29.11.2020 | 21:10
Kloba kaže:
I sada ste svi navrli na mene kao inkvizicija jer tvrdim ono što zna cijeli svijet koji prati konzole - da se za punu snagu PS5 treba kupiti odgovarajući TV.
Ma nitko nije navro na tebe, nego svatko ima svoju perspektivu i potrebe. Treba novu situaciju sagledati iz raznih perspektiva.
Kloba kaže:
Da pokušam prevesti na jezik. To je kao da ja kažem: pih, čemu M1 MacBook Pro, za moje potrebe je dovoljan moj MBP 2013.
Nije to dobra paralela. Brzina procesora je ključna uvijek, kao i brzina grafičke, to je recimo meni posebno važan kriterij i odmah je razlika vidljiva i bitna.
Kloba kaže:
Nova generacija konzola, pa valjda je logično da traži novu generaciju TV-a.
Ako nije, onda bi se Mac Pro (najnoviji) spajao na stari Cinema display i svi bi bili sretni i zadovoljni time.
Pa i ne traži novu generaciju, u PS5 se može savršeno uživati na istom Sony TV 42" na koji smo spajali i stari Playstation 3. Naravno, da novi TV imaju prednosti, ali iz moje perspektive nisu ključne niti bitne za uživanje u igrama.
Kloba kaže:
A ovo da bi za istu dijagonalu u 21. godini 21. stoljeća rađe izabrao Full HD nego 4K TV dok iMac uredno ima 5K rezu i to ti je super, oprosti - ne vjerujem. Čisto iz razloga jer kada se nešto kupuje valjda gledaš da je to nešto future proof. Pa Japan je obećavao OI prijenos u 8K. Što znači da se u tom smjeru odlučilo ići.
Mi smo tvrtka koja producira multimediju. I imamo jedan jedini 5K ekran i to iz razloga produkcije web sadržaja za mobilne uređaje koji forsiraju ultra-fine retina ekrane. I to je jedino mjesto gdje bez dvojbe opravdavam takve rezolucije, znači mobiteli jer ga držiš na 20-30 cm od oka ili recimo VR setovi gdje su ti ekrani doslovno na očima, tamo je razlika jasna i ima smisla. Na radnoj stanici za video obrade imamo dva 4K ekrana, ali vrlo rijetko produciramo nešto u 4K, svojevremeno smo izradili prvi hrvatski glazbeni spot u 4K rezoluciji (Toreador, Turisti, 2015. godina) i to je bio neki show-off, ali čemu na kraju to da ja pjevačici vidim sitne bore na očnom kapku kada zaustavim kadar?
Cijela ta 4K tehnologija je kao Bugatti koji ide 350 km/h. Da, može biti brz, ali to se svede na kraju na to da to probaš par puta za foru i onda zaboraviš i voziš kasnije normalno 99% vremena.
Novi Mac Pro i onaj ludi XDR monitor su profesionalni alati za Hollywood i produkciju filmova za kino. On mora imati takve rezolucije iz tih razloga. To nije monitor za gledanje sadržaja, nego za njegovu produkciju, to je ogromna razlika.
Kloba kaže:
Ako u kompovima ista rezolucija na mobitelima, tabletima, laptopima i desktopima valja, na TV-ima ne valja zato jer se gleda iz daljine?
Paaaa... DA!
Može se izbanalizirati upravo tako - ako si od ekrana udaljen više od dva metra, 4K gubi smisao u odnosu na 1080. Pogotovo što pravi 4K dobiješ ionako samo sa zadnje generacije Blu-raya, a ovo ostalo zbog kompresije izgleda kao upscalean 1080.
Meni to niti na stolnom kompu nije važno, da je, već bih x puta kupio neki 4K monitor, danas zaista nisu skupi (Samsung ima odlične npr.), ali radije radim na Cinemama 30" i nikakav problem ne vidim s oštrinom slike, meni je to perfektno i ugodno.
Također, kada pričaš o tim novim TV-ima za 2021. godinu, zapitaj se malo što je tu ključna stvar, a većina šuti o tome? Brzina Ethernet porta! Većina još ima stari 100-megabitni port i on nije dovoljan niti za 4K sadržaj ako nije dobro komprimiran, a kamo li 8K. Da gledam novi TV prvo bih gledao brzinu Ethernet porta jer bez toga mnogo toga gubi smisao. Što će ti super fini ekran, ako nemaš način dovoljnom brzinom mu dati informacije za prikaz...
Kloba kaže:
Sorry, pa svi proizvođači i cijenjeni TV revieweri i napominju da razliku između Full HD-a i 4K ne možeš vidjeti na TV-ima od 65" ili manjim.
Ja ne vidim razliku niti na 86" ako ne stanem uz ekran. Kada stanem blizu, zaista se razlika vidi, odmah je uočljivo što je 4K, ali pomakneš se dva metra dalje i razlike više nema. Čemu onda to? Skinuo sam stotinjak 4K demoa i to mi je fora za pokazati frendovima kako to radi, ali u praksi, 1080 je više nego dovoljan za sve sadržaje. Da proizvode velike 1080 ekrane za malo para, ja bih vjerojatno bio kupac!
Vjerojatno toga i ima za nekakve "signage" komercijalne upotrebe, ali to je već neka druga zona...
Kloba, nitko tu ne kritizira tebe, samo argumentirano svoja gledišta, meni je 4K ok, ali ne nešto bitno.