29.09.2021 | 16:36
JOHN kaže:
Ovo cjepivo J&J ima nekih poteškoća. Nadam se da za koji tjedan nećemo gledati scene slične onima iz Kine gdje su ljudi padali kao pokošeni od korone! Da li se sjećate tih scena? U kojem trenutku trebamo obezglavljeno paničariti? Nikad ne znaš kada će tromboza naglo napredovati. Da li znaju kaj delaju? Ima li kod nas koji zabilježeni smrtni slučaj ili je to jednostavno nemoguće?
A baš sam pomišljao o J&J jer se uzima samo u jednoj dozi.
Da li trebam napraviti kakav test prije cijepljenja?
Sad se moram pripremiti za dvije, možda tri, doze fajzera.
Nisam jako siguran jesi li sarkastičan ili pitaš ozbiljno. Ako si sarkastičan, odgovor koji ću ti napisati neće imati pretjerano smisla... no ja ću ga svejedno napisati, ponukan današnjim razgovorom s kolegom na poslu koji je prebolio cov-19, bio hospitaliziran i bio na kisiku 10 dana i koji mi je ispričao svoj doživljaj iz bolnice i posljedice koje je na njega fizičke i psihičke ostavila.
Prema
OVOM izvoru, ukupno je prijavljeno 4912 sumnji na nuspojave cjepiva. Od toga, na J&J (kod nas Janssen) njih 140.
Od tih 4912 zaprimljenih prijava, 35 ih je zaprimljeno kao sumnja na nuspojavu sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja. Od tih 35, za njih 8 ocijenjeno je da uzročno-posljedična veza nuspojava nije vjerojatna, a njih 27 se još istražuje te je tražena dodatna dokumentacija.
Dodatno, prijavljeno je 9 neželjenih događaja sa smrtnim ishodom (događaj koji vremenski koincidira sa cijepljenjem, ali nema uzročno posljedične veze sa cijepljenjem).
Što se tiče tvog pitanja o tome da li trebaš napraviti kakav test prije cijepljenja - službeno nikakav test nije potreban. Moje je mišljenje da ne bi bilo loše napraviti serološki test za razinu antitijela i konzultirati se s rezultatom istog sa svojim LOM-om, čisto da ti na temelju dosadašnje anamneze i tog rezultata savjetuje što je "najsigurnije".