30.09.2021 | 12:11
Prema pričama, 70-tih godina prošlog stoljeća, slikoviti rečeno, kada su studentima u studentskoj menzi u Zg promijenili meni, studenti su izašli na ulice i nisu dopuštali da se to radi bez njihove suglasnosti.
Danas im netko može preko noći “ukrasti” jedan bubreg, oni će slegnuti ramenima i reći imam drugi, gdje je večeras tulum?
Nisu samo studenti takvi. Velika većina nas je postala takva.
Prošlog stoljeća je CIA radila svirepa istraživanja na živim ljudima.
Mislite da su takvi ljudi u takvim organizacijama prošlost, da je takvav sustav vrijednosti izumro?
Ja sumnjam.
Jedino mogu pretpostaviti da su napredovali u skladu sa napretkom tehnologije.
Da li nam netko danas “radi o glavi” sa takvim i sličnim vrijednostima?
Da li ćemo to nazvati teorije zavjere ili drugačije?
Trenutno nije niti bitno.
Zasljepljeni smo tehnologijom i njenim mogućnostima. Koju na koncu većina ne zna koristi za ništa pametno osim za zabavu. Ta tehnologija nam “oduzima” dušu / duhovnost / razum.
Sve nam se svodi na posao, posao, posao i zabavu.
A nekima na zabavu, zabavu i zabavu.
Pri tom ne vidimo da gubimo dušu / duhovnost / razum / humanost. Ne radimo to namjerno, jednostavno nas današnja brza rijeka takozvanog “boljeg” života nosi iz situacije u situaciju a mi smo se prepustili.
Kao što je @Dijete napisao, iskoristio je lockdown i povezao se razgovorom, jedinom pravom međuljudskom komunikacijom, sa susjedima u par mjeseci više nego u proteklim godinama. To je jedan pozitivni primjer.
S druge strane imamo mnogo primjera današnjih negativnih vrijednosti koje “vladaju” nama ili će nam u budućnosti doći glave.
Mnogi od nas su svjesni toga ali okrećemo glavu na drugu stranu. Mislimo da trebao pričati samo o lijepim stvarima a probleme izbjegavati. Mislimo da nas se problemi ne tiču, da će netko drugi njih riješiti / počistiti za nas.
Neće.
Uzmimo samo primjer youtuber generacije.
Mnoštvo djece koja jedno maštaju i osposobljavaju se za proizvodnju youtube beskorisnih sadržaja.
Kada to stane, a jedom će stati, ta djeca će biti odrasli ljudi koji će drugim ljudima, nama ili našoj djeci doći glave jer će morati od nečeg živjeti a ne znaju ništa i sustav vrijednosti im nije kakav bi trebao biti.
Ova situacija sa Covidom (Covid putovnicama / potvrdama) pokazala je da su mnogi na svijetu spremni dugima oduzeti njihova temeljna prava i potrebe i to legalizirati.
Gdje smo mi u toj situaciji u odnosu na studente iz 70-tih?
Ćutimo. Kako bi to istočni susjedi rekli.
Moramo se okrenutu kritičkom razmišljanju i vrednovanju svega što nas okružuje. Moramo se učiti propitivati sve. Jer slijepo vjerovati nekom iz vladajućih ili gospodarskih struktura u današnjem vladajućim negativnim sustavima vrijednosti, u kojima vlada kapitalizam / novac, je samo jedan obični negativni stereotip.
Hoću reći, ova rasprava je pozitivna dok se komunicira.
Sada drobimo oko Covida, mogli bi i oko Youtubera. Nije bitno oko čega.
Netko će dobiti artritis, ja ga već imam
, neko čir na dvanaestercu…
Poanta je prepoznavanje negativnosti, ne okretanje glave od njih i podizanja netolerancije za negativnosti.