19.03.2023 | 10:13
tino1 kaže:
Uhidbeni nalog protiv nasilnika i otmičara djece iz Moskve je iz raznih razloga ispravan, važan ili naprosto povijesna stvar.
► Uhidbeni nalog povećava pritisak na Diktatora, ograničava njegov radius kretanja: Svijet ne odobrava njegova ne djela.
► Ukrajina treba dugoročno našu solidarnost s oružjem, s novcem i signalima da njihovi mučitelji neće ostati ne kažnjeni.
► Mi u Europi smo ponosni na nezavisnost sudstva i da na kraju sud sudi a ne politika ili vojska.
► Povijest pokazuje da nema ne dodirljivih, da i predsjednici odgovaraju i na kraju završe u zatvorskoj ćeliji pokazuje slučaj Slobodana. Bilo je skoro pa nezamislivo da će on završiti u zatvoru.
Putin pred sudom je san, ali san na kojem cijela civilizirana zajednica treba raditi.
Razumijem odakle krećeš i da je sve to zaista istina, to bi bilo ljudski i ispravno. Nažalost, stvarnost gotovo sasvim sigurno nije takva. Evo, kako vidim situaciju po tim točkama:
1) Neka od dvije strane ovdje svakako laže, barem oko toga nema rasprave. Ako bih se kladio koja, rekao bih "naša". Do sada je zapad toliko lagao oko velikih i bitnih stvari (od Iraka do plinovoda) da imaju vjerodostojnost blizu nule. Rusi kažu kako su evakuirali nezbrinutu djecu iz ratnih zona, što mi zvuči normalno i logično. Što ćeš napraviti s djetetom u uništenom gradu bez ikoga? Pustiti ga na ulici da preživljava u ruševinama? Zapadni PR kaže da Rusi otimaju djecu iz ruku roditelja gdje ih onda odvode u logore. Zašto bi to netko činio, kao Rusi nemaju dovoljno svoje djece, pa trebaju krasti tuđu djecu i hraniti ih? Meni to ima nula logike na više razina. To stalno prikazivanje jedne nacije kao zločinačke ima svoj naziv.
To da svijet "ne odobrava nedjela" je istina, ali ovdje je vrlo nejasno tko je prvi počelo s nedjelima. I zato je činjenica da "svijet" nismo mi maleni u Europi, nego zaista Svijet, Zemlja, a tu Rusi imaju veću podršku od zapada. Pogledaj malo kartu i sve velike zemlje, ma čak i ne moraš, dovoljno je vidjeti Kinu, Indiju, veći dio arapskog svijeta i Afriku, već to ti je dovoljno da shvatiš da je većina svijeta na strani Rusa, a ne američke hegemonije koju su mnogi narodi iskusili. Manjina smo i to nije dobro.
2) To smo već prošli više puta ovdje, ne slažem se s tim, na liniji sam predsjednika RH po tom pitanju. Oni svakako zaslužuju našu humanitarnu pomoć, ali ne oružje - jer nema nikakvog smisla niti koristi, a štetno je i za njih i za nas. Još više oružja znači samo još više mrtvih i još više izgubljenog teritorija.
3) Europski sudovi su korumpirani i pod utjecajem visoke politike kao i naši. Možda su korektni do neke nebitne razine, ali kada su velike stvari u pitanju potpuno su licemjerni. Da ti sudovi funkcioniraju prvo bi se sudilo Ursuli za koruptivnu aferu s Pfizerom, a nakon toga Amerima za čin međunarodnog terorizma. A mogli su davno izdati i uhidbeni nalog za Porošenka koji je prijetio ruskoj manjini u Donbasu prije nego li je sve ovo počelo.
4) Povijest je pokazala da postoje nedodirljivi koji se provuku i ne odgovaraju za ništa, a upravo to su ljudi koji su zakuhali i ovaj rat. Sigurno to ne bi činili da ih je strah pravde i suda koji će ih sustići. Nažalost, sada su otišli toliko daleko da su za radi svoje pohlepe gurnuli cijeli jedan europski narod u pogibelj u kojem će izgubiti živote i državu.