30.05.2020 | 15:16
Uz molbu da se ovo ne pretvori u "ustaše i partizani" diskusiju, niti u raspravu o tome je li trebalo ili nije trebalo vraćati Dan državnosti na ovaj dan, svima čestitam Dan državnosti!
Za razliku od "onog drugog" datuma
, 25. lipnja 1991, kad sam, kao student u Zagrebu svjedočio definitivnom početku kaosa i raspada, tenkovima koji su iz Maršalke išli na Sloveniju i ostalom, ali ne sjećam se točno gdje sam bio i što sam radio baš na taj dan - za 30. svibnja 1990. se točno sjećam. Bio sam u JNA, vojna pošta 5035, u Bosilegradu, na granici Srbije i Bugarske.
I, evo, dugo se nisam toga sjetio, a danas opet - jesam - pa sam pomislio da bi bilo zanimljivo vidjeti tko se sve sjeća gdje je bio i što je radio na taj dan.
U proljeće 1990. pisalo se u svim novinama (i u Srbiji) i pričalo na svim dnevnicima o predstojećim izborima u Hrvatskoj, i sjećam se nekih rezolutnih izjava kako "nema dileme oko toga kakav će da bude ishod"
. Nakon održanih izbora naprasno se "pokvario" jedini TV kojeg smo u kasarni imali te su se istovremeno iznenada sjetili kako po PS-u (pravilu službe oružanih snaga SFRJ) vojnicima nije dozvoljeno imati radioprijemnike.
Prestale su dolaziti sve dnevne novine, i jedini izvor informacija je bio mjesečnik "Narodna armija", nepresušan izvor provjerenih i nepristranih informacija.
Na taj dan, 30. svibnja 1990, kapetan Todorović, oficir Službe državne bezbednosti u kasarni u Bosilegradu, na jutarnjem informisanju (u stroju, na pisti, odmah nakon dizanja zastave) izveo je nas šestoro (što Hrvata, što Slovenaca) pred ostatak stroja i objasnio "nam" kako se "ustaški vampir probudio, ali neka ništa ne brinemo, sve će oni to da srede kol'ko dok nama završi vojni rok".
Malo sam se ipak zabrinuo jer nije bio jasan baš - hoće li oni to srediti u ta tri-četiri mjeseca, ili će nama produžiti vojni rok koju godinu...
Ipak, poslije nas je odveo u svoju kancelariju, ponudio nas rakijom i kafom (onom pravom, oficirskom, koju nam je skuvao ćata, Sale Radovanović iz Beograda, jedan sjajan lik s kojim sam kasnije, nažalost, izgubio kontakt - neki su mi ljudi rekli kako su ga u jednoj raciji na Terazijama pokupili, strpali u tenk i poslali u Vukovar, gdje je zaginuo sa stotinama drugih protivnika Miloševićevog režima, na groblju tenkova, na Trpinjskoj cesti), elem, i rekao nam (kap. Todorović, ne Sale
) da će "sve da bude u redu, da ćemo da idemo kući u septembru, on nam obećaje, samo da ne bežimo ni slučajno, jer će onda svi da fasujemo Smederevo" (vojni zatvor).
Čovjek je bio od riječi, tako da mi nismo morali bježati. Oni koji su otišli u JNA godinu poslije nas, nažalost - jesu. Ostalo je - povijest...