31.05.2023 | 08:11
Prakticki u tijeku je "Phase 0" ili shaping of the battlefield. Pripremne radnje i udari u pozadini. Gadjaju se magacini, logisticki i komunikacijski centri, radari, kanali opskrbe odakle neprijatelj moze dovesti pojacanja i sl.
Tehnicki i to spada u samu ofanzivu, samo jos uvijek ne ukljucuje masovno pomjeranje borbenih grupa na prvim crtama.
Recimo pripreme za Oluju su trajale preko godinu dana, sto je ukljucivalo i vojne operacije u susjednoj BiH. Sve to da bi se stekli preduvjeti da se ta jedna bitka oko Knina odvije onako kako hrvatskoj vojsci odgovara, a ne odakle Srbi ocekuju i spremaju se.
Kada su hrvatski MIG-21 pogodili radarska i komunikacijska cvorista (obicnim glupim bombama u brisucem letu, sto je za svaku pohvalu i respekt pilotima), Srbi su godinama pricali da ih je napao NATO. Totalno su bili pogubljeni i obezglavljeni, sto je jedan od kljucnih razloga za uspjeh Oluje.
Ukrajina je druga prica i druga su vremena. Tesko je danas u tako ravnicarskoj zemlji sakriti pokrete velikih trupa, da igras na faktor nekog velikog iznenadjenja.
Iskreno ja sam ocekivao ofanzivu ranije, jer i sami mediji su je nazvali "proljetna" ali mislim da je vrijeme ucinilo svoje (citaj blato i kise), pa se to odgodilo.
Ili, s druge strane, Ukrajinci nisu uspjeli skupiti dovoljne snaga radi neplanirano velikih gubitaka na Bakhmutu.
A opet s trece strane, Ukrajina je dosla u fazu da oni diktiraju dinamiku rata. Ne brane se vise za goli zivot, kao na pocetku i napast ce kada oni to odluce, a ne Rusi, ili mi posmatraci. I to jako puno govori o smjeru u kojem ide ovaj rat
Izgleda da cemo ipak imati ljetnu ofanzivu, a ne proljetnu...
Kako god, ja sam uvjeren da ce to biti veliki vojnicki uspjeh, itekako vidljiv na terenu, te da ce jos jednom otkriti sve slabosti ruske armije.