12.10.2021 | 01:25
smayoo kaže:
Zašto zadnjih mjesec dana dan za danom uvijek objavljuju koliki je postotak necijepljenih među umrlima i onima na respiratoru, a sada više - ne?
Ja ne prejudiciram odgovor, nisam se spreman a priori složiti s Airovim nagađanjem, ali i sam postavljam to pitanje, jer je - promjena uočljiva i, rekao bih - indikativna. Odgovor ne znam, nadam se da nije ovaj kojeg sugerira Air, ali tvoja pljuvačina i poruga jamačno nimalo ne doprinosi odgovoru. Takvom komunikacijom nikad nikog ne možeš uvjeriti da promijeni mišljenje.
Ovo.
Ispada da ti seciram post, ali to mi je najbolji način da odovorim i istovremeno ne izostavim nešto za što mislim da trebam reći.
Prva rečenica nije nešto za što mislim da je točno (ili se ja bar ne sjećam da je dan za danom išla objava postotka necijepljenih među umrlima i onima na respiratoru?). Ako me sjećanje ne vara, postotak je išao van u trenutku kad su bili nagli skokovi u dnevnom broju umrlih i hospitaliziranih, a digla se i velika prašina u EU oko druge/treće doze, razine zaštite koja opada s vremenom, štetnosti cjepiva pojedinih proizvođača.
U tom smislu, priča o % meni ima neke logike. Sranje je lokalno u tvom dvorištu odjednom "naraslo za red veličine" i ljudima (skepticima, medicinarima i onima drugima) važno je znati ima li to što je dosad napravljeno ikakvog ili nikakvog smisla.
Hipotetski:
Ako si od primjerice 20 ljudi koji su umrli imao samo 2 cijepljena, a od 300 novih zaraženih "samo 30" hospitaliziranih od čega 6 cijepljenih, znači da cjepivo NEŠTO DOBRO radi. Što je nešto, a što je dobro... kratkoročno ti daje veću šansu za preživljavanje, dobro je za sustav da smanjuje opterećenje na isti.
Da li je to dugoročno dobro za onog kog su bocnuli? Nitko ti neće na to odgovoriti. Ne jer ne bi htio nego jer je kristalna kugla na servisu.
Ne znam je inače skroz legitiman odgovor (rekli bi u školi - i za to ima ocjena), no teško da će "ne znam" u ovoj situaciji ikog zadovoljit a još manje ikom pomoći.
Što se prejudiciranja odgovora tiče ili (ne)slaganja s nekim ili ciljane poruge i namjere da ikom mijenjam mišljenje:
1. nemam "točan" odgovor (za sebe, a kamoli za nekog drugog), niti mislim da postoji "samo jedan" univerzalno točan.
2. nije mi bitno da se (ne) složim s većinom, niti ikom osporavam pravo na drugačiji stav i mišljenje ma koliko se ono meni činilo nelogičnim, neznanstvenim ili jednostavno "pizdarijom bez ikakve osnove"
3. nije mi bitno da sam "u pravu".
Vraćam se na ono prvo - zašto se više ne objavljuju postoci.
Moguće objašnjenje koje meni ima logike:
Ne znam da li si i koliko pratio dnevno kretanje broja hospitaliziranih i umrlih u RH, ali te brojke su "male" (u smislu da pričamo o jednoznamenkastom broju dnevno umrlih / novih na respiratoru).
Podatak da primjerice 10.10. imaš čovjeka manje na respiratoru (124 ukupno) nego 9.10. (125) a ukupno 9 umrlih (u odnosu na 11 koliko ih je bilo 9.10.) može biti koristan za - što, ako gledaš "veliku sliku"?
Jel taj 1 manje među ovih 9 umrlih ili si ga skinuo s respiratora i vratio u sobu među hospitalizirane?
I jel to što je (ne)cijepljen mijenja na stvari kad je samo taj jedan?
Ili od ovih 9 umrlih koji su (vjerojatno) završili na respiratoru prije smrti... možeš zaključit išta korisno, s obzirom da si na -2 mrtvaca u odnosu na dan prije a omjer može biti značajno različit nego je bio jučer?
Ispada glupo jer ignoriramo "male brojeve", ali na dnevnoj bazi 100% cijepljenih na respiratoru na uzorku od 1 nije neki relevantan podatak. Da su 2, isto baš ne bi bilo nekog smisla jer bi mogao zaključit ako je raspodjela 1:1 da nema razlike jesi li ili nisi cijepljen. A na 3 ti je već % takav da je razlika ogromna u nečiju korist, što je opet "pogrešno".
Dodatno, promijenjena su pravila igre za gotovo sve važne djelatnosti, u smislu testiranja i cijepljenja i to relativno friško... pa ti podaci koje ćeš dobiti dnevnom objavom još nisu "relevantni" da bi ih mogao povezati s onim što si poduzeo.
Digresija i offthinking:
Svjestan sam da se time svime može krasno manipulirati na koju god poželiš stranu ovisno koji ti je krajnji cilj... no postavljam ozbiljno pitanje tko bi bio dovoljno nenormalan i u čijem je interesu globalno izvoditi takve manipulacije a da se "stvari poslože" jednako kod svih?
Em što je skupo za izvest (koštaju mediji i propaganda, košta placebo cjepivo, sam sebi štetiš svjesno i namjerno na X vremena, bez da si siguran u ishod) em traži vrijeme za koje nisi siguran da imaš (jer ako cjepivo ne djeluje nemaš zaštitu za sebe).
Da se hoćemo samouništit dosta je da nekim dalekometnim raketama netko zvizne par nuklearki u Francuskoj ili zarate Pakiji i Kinezi gdje ovi drugi porokaju im nuklearni arsenal i radijacija riješi trećinu Indije, a Pakiji iz osvete roknu Kineze. Hop milijarda-dvije dolje. Kakva korona. Em je brže em je efikasnije. A dugoročno i zdravije za nastradale (ima u prijašnjim postovima kako su danas Japanci najzdraviji narod, da sad ne kopam).
Nego da - s obzirom na cijelu raspravu i tabore... imam pitanje - kako bi cijela stvar izgledala da je znanost i medicina kad je krenulo ovo sve rekla - ne znamo i nije nas briga. Pa da danas nemamo ni respiratore ni bolnice ni cjepiva ni nuspojave. Ono - dođeš doktoru i on veli da je to sve u tvojoj glavi. Nema slona u sobi. Ma kakvog slona, nema ni sobe. Ni osobe. S odgovorom.