cariblanco kaže:
Probat ću ti to zorno predočiti. Znači zanimam me premier-ship i stalno pratim tablicu na rezultatima com. Tamo je hrpu podataka, od poretka na tablici, gol-razlike, trenutne forme do inih podataka je lako doći.
Tako isto svaki dan pogledam
www.worldometers.info/coronavirus/ i stanje umrlih i onih na respiratoru. Nisam neki frik da vodim neku svoju posebnu evidenciju, ali i tamo se može doći do masu podataka koji možda nisu najtočniji, a ako lažu oni onda lažem i ja.
Evo, iskreno, nisam baš neki pratitelj i pamtitelj brojeva. Kad si izrazio zabrinutost u svom postu, otišao sam na baš na taj Worldometer čisto da vidim neke podatke. Tamo sam i došao do onih podataka / grafov akoje sam linkao.
Po tim podacima se vidi da je broj zaraženih u HR skočio i da linija rasta ulazi u ravni dio. Također se vidi pad broja umrlih (samim time i na respiratorima) čak i po apsolutnom broju, a u postocima je to još veći pad.
Jesi pogledao te grafove?
Par primjera, Japan gdje je kao corona ubila samu sebe, nije dugo imao niti jedan smrtni slučaj dok je broj onih na respiratoru bila oko desetak ljudi. Danas i ovih dana oni imaju 30- 40 umrlih, dok je broj ljudi na respiratoru, prešao već preko 500 ljudi. Znači tamo nije bilo corone, dok nije došao omikron, isto kao i u Australiji, koji i nas šije, za malo s brojkama.
Jesi li te podatke usporedio sa podacima dok je vladala delta?
Ako je Japan bio na nuli, logično je da broj može samo rasti dolaskom novog vala.
Koliko umrlih je bilo na 1000 zaraženih sa deltom, a koliko je s omikronom?
Srbija je imala pad delta vala i imali su oko 15-20 umrlih i debelo ispod 100 ljudi na intezivnoj. Danas imaju 40 mrtvih i 142 čovjeka na respiratoru. Velike Evropske zamlje ; VB, Italija, Francuska, Španjolska i Njemačka, također imaju porast umrlih i onih na respiratoru. Iznenađuje me Austrija, ta po anti-vakserima, najgora zemlja ima 3-4 puta manje umrlih od nas, a imaju i manje ljudi na intezivnoj...vjerojatno nemaju toliko "starih debelih guzica", jer žive zdravije, pa naputcima "svetog Air_a", pa su lišo prošli.
I mi smo imali lagani pad delta vala na koji se onda nadovezao porast s omikronom. U postotku, s omikronom imamo puno bolju kliničku sliku prema grafovima s worlometra.
Ja vam prezentiram samo brojke, a od neke druge rasprave u ovoj temi sam davno odustao, jer je uzaludno bilo što pisati. Stavovi su zauzeti i nitko ne želi niti milimetra iz svog rova. Kad ponestane argumenta, onda su to ad hominen napadi i slične pizdarije, gdje se pita za zarez gdje ide u rečenici.
I ja sam ti prezentirao samo brojke (za Hrvatsku) i to iz istog izvora kojeg si i ti naveo.
Meni isto više nije jasno oko čega se tu uopće raspravlja. Jedini (najveći) prijepor je bio oko cjepiva. Koliko sam ubrao, nitko od nas nije antivakser kao takav niti je itko tvrdio da se apsolutno nitko ne bi trebao cijepiti. Iznešeni su podaci da cjepivo nije baš tako savršeno kao što se u startu propagiralo i iznešene su informacije o zloupotrebi cjepiva / cijepljenja u situaciji u kojoj se nalazimo.
Ne kužim u čemu je tu problem.
Neka je sve ovo točno što si ti napisao, opet dolazimo do istog rezultata. Imali deltu i par tisuća pozitivnih i imali cca 60 umrlih, je po meni isto ako imamo omikron i 50 k zaraženih, ako imamo isti broj umrlih.Možda nije isto onima koji odu gore, pa se ovi mogu *určiti da su umrli od delte, pravog virusa, a ne kao ovi koji su umrli od kamilice omikrona. Jedina nam je nada da je omikron na svom vrhuncu i da će brojevi padati, ali to je samo nada.