04.05.2023 | 07:53
@mbp2009,
Sorry na kasnom odgovoru, ali previdio sam tvoj zadnji odgovor, pa evo, da ti ne ostanem dužan.
Dakle, ti mene zapravo pitaš da li meni ima smisla onaj odgovor koji sam ja tebi copy-pestao kao odgovor na meme koji si ti zalijepio.
Točno onako kako je napisano, nema mi smisla.
A, ako me pitaš, da li je logično, smisleno, etično i ljudski da jedna bolnica odbija obavljanje medicinskog zahvata osobi koja nije zadovoljila postavljene kriterije za obavljanje istog, kao što sam već prije napisao, nisam u mogućnosti da ti smisleno odgovorim, jer nemam dovoljno informacija i znanja da bih ti dao kvalitetan odgovor.
Onako, sa ljudske strane, doista izgleda kao sumrak humanizma, kao što kaže smayoo, kada čuješ da bolnica odbija operirati pacijenta čije zdravlje će se bitno pogoršati ako se ta operacija ne obavi (prosječni životni vijek osobe na dijalizi je 10-ak godina, a transplantirana osoba prosječno živi 20-ak godina sa doniranim organom, uz veliku razliku u kvaliteti života), ali, iako ne znam prave razloge za takvu odluku, skloniji sam povjerovati da se radi o medicinski uvjetovanim razlozima, a ne o nekakvom "kažnjavanju" necijepljenih kako neki to žele predstaviti.
Ove studije, i podaci na koje se pozivaju američki odnosno britanski zdravstveni radnici, su, valjda, stvarni podaci o razlici u smrtnosti cijepljenih i necijepljenih, a ne podaci izmišljeni od strane Big Pharme, samo da se održi razina prodaje cjepiva.
P.S. Nego, reci ti meni, nevezano za temu, ako doista izbjegavaš turcizme, kako tvrdiš, koje onda alternativne izraze koristiš umjesto riječi: bubreg, šećer, alat, čarapa, džep, krevet, kutija, jastuk, pamuk, sat, top tambura, sapun?
Ili se ta tvoja politika odnosi samo na pojmove koje ti zvuče turski, tj. ne zvuče hrvatski?