26.10.2021 | 10:59
Istraživanja se rade, prikazuje to i ovaj dokumentarac kojeg sada konstantno spominjem.
Iako, nisu rađena u vrijeme 1918. i tadašnje pandemije već su napravljene procjene, konkretnije vođenje podataka počinje nakon WWII.
Pa tako imamo i graf koliko je znanosti trebalo da napravi prvo eksperimentalno cjepivo nakon što je primjećen novi zoonotički virus koji je skočio na čovječanstvo u 21. mileniju.
Bitno je imati na umu da se, što je vrijeme bliže prezentu, u priču uključuje globalno selo, superračunala i naravno da do rješenja dolazi brže kada na pronalasku istih radi veći broj stručnjaka potpomognutih najmodernijom informatičkom i medicinskom tehnologijom.
Graf za posljednje četiri epidemije:
Kao što vidimo: eksperimentalno cjepivo sa COVID-19 razvijeno je 65 dana nakon što se struka uključila u priču.
Uz napomenu da se neće znati da li ono radi godinu i pol nakon distribuiranja populaciji..
To je otprilike ovih dana, ako ne i par mjeseci kasnije?
I tu se rađa, potpuno legitimno, antivax stav dijela populacije planete.
E sada uloga WHO-a u svemu je jako mala.
To nije organizacija koja ima brdo aviona, znanstvenika, stručnjaka, stotine laboratorija.
Ima nešto, ali s obzirom na to koju ulogu obavlja - jako malo.
Razlog tomu su financije.
WHO funkcionira na temelju dobrovoljnih doprinosa.
Znači, ovo ne znam već pretpostavljam - nešto uplaćuju nekoliko najbogatijih država svijeta, nešto uplate najbogatiji ljudi svijeta koji vjeruju u funkciju te institucije, NGO-i i filantropi; no to je to, a to je jako malo.
Koliko smo mi zagadili planetu, i koliko kao ljudi nezdravo živimo (čast izuzecima kojih ima i na ovom forumu, ne kažem ništa), tipa pušimo, pijemo, drogiramo se, pijemo lijekove više nego što nam je propisano - ne bavimo se niti rekreativno nekim sportom čim nađemo životnog partnera - sve to utječe na našu individualnu imunološku sliku.
dpasaric je napisao da bi bilo zanimljivo vidjeti kako su Kina i Rusija to riješile.
Tu je Daddo dao odgovor.
Južna Koreja je iskorjenila COVID-19.
Kako?
Masovnim testiranjem.
Ako su negativni, ljudi su sutradan mogli ići raditi i tako održavati ekonomiju države koja je uložila ogroman novac na tisuće testova dnevno.
Sve više zemlja primjećuje da to je zapravo najjednostavniji recept, ali iziskuje novac od država i volju građana.
Ljude se testira brisevima nosnih sluznica koje im medicinari pošteno zabe u nosnice.
Navodno nije nimalo ugodno, ali barem traje jako kratko.
A bilježenja ranijih epidemija i pandemija donekle postoje.
Kao i predviđanja.
Mjesečnik WHO-a je u devetom mjesecu 2019. upozoravao na zoonitički virus.
No što ti to vrijedi kada se desilo sljedeće:
Kina je 01. 01. 2020. čestitala građanima Novu godinu govorom Xi Jinpinga kompletno prenesenim javnosti, te na kraju TV Dnevnika u deset sekundi objavila kako je uhapšeno osmero ljudi u Wuhanu zato što su širili dezinformacije o novoj bolesti.
Kasnije se ispostavilo da su svi redom bili liječnici koji su na privatnom chatu tipa WhatsApp međusobno razgovarali kako im dolaze ljudi koji imaju neki novi zoonotički virus.
Svi su morali u Policiji potpisati da više neće "uznemiravati javnost".
Pokretač grupe je preminuo dvadeset dana kasnije od Korone.
Mladi, možda ranije i zdrav (ne znam) kineski liječnik.
Danas ga u Kini slave, žao mi što ne znam ime čovjeku - objavili su mu i sliku i ime kada je bio zdrav i kada je bio intubiran, no još klasičnim strojem za disanje jer mu kolege nisu znali s čime se bave.
Procjene su da je Kina primjenila upozorenja tih ljudi i počela samo dva tjedna ranije sa karantenom provincije, kako bi se širenje pandemije smanjilo za 95 posto.
Ovako je prvo bjesnio u Kini; kada se Kina zatvorila počeo je bjesniti u Italiji; kada su se oni zatvorili počeo je bjesniti u SAD-u.
A tamo Trump na vlasti koji ne vjeruje da se radi o ozbiljnom virusu i predlaže - nije šala - idiotarije tipa izbjeljivača, tako nešto...
No, to je ovaj video.
Može govoriti istinu, može biti zapadna propaganda.
Iskreno bih volio da ga netko pogleda jer je izuzetno informativan.
Ograđujem se od toga što jest, a što nije istina - to je razlog 2. zašto bih htio da ga netko vidi čisto da čujem kakav ta osoba ima dojam o pogledanome.
Što se Hrvatske i plivanja naše struke u ovoj pandemiji tiče, najbolje pokazuje kako za treće cjepivo više nije rok osam, već šest mjeseci nakon primanja druge doze.
Rekla mi je sestra moje opće prakse.
Poslije Svih svetih u DZ-e dolazi i klasično cjepivo protiv gripe, trenutno se trećom dozom na Velesajmu može cjepiti samo srijedom i petkom do 13 sati.
No, Markotić kaže kako ne treba raditi vremenski razmak između jedne (obična gripa) i druge vrste cjepiva (COVID-19; nebitno koja doza) - moja sestra odlučuje da će taj razmak ipak napraviti.
Stvarno šibaju odluke koje sami pobiju nakon izuzetno kratkog vremena.