24.04.2023 | 21:14
Djuro genijalac kaže:
Za više detalja o ovim objedinjenim digitalnim zapovjednim mjestima ću zamoliti doktora Lovrića da opiše kako i što točno rade.
Nije ovaj sustav bas star godinu dana. Testirano je to puno dulje
Ja bi rekao da nije ideja koristiti Ukrajince kao beta testere, vec da su da su im ovaj sustav poslali iz nuzde.
Naime, opce je poznato da ukrajincima ponestaje raketa za ruske PZO sustave. Imali su ih jako puno, nesto je unisteno, nesto zarobljeno na Krimu, nesto otkazuje poslusnost radi visedecenijskog loseg skladistenja i sl.
To je glavni razlog osjetno aktivnije lovacke avijacije RF. Naravno jos uvijek ne smiju da salju teske bombardere u zracni prostor Ukrajine (iako bi im to puno olaksalo zivot), ali doslo bi i to na red vremenom.
Ukrajinci su u sklopu zapadne pomoci dobili jako puno razlicitih PZO sustava i treba sve to umreziti u neku homogenu cjelinu. Ovdje bih ubrojio i ruske PZO sustave, koji i sa polupraznim lanserima predstavljaju jako bitan dio radarske slike cijelog borbenog teatra.
Na kraju dana ruski pilot obojen radarom ne zna da li bas ta PZO jedinica ima prazan lanser. Osjetis da si nanisanjen, pa ti vidi sta ces
Ovo je do sada nevidjen presedan ali predstavlja jako realnu sliku temelja sudejstva NATO clanica koristeci ne bas tako kompatibilne sustave, umrezene se raznim mnoziteljima sile (Awacs, radari, osmatracke jedinice, dronovi, sateliti, izvjesca vojnika sa terena).
Naravno sve ovo je procesirano na nacin da je apsolutno primjenjivo i za Himarse, topnicku i logisticku podrsku, donosenje taktickih odluka itd.
Iako je Ukrajina ogromna, usudio bi se reci da imaju digitalni tlocrt cijelog bojista, u skoro pa real time. Puno je lakse tako ratovati, poslati jedinice u napad gdje je slabiji otpor, manji broj utvrdjenja ili orudja za vatrenu podrsku.
I onda usporedis ovaj Star wars sa Rusima koji kradu mobitele iz ducana da bi mogli komunicirati.
P.S. Mislim da sam spominjao da je prvi susjed mog prijatelja iz USA vec dva puta isao u Ukrajinu. Covjek nema ni pusku. Posao mu je da "telefonira", tj prima informacije iz USA i proslijedjuje ih ukrajinskoj komandi. Razlog je da urkajinci ne bi imali direktan pristup americkoj mrezi.
Stoga sam prilicno siguran da ce Amerikanci primarno opsluzivati i ovaj komunikacijsko/koordinacijski sustav...