18.11.2021 | 17:10
Malo sam skratio da ne ispadne predugačko.
Moonlike kaže:
A zasto to ne bi bila potencijalno neistina? Stvar je samo u nasoj percepciji i nacinu na koji koristimo kritiku kao alat objektivnog sagledavanja. Za tebe je kriv dok mu se ne dokaze suprotno, za mene je nevin dok mu se ne dokaze suprotno.
Nisam govorio o običnim situacijama nego ljudima i procesima koji su se već prije dokazali u svom negativnom djelovanju. Bilo bi mi naivno da o Sanaderu mislim da nije kriv samo zato što je oslobođen od krivnje jer je slučaj otišao u zastaru. Isto to mi se odnosi na veliku većinu političara po principu onaj tko drži ljestve je isto lopov, odnosno onaj političar koji šuti kada njegov kolega krade pored njega.
Air
Odnosno, to što možda nije bilo procesa u potencijalnom slučaju svinjske gripe, ili je taj proces završio odbacivanjem optužbi, kako ti to kažeš (što realno i može biti istina) meni ne mijenja značajno sliku o tome tko mi je s druge strane.
Moonlike kaže:
Nigdje ja nisam rekao da je slucaj zavrsio odbacivanjem optuzbi. Ako jesam, molim citat. Rekao sam da treba razlikovati istragu od dokaza i optuzbi. Naime istragom se prikupljaju dokazi, te kada ih se dovoljno prikupi (ako ih se prikupi), to dovodi do optuzbe, tuzbe.
Nisi rekao da je slučaj završio odbacivanjem optužbi, zato sam ja napisao
možda i time ostavio otvorenu i jednu i drugu mogućnost.
Ako cemo uzeti kao hipotezu da su optuzbe odbacene... Ali nazalost nemamo, pa je pravo za sada jedini nesavrsen ali daleko bolji odgovor na to. Savrsenog nema…
...Sad ja neznam kakve veze imaju tvoji prijemri sa spregom farmaceutske indusrije, znansvenika i politicara…
Raspisao si se o pravu, pravdi i percepciji istih. Mislim da je bilo nepotrebno.
Sprega između političara, industrije i znanstvenika mislim da je već potvrđena.
Slučaj svinjske gripe pokazuje da je netko od službenika EU našo neke tragove i sumnje u tom slučaju.
Air
Primjer 1: Slučaj Grčka kriza. Nakon nekog vremena je isplivala istina u kojoj se EU pokazala / dokazala kao prljav igrač koji će zgaziti cijelu jednu državu ako je to interes nekog od njenih "igrača".
Moonlike kaže:
Vjerojatno si cuo izraz „duzan ko Grcka“. Taj izraz ima svoje temelje. Naime u zadnjih 200 godina, Grcka je, ako se ne varam, bankrotirala 4 ili 5 puta. U trenutku kada je trebala bankrotirati po sesti put, bila je clanica EU, pa je tu EU uskocila, ali takoder i trazila promjene ekonomskih i socijalnih mjera i vecu kontrolu nad javnom potrosnjom te mjere usteda, ulaganja u infrastrukturu i ulaganja s ciljem ekonomskog rasta i ekonomske odrzivosti. I naravno, kontrolu nad sredstvima iz EU. Ne znam sto je tu prljavo? Procitaj malo koja su prava, benefite i dodatke na place imali javni sluzbenici u Grckoj prije krize (samo kao jedan od pokazatelja). Mi u HR smo male bebe… ali gazimo velikim koracima prema istome, pa neka nam i bude kao i Grckoj.
Grčku nisam naveo zbog razlog (ili bilo kakvog opravdanja) kako su se našli u toj situaciji nego zbog načina rješavanja te situacije.
Air
Sve te vijesti / informacije ostavljaju me budnim da se ne zanesem svojim željama nego da ostanem svjestan koga imam s druge strane.
Moonlike kaže:
Mislim da imas problem, jer one koji ne misle kao ti stavljas u poziciju „s druge strane“. To se zove iskljucivost, i vodi u polarizaciju drustva, bas kao sto vodi u istu polarizaciju i ta „druga strana“ svojim pristupima. I tu je cijelokupni problem u HR drustvu. Koliko su krivi „vakseri“, toliko su krivi i „antivakseri“ (ne uzmi izraze vakser i antivakser zdravo za gotovo molim te, vec kao kontekstualne termine). Drustvo u HR je polarizirano, iskljucivo i trazi pravdu, a to vodi samo jednome…. nazalost. Ko je kriv tome?
Moje misljenje je da nije Hitler kriv za WW II. Krivo je 68.000.000 njemaca (dobro nisu bas svih 68M) koji su „pali pod utjecaj nacista“ (mos mislit!) i radili to sto su radili. Sam Hitler vjerojatno nije ubio nikoga.
Nama nije kriv niti Plenkovic, niti Milanovic, Lauc, Primorac ili Karyo B. Mullis. Ljudi su povodljivi, ne razmisljaju svojom glavom, gledaju YouTube, i citaju FaceBook. U cijeloj ovoj prici, ja se moram sloziti s Milanovicem. Nema polarizacije drustva, ljude treba ohrabrivati da se cijepe u svakom slucaju. Nikakve covid potvrde/putovnice, zabrane, prisiljavanja… itd. Makni sve mjere, jer alternative i opcije postoje. Tvrdnja da je cijepljeni zarazan isto kao i necjepljeni je cinjenica, i tu nema spora. HR ima sistem javnog zdravstva i ono mora biti dostupno svima jednako. Idila…
Za polarizaciju društva su krivi političari i njihova desna ruka mediji.
