19.09.2021 | 15:34
Obnovu zaobiđi definitivno.
Duplo te skuplje izađe obnova kuće istih dimenzija nego gradnja nove, po svim propisima koji su u međuvremenu doneseni.
Mogao bih ti tu puknuti sliku kuće koja je prizemnica i manja je od moje (ja barem imam to neko potkrovlje koje je sređeno barem dopola), koju je kum dobio na poklon od žene koja je tamo živjela i za koju se brinuo do njene smrti.
Tada je bila ideja da si totalno obnovi tu kuću koja nije imala niti kupaonu (građena neke 1938. kao i moja, ali nikada ništa osim unutarnjeg WC-a nije dodavano). Ali mu je supruga u međuvremenu oboljela i umrla od raka - sve u roku od tri mjeseca od dijagnoze tipa "loše mi je" do pokopa.
Kako je ta supruga bila životno osigurana, kao njenom udovcu isplaćena mu je poprilična otpremnina njenog životnog osiguranja i stvarno je sve radio full kvalitetno.
Čak je na kraju prodao svoju staru (ali ogromnu kućerinu) koju je kupio tip s namjerom da je sruši i napravi zgradu.
Znači, imao je love na bacanje, plus sestru u Kanadi s dodatnom pinkom ako će mu zatrebati.
Nije se žurio, ali u obnovu te male kućice ti je ukucao oko 80.000 eura, bez namještaja.
Puknut ću ti sliku prije i poslije - čisto da vidiš koliko ti je bolje graditi nanovo.
Jer ovo je sada super, ali je i dalje stara kuća uljepšana izvana i iznutra. Zidovi jesu požbukani, pod je izlio onim brzosušećm betonom iako je čekao valjda tri mjeseca prije nego što je počeo postavljati parkete, naravno najskuplje od hrastovine.
Unutra sve super uredio. Uveo optiku, nove cijevi za vodu, odvodnju, kanalizaciju, struju...
Prozore kupio izvrsne - najskuplji koje je mogao uzeti a da nisu metal/PVC sa drvom već samo metal/PVC. Imaju i onu špagicu da samo kao roletu potegneš mrežicu protiv komaraca odozgora prema dolje i zakačiš je za kukicu.
Četiri sloja stakla, sa vrstama pritiska odnosno koliko će se jako prozorska krila zatvoriti, najjače, srednje, ili najmanje.
To je kao za buku.
Ma svaki dio najbolji. Slavine Grohe.
Čak je i krevet dimenzija 200x140 cm kupio toliko skup da mu je samo madrac koštao 10.000 kuna.
Ako je išla cijev za odvodnju, nije se kupovala jeftinija smeđa nego ona pojačana narančasta koja na rubovima ima gumu i za koju garantiraju da kamion može preći preko nje i da neće puknuti.
Voda, odvodnja, kanalizacija - sve je mijenjao osim one glavne kanalizacione cijevi koja ima promjer valjda pola metra i nalazi se na dubini od metra i više u dvorištu.
Mislim da je sa namještajem kuća oko 100.000 eura.
Sada živi tu sa starcima, jer su oni prodali tu svoju staru kuću gdje su skupa živjeli dok se to gradilo ukupno dvije ili tri godine (bez ikakvih projektanata, sve prijatelji iz te struke koji su ga savjetovali kako i šta da radi pa su mu preporučivati ljude iz tog i tog sektora građevine - krovopokrivači, zidari, ovi koji postavljaju fasade - a on je uredno čekao na izvođenje ako ne bi mogli odmah, nego za dva mjeseca).
Bojler za centralno grijanje je platio skoro 9000 kuna bez ugradnje.
Njemu je cilj bio da jednog dana - kada ode u mirovinu - ima što manje mjesečne režije.
Puknut ću ti slike čisto da vidiš.
Ovako ti je kuća izgledala (još 15 puta gore jer tu je već iznio smeće, počeo raditi na unutrašnjosti, odnosno rušiti zidove koji nisu bili nosivi da napravi razmještaj kako se radi danas) jedno godinu dana kada je počeo sa svime, kao što vidiš nešto se ruši, nešto je stavljeno - ali imaš sliku kako je bila derutna.
Ovo je ta ista kuća sada. Ne vidi se veliko dvorište iza, još jedna manja kućica ise boje i krova koju zove ostava, a zapravo tu u fušu popravlja kompove jer se time i bavi. IT tehničar je na Općinskom sudu u Zagrebu u Vukovarskoj.
Sada je uredio i ogradu, postavio spikerfon za ovu udaljenost iako kroz prozor može vidjeti tko mu zvoni, ali jbg - ima se, može se...
Još mu je jedan lokalni tip napravio metalno kučište za zvono i kameru i povisio taj mali stupić sa četiri stare cigle jer bi snimala ljude u prsa.