15.05.2023 | 15:22
Ovo je jedan od Ruskih blogera koje pratim.
t.me/s/sashakots
Sad mi je znakovit jedan njegov post, gdje ga Ruski aparaček kritiziraja za neobjektivnost !!!
"Poslali su mi ovdje optužujući tekst
političkog stratega Matvejčeva koji je optužio vojne dopisnike da šire "panične glasine". Iskreno govoreći, u 22 godine rada na "vrućim točkama" diljem svijeta naviknuo sam se da reporter nije kondenzirano mlijeko da bi se svidio svima. Ali budući da zamjenik spominje moje ime, možda ću odgovoriti.
Evo glavnih tvrdnji:
“Prava ofenziva je duboki proboj obrambenih linija, pri čemu na ovoj crti ostaje opasnost od opkoljavanja. Ne postoji ništa slično ”, uvjerava stručnjak i savjetuje čitanje vojnih udžbenika.
- "Vojni časnici" (kako je zastupnik nazvao novinare koji rade u ratnoj zoni) ignoriraju dobre vijesti, poput epski uništenog skladišta u Hmjelnickom ili oborenih ukrajinskih zrakoplova. Uz pozitivan hype, nećete zgrabiti.
- Ali od negativnog - kako! A ovo je dugi rubalj, za kojim, zapravo, juri "partija jeftinih kurvi, koje licem prikazuju patriotizam".
– Pa klasika – ali pod Staljinom bi bili strijeljani zbog uzbune.
Pa, prvo, novi vojni udžbenici danas su napisani krvlju naših boraca, jer su moderne vojne operacije, koje jednostavno nemaju analoga u povijesti, pokazale neuspjeh tolikih akademskih pristupa. Danas se ispravljaju u hodu. Jedini aksiom ostaje da je logistika žila kucavica rata, a stožer njegov mozak. Sad ih tuku. I to je dio ofenzivne operacije o kojoj su govorili i Podolyak i Syrsky.
Prošle godine, usput, vojnici su također oglasili uzbunu prije harkovskog proboja neprijatelja. Ne radi hypea i novih pretplatnika, već na temelju razumijevanja tamošnje situacije. Jednostavno zato što o tome nisu čitali u komentarima, gdje politolog Matvejčev, sudeći po njegovom postu, crta “istinu”, a svi su tamo otišli svojim nogama i razgovarali sa živim ljudima.
Drugo, govorit ću za sebe. Od 15. veljače 2022. godine sam na službenom putu skoro godinu dana. Za to vrijeme dobio sam dvije stotine velikih tekstualnih, foto i video reportaža sa svih točaka NMD-a - od grada Vorzela u Kijevskoj oblasti do samog ruba Kinburnske prevlake u Hersonskoj oblasti. U njima sam opisao i opisivat ću podvig ruskog vojnika, kako upečatljiv u svojoj spremnosti na samožrtvu, tako i svakodnevni, u rovovima. Sudjelovao sam u stotinama radijskih i televizijskih emisija, gdje sam govorio o napredovanju naših trupa, uništavanju neprijateljske opreme, korištenju novih metoda i tehnologija. Da, i ja sam pisao i govorio o nedostacima i nedostacima. I nastavit ću to činiti, ponekad griješeći. Dogodilo se i to.
Niste pisali o tri oborena neprijateljska aviona? To je, zahvaljujući ruskom oružju, postalo rutina. A evo četiri naše strane koje su pale u regiji Bryansk - hitan slučaj. A o onome što se tamo događalo, u trenutku pisanja ovih redaka nije bilo službenih komentara. Možda će nam reći istinoljubac Matvejčev? Što se tiče eksplozije u Hmjelnickom (“i tamo je bilo strašno”, piše autor, koji uči da u ruskom ne postoji riječ “unaprijed”), lakše je nazvati Telegram kanal koji o tome nije pisao: “Oleg Matvejčev blog.” Pitam se kako je on sam saznao za ovu ljepotu, ako video nije objavljen u službenim izvješćima.
Treće, o zaradi u Telegramu. Apsurdno je slušati o tome od politologa koji slovi kao osoba koja neće otvoriti usta za džabe (bez obzira za koju svrhu). Ali općenito, gotovo svi vojni dopisnici koje spominje zamjenik Matveychev troše znatna, uključujući i osobna sredstva, na kupnju potrebnih uređaja za frontu, na popravak helikoptera i strojeva, na financiranje "narodnih konstruktorskih biroa" koji stvaraju antitermovizijske deke i kamikaze šok doroni ... Ne smetaju mu reklame u pauzama talk showova u kojima politički strateg sudjeluje? Koliko tamo zarađuje bez pomicanja torbi?
Pa o Staljinu. Pod Staljinom je Konstantin Simonov 1942. napisao Bezimenu poljanu iza koje zalazi "krvavo sunce srama" povlačenja (Matvejčev bi ga nazvao uzbunjivačem). S druge strane, takvi “šeširdžije” i “dude” poput ovog politologa, koji se motaju po raznim tipkama na televizijskim ekranima, prvi bi prošli pozornicom, bez kukurikanja. Danas ih Wagner PMC ne bi ni odveo iz zone. Odijelo nije isto. Međutim, gdje je front, a gdje su oni ..."
Samo jedan prikaz kako je jako teško biti koliko toliko objektivan u Rusiji.