem na red nakon 4 sata čekanja. Istovremeno, proguglam ju, ona se u privatnom aranžmanu bavi estetskim zahvatima u svojoj klinici. I sad nisam siguran jel mi bolje ić njoj po antibiotik ili da mi zabotoksira gluteuse? A liječnika fali. Ordinaciju dobiju samo ako netko umre illi ode u mirovinu.