11.05.2023 | 13:59
Statisticari kazu da je u preko 90% vremena od ukupnog svog postojanja USA bila ukljucena u neki vid rata. Jedino je tih 10% vremena ukupnog postojanja bilo nekako ono full u miru.
I unatoc tome su najuspjesnija i najmocnija drzava na planetu. Vojnicki prvenstveno.
Oni su razvili oruzje, osmislili ga, testirali, proizveli, platili svojim kompanijama, cuvali u skladistima da imaju kad zatreba, i pazi sad, zele da ga PRODAJU. Zlikovci jedni, umjesto da budu humanitarna organizacija i poklanjaju, oni samo zele da upisu profit u svoje Excel tablice
Po Davoru, trebali bi oruzje davati valjda besplatno jer je neka tamo Ukrajina napadnuta od sebi jako slicnih ljudi. Ista ta Ukrajina koja do prije 2-3 desetljeca razmisljala i djelovala identicno kao i Rusija.
Treba da budu zahvalni sto je jedna PRAVA svjetska sila stala u njihovu zastitu, dok recimo nije stala u zastitu BiH i Hrvatske. Iskljucivo zato jer je Europa rekla Americi "to je nas problem, mi cemo to rijesiti". I da se nije USA upetljala 1994., mi bismo se mozda jos uvijek ubijali po Balkanu.
Rusija se u ovom ratu izblamirala za sve pare. Osramotili se vojnicki na svim mogucim poljima, te mogu sada iz ocaja samo da gadjaju civilne ciljeve ovim klonovima iranskih dronova. Taj drone leti brzinom ispod 200km/h. Znaci dok iz Bjelorusije doleti do Kieva, oni imaju sat vremena da se pripreme i cekaju ga. NATO radari ga uoce puno prije nego i dodje u ukrajinski zracni prostor.
Vecinu ih skinu topovima, ali problem je sto neki prodju pa Ukrajina mora koristiti i skupe AA rakete. Za ilustraciju JEDNA raketa za Patriot kosta oko 4 milijuna dolara. Za vecu pouzdanost pogotka, vojka doktrina savjetuje da se pucaju po 2 rakete u paru.
Znaci 8 MILIJUNA dolara da skines jedan drone koji kosta $20K, ako i toliko. A Rusi posalju 20-30 komada. To financijski ne moze izdrzati niti jedna zemlja.
Financijski povoljnije bi bilo te dronove skidati Mig-29 ili SU-27 avionima ali preblizu je to ruskim PZO sustavima, pa onda riskiras da izgubis i avion i pilota.
Sve u svemu, ne znam zbilja kako ce Ukrajinci rijesiti ovaj problem jeftinih dronova i to je problem koji ce ostati i nakon ove dugo ocekivane ofanzive. Njemacki Gepard je idealno sredstvo za to, ali njih nemaju bas puno a i Svicarska je kocila slanje municije...