27.07.2024 | 06:38
Prema podacima HALMED-a, od ukupno 6700 prijava nuspojava na cjepiva protiv COVID-19 u Hrvatskoj, većina se odnosi na blage nuspojave. Do sada je cijepljeno oko 70% odraslog stanovništva Hrvatske.
Učestalost nuspojava među cijepljenima:
1.Blage Nuspojave: Većina prijava (oko 74.3%) odnosi se na neozbiljne nuspojave, koje uključuju bol na mjestu primjene, povišenu temperaturu, glavobolju, umor, zimicu, i mučninu. Ove nuspojave su uobičajene i slične su onima kod drugih cjepiva.
2.Ozbiljne Nuspojave: Ozbiljne nuspojave čine manji udio prijava (oko 25.7%) i uključuju reakcije preosjetljivosti (osip, svrbež, koprivnjača) te rjeđe reakcije poput privremene pareze lica. Ove reakcije su rijetke i većina osoba se brzo oporavlja uz odgovarajuću medicinsku skrb.
3.Procjena i Praćenje: Sve prijave nuspojava detaljno se prate i ocjenjuju kako bi se osigurala sigurnost cjepiva. HALMED i HZJZ provode kontinuirano praćenje i izvještavanje o svim prijavama.
Na temelju broja prijavljenih nuspojava i ukupnog broja cijepljenih osoba, može se zaključiti da je učestalost nuspojava relativno niska. Većina nuspojava su blage i prolazne, a ozbiljne nuspojave su rijetke i najčešće su privremene.
U mojoj osobnoj statistici (uzorak su moji poznanici i rodbina) je umrlo od covida 6 ljudi (zdravih bez i kroničnih bolesti u starosnoj dobi od najmlađi 31 a najstariji 68 godina). Od cjepiva 0. Ja sam osobno imao covid 1. varijantu, 21 dan sam ležao u krevetu sam satran, sad imam post covid (ne vraća mi se miris i s vremena na vrijeme imam umor, fali mi kondicije). Mislim da će se to s vremenom popraviti. Ja sam isto bio za radikalne mjere što se tiče cijepljenja. To više nisam. Ali nisam sad kad sam se sam uvjerio da: a) virus s svakom mutacijom postaje sve slabiji. b) da je za prenos sve jedno jesi li cijepljen ili ne. Ako si ga popušio prenosit ćeš ga. Tako da glupe mjere kao potvrde o cijepljenju itd. stvarno nije trebalo provoditi i na kraju neka taj ko je naložio te mjere sad transparentno iznese sve razloge i na kraju odgovara za povredu ljudskih prava ako iste nisu bile potrebne ili pretjerane. Znanjem tada (da se stopira prenos s cijepljenjem) je logično da lobiram da se sto više ljudi cijepi. Sad gledano i godine pametniji ja bih se ipak cijepio jer je to (po meni) manje zlo.
Mislim, ne bi volio da sam u tomu svemu imao neku odgovornu poziciju, donositi odluke koje bi mogle uzrokovati dalekosežne posljedice s tim stanjem saznanja (koje je na početku bilo stvarno slabo) nije ni malo lako. Treba uzeti u obzir da dugo prije toga nije bilo nikakve pandemije na kojoj bi se moglo vježbati ponašanje ljudi (koji su ključni za imunitet i prenos) i virusa koji je ubitačan. Bergamo, Kina itd slike ogromnih bolnica u Kini i Kamiona s mrtvima u Bergamu su uzrokovale kolektivni strah., koji se isto tako mogao pretvoriti u najveću paniku.
EDIT: Između ostalog uspostavilo se, ne dvojbeno i dokazano, da se već u prosincu 21 dokazalo da slogan (koji se samo čuo od svih) "Pandemija je pandemija ne cijepljenih" nije ispravan, ergo laž. Pandemija je pandemija svih i cijepljenih i ne cijepljenih. To što su se takva sranja, kao ucjena uskraćivanja osobnih sloboda i prava, koristila da bi što više nas cijepilo nije ispravno i treba se sankcionirati najstrože. Osim toga ta dokazana činjenica rehabilitira sve one necijepljene i daje im za pravo za nekom odštetom. Ali i cijepljeni su oštećeni jer su svoje individualne odluke donosili na osnovi, sad već i dokazano, lažnih činjenica.