21.10.2021 | 20:04
cariblanco kaže:
Ja ovaj sajt pratim več par godina
www.worldometers.info/coronavirus/ Čak sam uočio i neke intervale u svijetu, kako se kreće ovaj virus. Po mom mišljenju ima veze s godišnjem dobom. Znači ama baš svaki dan pratim ovo službene brojke i to po cijelom svijetu, nema dana da ne otvorim ovaj sajt.
@smayoo, nije mi jasno gdje sam te to razočarao, pa da izvališ tu tezu da nisam sve pročitao u ovom topicu,( sad si u fajtu s par članova, pa se ja prihvaćam kao koleteralna žrtva) ali navikao sam ja biti kriv, pa mogu biti još jedamput...život i moje podrijeklo me je tome naučilo, nažalost
@cariblanco -
meni je taj link "nepouzdan" info... jednostavno je puno previše podataka (koji mi ne trebaju i samo stvaraju kaos) i to metodološki različito prikupljenih plus različito interpretiranih - i onda još element "vremena" - nisu kod svih obrađeni i uneseni isti intervali. I opet... vodim se službenim brojkama iza kojih stoji država (ne jer mislim da su točne ili pouzdane, nego jer su u kontinuitetu i od prvog slučaja objavljivane pa mogu eventualno tražiti trendove).
U analizi promatram podatke sa stranice
civilna-zastita.gov.hr (u periodu nedjelja do nedjelje):
1. Kretanje broja ljudi u bolnicama (stanje na krajnji datum promatranog perioda - stanje na početni datum promatranog perioda)
2. Kretanje broja ljudi na respiratorima (i opet stanje na kraju - stanje na početku) za isti taj period
3. Kretanje broja umrlih
Zašto baš te stvari?
Smrt je konačna i to SVI želimo izbjeći (smrt od korone, ne onu neizbježnu) bez obzira na stav prema cijepljenju. Ista stvar je i s bolnicama... sumnjam da netko baš ima fetiš na odlaske tamo.
Kako nastojim osigurati "nepristranost", odnosno izbjeći pritisak medija/okoline?
A:
Napravim vremenski odmak - svoje "analize" radim utorkom ili srijedom - ne čitam u međuvremenu portale s komentarima niti na dnevnoj bazi pratim broj novozaraženih.
CILJ je što više ostati "objektivan".
B: Bacim oko
(dnevno) na broj umrlih taj dan i da li je eventualno rečeno koliko od njih je bilo a koliko nije bilo cijepljeno i - zabilježim* (samo po sebi nije bitno niti ukazuje na nešto spektakularno ako se radi o 2-3 umrlih ali ako je umrlih 20-ak onda relativni odnos u cijepnom statusu je interesantan podatak) .
CILJ je eventualno uloviti trend "laži".
Ako utorkom objave "znatno veću brojku mrtvih" i to ponavljaju tjednima znači da im je "ostalo viškova" pa moguće manipuliraju - samo po sebi ne znači ništa jer sumnjam da bi itko lagao o broju umrlih (u smislu da bi smanjivao isti - nema benefita toga, a u smislu povećanja broja, da je to potrebno vjerujem da bi poraslo x2,x3 ili za red veličine), ali pokazuje "dosljednost u laži" i
mogući "masterplan".
C: Ako je došlo do drastične promjene mjera - zabilježim što je promijenjeno i u kom smjeru (pokušavam povezati s nekim događajem/datumom - tipa božić, blagdan, sezona, izbori)
Zašto pratim stvari pod 1,2,3 i što mi koja "govori"?
1. Ljudi u bolnicama - koliko je virus "snažno rasprostranjen" u populaciji - mogu vidjeti koliko je narastao broj pozitivnih u tih tjedan dana i izračunati koliki postotak njih je u bolnici - ne mjerim učinkovitost cjepiva, ali je moguća mutacija virusa, odnosno da smo prespori u reakcijama - bilo da ne cijepimo dovoljno brzo ili da nam je cjepivo "neučinkovito" pa treba bolje ili boost.
2. Ljudi na respiratorima - rijetko tko direktno završi na respiratoru pa mogu iz podatka iz točke 1 izračunati koliki je udio onih koje baš ima namjeru dokusurit - ovo je "koliko brzo može od 0-100" - kao ne šalim se.
3. Ljudi koji su umrli - ovo je čisto da se zadržim u stvarnosti - kad umire 5-7-10 ljudi dnevno svaki dan... oni postanu "samo broj" nakon X vremena, kad skužiš da je u tjedan dana ta brojka došla do 100 a vas u firmi ima 130 malo je drugačija perspektiva i percepcija tih smrti. Fokus nastojim baciti na ljude, ne na brojeve. Zašto? Jer mi to pomaže da iz dana u dan radim to što radim i da imam osjećaj da sam koristan i da to što radim ima nekog smisla i čini razliku nekom.
Postotak cijepljenih u ukupnoj populaciji je podatak koji je "trom" i nije neki realno za očekivati da će se u tjedan dana sa trenutnih 50% pomaknuti na 80%, no i on mi je nekakav indikator. Služi za usporedbu koliko smo kao zemlja "dobri"... pronađem neku zemlju s približno istim postotkom cijepljenih u populaciji, sa sličnom gustoćom stanovnika po km2, sličnim mjerama i pogledam umrle u tjedan dana. To mi kaže jesmo li svi skupa "na dobrom putu u istom loncu" ili stvari odlaze u materinu ma što radili.
"Zabilježim" je figurativno... više - napravim to 2 tjedna zaredom i usporedim podatke, popamtim razliku 3 broja (bolnica, respirator, smrt) ili max tri tjedna da zadržim trend, pa napravim pauzu od 2-3 tjedna ili koliko mi je potrebno da me to "ne umori".
Svjestan sam da to izgleda idiotski nekom izvana i puno posla ali mene drži fokusiranim i pomaže da odradim svoj dio posla u ovom svemu. Jednostavno "odmakne me od rutine koju MORAM" i stavi stvar u perspektivu. Ta analiza "unazad" mi je dobra jer nema ni euforije ni drame, odmak od 3 dana mi kaže... prošlo je... i preživio si sve to i dan nakon toga i još jedan nakon... dakle može se... i tako dan po dan.
Nekad izgubiš neki dan... ali skužiš da uvijek netko mora... pa zašto ne i ti svoj dio? Da je ugodno - nije. Je li opasno? Nije više. Nešto naučiš NOVO iz svega toga putem. Jel to NORMALNO? Nije.
@Gjuroo - hvala ti što si mi objasnio. Zaista nisam stigao sve popratiti, a ono što pratim, zašto pratim i kako to tumačim sam napisao.
@svi - pritom ne mislim da sam išta pametniji o ovom od vas ostalih koji radite/pratite nešto drugo ili tumačite drugačije. Dapače, ako je netko spreman, voljan i željan prokomentirati što u mojoj analizi "ne valja" i kako je učiniti korisnijom... pucajte.