03.05.2022 | 22:12
Riba kaže:
Sto ces ti tocno napraviti da to sprijecis osim galame po opskurnom forumu?
Imas li kakav savjet za mene osim da radim isto to ili da dodjem Fauciju i Gatesu sa plinskom bocom pred vrata?
Jos me i zanima ako sam ja "kao-fol" apolitican, koju to onda politiku zakulisno podrzavam?
Pomalo i strpljivo, sve ću objasniti!
Slažem se da nema mnogo koristi od naše gotovo interne "galame" na našem opskurnom forumu. Ovo vjerojatno čita desetak do dvadesetak ljudi i to je to. Recimo da su naše rasprave ovdje kao neka "pretkomora" za provjeru teza. I to je super jer se pokazalo da smo ovdje dosta različitih perspektiva, a svatko ima neku svoju argumentaciju. Kada netko odluta predaleko, a nema dovoljno jaku podlogu, ostatak Vijeća Mudraca ovdje ga izbombardira oprečnim argumentima i tada neke teze padaju u vodu, a neke opstaju.
No, kada se ovako raznolika skupina umova oko nečega složi, onda ima smisla tu spoznaju prenositi dalje i upoznati druge s onim što im možda nije očigledno, a može utjecati na osobne odluke, djelovanje u nekom smjeru ili na političke izbore (u nadi da barem taj dio još funkcionira bez većih prevara). Osobno, to činim, koliko mogu, na Twitteru, dijeleći informacije koje nisu u masovnim medijima i oko kojih vrijedi imati polemiku - iako je za to "lajna" vrlo nezahvalna forma.
Ovo za tvoju apolitičnost bi ti vjerojatno objasnio s "boli me pipac za sve to, ne mogu na to utjecati i onda se time ne bavim" - i mnogo je ljudi koji to tako gledaju. I razumijem ih, ali to nije stvarna apolitičnost; nemoguće je u urbanom i globalno isprepletenom društvu ostati apolitičan. Možda su tibetanski svećenici donekle van svega ili Eskimi... mada nisu niti oni od kada je Grenland pod upravom Danske. Nisu niti siroti Aboridžini koje su Australci u pandemiji tretirali gotovo kao životinje. Apolitična mogu biti plemena u Amazoni, ali i to samo do trena kada im neki narko-kartel ne dođe pred vrata ili globalna korporacija ne kupi njihov komad prašume za eksploataciju. I onda tu kreće Cana & Maruni akcioni film, ali o tome uživo.
I potpuno političko nedjelovanje je zapravo djelovanje u korist one strane kojoj trenutno odgovara da je odaziv na izbore manji. Znači svi oni koji viču "ne izlazim na izbore jer niti jedna stranka ne nudi ono u što ja vjerujem" nisu apolitični, oni samo pune bazen one političke opcije kojoj odgovara da nezadovoljni ne izađu na izbore. To je često nekakav "neka sve ode kvragu" pristup, lijenost ili malodušje.
I mislim da je sasvim u redu time se ne baviti dok to nisu pitanja koja nepovratno zadiru u samo tkivo ljudskih sloboda. Dok se raspravlja o ovoj ili onoj poreznoj stopi, raspodjeli proračuna na ove ili one projekte ili društvene mjere, to je sve neka dnevna i prolazna politika i zaista se može bez toga. No, kada stvari počnu vrijeti na ovoj razini koju imamo sada, onda je to znak za alarm.
Čvrsto stojim na poziciji da zlo ne postoji, već postoji samo odsutnost dobra. U ovu situaciju smo dospjeli gledajući isključivo svoja posla i ne prihvaćajući ulogu homo politicusa. Mi lijepo "gledamo svoja posla" i onda se "iznenadimo" kada kroz negativnu političku selekciju na vlast dođu korumpirani lopovi i zlikovci.
Ono malo obrazovanih i čestitih ljudi se povuklo u katakombe i nastoje živjeti u svojem mjehuru. Možemo to nazvati ovako ili onako, ali riječ je o bijegu od problema i time se pokazuje politička nezrelost. Gdje je današnja avangarda? Nema je. A zašto je nema? Zato što je život mnogima sveden na puku egzistenciju i nemaju vremena baviti se nekim "višim ciljevima" i "globalnom pravdom". Mi nemamo aktere koji bi jasno definirali javni interes i približili ga neosviještenim masama koje klikaju na Rozgu i Mamića. Na vlasti desetljećima imamo nekakvu bipolarnu kvazidemokraciju, ali nije mnogo bolje niti drugdje.
I da, znam da se to može relativizirati da je to "oduvijek tako", ali sada imamo novi moment koji prije nismo imali i koji je postao zaista opasan: tehnologija je postala toliko razvijena, mediji toliko moćni i općeprisutni, a istovremeno je šačica najbogatijih postala toliko bogata da mogu izmanipulirati dobar dio čovječanstva, bez pretjerivanja. Bogate elite su počele krojiti sudbinu cijele populacije van redovnih sustava, van demokracije, civilnog društva i čak van pravnog sustava. Orwellov klasik ne samo da je već postao dijelom istina, nego smo u nekim stavkama i nadmašili njegovu prognozu distopije.
Jesi li vidio npr. da Biden gura da se izglasa nova agencija, pored postojećih sigurnosnih agencija, zvala bi se "Disinformation Governance Board", a nezavisni novinari su je već nazvali "Ministry of Truth" - upravo po ugledu na ono Orwellovo - jer to i jest upravo to. Cenzurirali bi sve što ne odgovara vladajućoj eliti, a pod krinkom "čuvanja sigurnosti građana". Patroniziranje i manipulacija na novim razinama.
U pandemiji smo vidjeli da političkim, medijskim i tehnokratskim elitama prolaze nevjerojatne podvale i da se žmiri na potpuno očigledno krive stvari. I oni to gledaju, vjerojatno se naslađuju uspjehom i uživaju u svojoj moći i nezainteresiranosti gomile da reagira i kazni takvo ponašanje.
I zato, ono što možemo je barem pričati o tome i dijeliti to sa svojim prijateljima, kada su javne rasprave u pitanju, jasno izreći svoje stavove, reći da nam nije svejedno, da ne mislimo tek tako odustati od sloboda, otvoreno osuditi zlo koje primijetimo. Podržati zviždače i one koji imaju mogućnosti i petlje uložiti sebe u borbu protiv korupcije i lobija koji priželjkuju svoju totalitarnu vlast temeljenu na cenzuri i prisili.
Ukratko, pokušati birati manje zlo gdjegod je to moguće.