18.04.2022 | 11:58
dpasaric kaže:
Air kaže:
A kako bi se po tebi mogli ili trebali udružiti sa Rusima nakon ove cijele analize Rusije od strane Djure? Udružiti se samozvanim imperatorom koji želi veliko rusko Carstvo?
Glasat ćeš da se i ostale zemlje pripoje Rusiji kako bi se Putim smješkao umjesto što sada laje na sve oko sebe, kako bi napravili ravnotežu u odnosu na Kineze?
Udružiti sa zemljom koja nema nikakve ekonomije? Kako? Da i mi hranimo Putina i njihove žedne tajkune?
Zar ne vidiš da je Rusija samo po sebi neodrživa?
Ti ćeš prvi dati svoj dio plaće da bi nahranio njihov mehanizam održavanja (krađe, iskorištavanja, represije i cijelog niza negativnosti, da ih ne nabrajam sada)?
Kao prvo,
zaista ne mislim da Rusi žele "novo veliko rusko carstvo", to je huškački narativ zapada.
Jedino mogu prihvatiti tvoje mišljenje i tvoj stav kao tvoj.
Za to nema nikakvog racionalnog objašnjenja (Kao što, pokorili bi EU? Zauzeli Berlin i Pariz, a kasnije London?) niti ima ikakvih dokaza za takvim težnjama,
Siguran sam da nikad i nije bilo nikakvog racionalnog objašnjenja za uspostavu niti jednog Carstva do sada u povjesti čovječanstva, jer kako racionalno opravdati pokoravanje i ubijanje drugih ljudi? Ako je u pitanju stvaranje Carstva to je samo u Putinovoj glavi tako da ne očekujem nekakve velebne pisane dokaze o tome. Ako Putina pogledaš drugim očima primijetiti ćeš puno elemenata koji upućuju na njegovo nezasitnu želju za vladanjem i uvećavanjem svog ega.
...a Rusija je više nego dovoljno velika da nema problem niti s prostorom niti s resursima.
Prema onom što je Djuro izložio, a meni je to vrlo racionalno, Rusija ima velikih problema sa resursima jer ih ne može sama iskorištavati. A Ukrajina im nedostaje kao izvor hrane (žitarica) koji bi rado stavili u resurse koje iskorištavaju.
Vezano za prostor, ovdje to nije spomenuto, taj veliki prostor je njima kamen oko vrata jer je velik trošak ostvariti povezanost na tako velikom prostoru. Pogotovo jer je većina tog prostora u gospodarskom smislu (života na tom prostoru) neiskoristiva.
Koliko ja vidim oni žele ono što ponavljaju zapadu desetljećima, ali zapad se pravi glup. I niti u jednom trenu nisu otišli van toga što su govorili, točno su rekli što žele i što im je "crvena crta" preko koje se ne smije preći. I to najbolje oslikava onaj Putinov intervju za Sky News krajem prošle godine kada im je otvoreno rekao: "Koji dio ne razumijete?"
To je po meni samo floskula jer naravno da moraju naći nešto koliko toliko realno da bi drvili po tome. Argument koji to potvrđuje je činjenica da je NATO sa ili bez Ukrajine na njihovim granicama već odavno. I kao takav sve te godine nije bio nikakva prijetnja Rusiji. Naprotiv jedina prijetnja Rusiji je njeno ustrojstvo. Ista priča kao i sa Kinom i sa Zapadom.
Kao drugo, Sirijski predsjednik Assad dobro kaže "Amerikanci nemaju morala, udružuju se sa svima koji će im omogućiti još veći profit, nikakvi ideali njih ne zanimaju, samo novac." Tako da vjerujem da bi u trenu zaboravili sve ovo i ujedinili se s Rusima u trenu kada Kina postane daleko veći problem. Amerika ne ovisi posebno o Rusima osim za gorivo za nuklearke, nešto titanija i još par rudača.
Sve navedeno je točno.
Međutim, trebaš zapaziti da je to perspektiva tirana, diktatora i oportinista oni koji vode te blokove.
A ti tu perspektivu uzimaš kao zdravo za gotovo, u stilu to je tako i s tim se treba pomiriti.
Uzmimo da primjer da je Ukrajina krenula tvojim putem.
Na početku bi bili uklonjeni (ubijeni ili provedeni u najgore zatvore oni koji su pokušali ostvariti slobodnu Ukrajinu). Već samim pristankom na tvoj put ti si spreman žrtvovati živote onih koji su mislili drugačije?
Po tome, tvoj put je također obilježen žrtvama samo u tvom slučaju ti žrtvuješ druge umjesto sebe!
Narednih godina bi cijela Ukrajima postajala sve siromašnija i siromašnija, sve do praga izdržljivosti jer bi sva zarada išla u Moskvu. Pored siromaštva morali bi se "prilagoditi" zakonu šutnje / tirnije koji je prisutan u Rusiji.
I što bi oni koji žive mogli nakon deset godina zaključili?
Djeco eto sretni smo što smo živi, doduše gladni smo i umiremo sporo od raznih bolesti a najgora od svih bolesti je ta što smo ljudi lišeni gotovo svih pozitivnih ljudskih vrijednosti u ruskom kavezu.
Znaš li ti uopće koji je najveći problem ropstva? Da ti pomognem, nije taj što možeš nenadano umrijeti od ruke gospodara.
Znači SAD bi se nekako snašla bez Rusije, ali bez Kine zapadni svijet bi se raspao, gotovo da nema industrije koja danas ne ovisi o Kini. Ruse možeš ucjenjivati sankcijama, ali Kinu ne možeš, dapače, Kina može ucijeniti cijeli zapadni svijet.
Ako "Rusija nema ekonomije", onda većina svijeta nema svoju samostalnu ekonomiju. Jedan Mercedes ne može složiti auto bez Kineza, auti im čekaju trivijalne popravke mjesecima jer se ne može do dijelova, glupi PC ne možeš složiti mjesecima, mi čekamo jedan već dva ili tri mjeseca, jedan moćni Apple je stao jer su Kinezi uveli lockdown u Šangaju. Nama su javili da će isporuke dodatno kasniti mjesecima.
Kina drži sve konce ovdje, samo je pitanje vremena kada će Rusi postati sjajni partneri u trenu kada zapad shvati koju su štetu izveli ovim ratom. Ali briga njih, "hrabro će se borit do zadnjeg Ukrajinca".
Sve ovo je samo perspektiva onih koji vladaju čovječanstvom. Sve je to točno iz te perspektive.Zbog te perspektive se čovječanstvo nije nimlo pomaklo u ekološkom problemu čovječanstva - nastavlja put samouništenja. A ti mi u tom zvučiš kao njihov pokorni sluga. Znam da nisi ali svojim stavom to pokazuješ. Povlačiš paralele sa tigrom u kavezu iako ti ta slika nije Ok jer Ukrajina upravo pokušava izići iz tog kaveza sa tigrom. Ali ti to ne vidiš. Naravno da s obzirom koliko smo, koliko su, zanemarivali zlo oko sebe mora biti žrtava u tom procesu.
Ako misliš da bi moglo i trebalo biti bolje, ne možeš sjediti na dvije stolice.
Na jednoj pričaš kako to nije uredu.
Na drugoj pričaš kako se treba pokoriti zlu jer misliš da je ono jače (Rusiji, Kini i Zapadu)