Moonlike kaže:
treba ohrabrivati da se cijepe u svakom slucaju.
Nakon ove tvrdnje volio bih da mi odgovoriš na moja pitanja:
Zašto službene osobe javno i konstantno ne govore / upozoravaju ljude (jer mnogi ljudi ne znaju) da su cjepiva eksperimentalna?
Da li je uredu od strane službenih osoba prešutiti ljudima (jer mnogi ljudi ne znaju) da su cjepiva eksperimentalna?
Da li je uredu nagovarati ljude da se cijepe eksperimentalnim cjepivima (jer mnogi ljudi ne znaju težinu riječi eksperimentalno)?
Air
Da li su neki (sad nije bitno koliko njih) znanstvenici, vlade, političari spremni nanesti štetu ljudima meni nije upitno. Ako ti to ne vidiš onda imaš problem sa viđenjem realnog svijeta oko sebe. Žao mi je zbog toga, s druge strane ne zamjeram ti jer tebi je ljepše živjeti u svom balonu koji nema veze sa stvarnošću.
Moonlike kaže:
Neki jesu, i to je dokazano bezbroj puta. Ja sam se referirao na ono sto ti tvrdis konstantno, bjelosvjetska zavjera, ona na globalnom nivou. Pojedinacnih slucajeva ima, ali eto, za njih se zna, pa je tesko o „zavjeri“ pricati.
Nemam ja problem sa videnjem realnog svijeta. Dovoljno sam se naputovao u zivotu da imam jako dobru sliku realnog svijeta. Ne po Londonima, Praizevima, New Yorcima… vec Libanon, Zapadna Sahara, Gruzija, Irak, Kongo, Juzni Sudan, Sudan, Burundi, Kenija, Dibuti, Somalia, Uganda… mogu nastaviti niz ako treba. Vjeruj mi, ja imam jako „otvorene oci“, dok se zapravo meni cini da ti imas „sirom zatvorene oci“.
Žao mi je što si me krivo shvatio. Vjerojatno sam ja kriv za tvoj dojam zato što u nekim komunikacijama pokazujem tvrdoću za svoje stavove.
Ja mislim da bjelosvjetske zavjere nema, ali mislim da postoji grupa koja je toliko moćna da vlada mnogim svjetskim odnosima. Isto tako mislim da nije temeljni problem u njihovom postojanju nego u našem (ostatak čovječanstva) odnosu prema znanju, prema sebi i jednih prema drugima. Ali to sad nije tema.
Tema je negativna sprega političara, kapitala i znanstvenika. Ta sprega proizlazi iz materijalne ovisnosti. Kapital plaća političare i znanstvenike i oni igraju kako im gazda kaže, a gazdin interes nije dobrobit ljudi nego njegova materijalna zarada i moć.
Air
Kao primjere navest ću:
Slučaj genocida u Ruandi - u 100 dana ubijeno je skoro milion ljudi. Sve vlade svijeta su bile su svjesne tog procesa. Niti jedna nije poduzela ništa. Ništa. Zar to nije zločin protiv čovječanstva prvog razreda?
Moonlike kaže:
Opet cu se referirati sto sam gore napisao o Hitleru. U ovom slucaju nije kriv Theoneste Bagosora, vec onaj drugi milion pripadnika Hutu plemena koje je „palo pod negativan utjecaj“ (mos misliti!) Theonestea, pa pobilo, brojke su oko 800.000 pripadnika plemena Tutsi.
I jest, to je zlocin protiv covjecnosti (ne covjecanstva), kako se genocid opisuje. I? Kakve to veze ima sa bjelosvjetskom zavjerom?
Ovdje mi nisi potpuno jasan.
Ja sam tvrdio da je to zločin svih vlada jer su imali ovlasti, resurse i mehanizme zaustaviti taj genocid a svjesno nisu to učinili.
Na osnovu toga imam uvjerenje da sve vlade svijeta jesu sposobne raditi na štetu ljudskih života.
Moonlike kaže:
Tako da me, eto, iznenaduje da je itko ikada vjerovao da secer nije stetan.
Moje priznanje tvojim roditeljima.
Mislim da 99,999 posto svjetskog stanovništva nema blage veze o razmjerima štetnosti šećera, pogotovo onog rafiniranog.
Kao rezime.
Krenuli smo od ovoga:
Moonlike kaže:
Da li to znaci da vlade, znastvenici itd. padaju pod utijecaj farmaceustskih tvrtki i svjesno truju, ubijaju, nanose stetu stanovnistvu? Ako si ti u to uvjeren, eto, opet, nemam kometara
Ja na osnovu dokaza (Slučaj Ruande i slučaj šećera, da ne nabrajam tisuće drugih slučajeva) znam da su to spremni napraviti i da mnogi od njih imaju svoju cijenu za koju su spremni to napraviti.
U slučaju Covida vidim da su spremni prešutjeti ljudima istinu da je u pitanju eksperimentalno cjepivo i govoriti im kako je cjepivo sigurno.