16.03.2022 | 10:06
Nego, evo mene s vijestima s terena. Dakle, sad je posve službeno: ruski ratni stroj je stao i zapeo. Na svim linijama bojišta. U sad već skoro pet dana nisu osvojili apsolutno ništa. Cijelo vrijeme se provlači misao analitičara da se radi o pregrupiranju nakon kojeg slijedi veliki napad, ali to se ne događa. Ukrajinci im tako masakriraju linije opskrbe da i ono što je trebalo/moglo doći do prvih crta ne dolazi. A toga što je trebalo/moglo doći je u startu (bilo) premalo.
U ovom ratu vidimo prvu masovniju upotrebu dronova u borbene svrhe (ne samo izviđanje/prikupljanje podataka) i tu su se pokazali izuzetno efikasni. Ukrajinska strana ih koristi puno (posebno se to odnosi na turske Bayraktare) i dosad su se ti dronovi pokazali kao uvjerljivo najbolji omjer uloženog i dobivenog. Koja je tajna uspjeha drona? Malen je, sporo leti i zapravo je velikoj većini sustava PZO nevidljiv. Radari ga ne otkrivaju, motori koji ga pokreću su tako mali/slabi da je njihov ifracrveni otisak premali da bi ga PZO sustavi uočili. Tako dolazimo do posve ironičnog obrata da se vojska opet mora oslanjati na vizualno promatranje i obranu klasičnim strojnicama velikog kalibra ili PZ topovima malog kalibra da se obrane od dronova. Kao da smo opet u II. svjetskom ratu, krug je posve zatvoren.
Drugi detalj koji opet postavlja pitanje pripreme okupacije od ruske strane i logističke potpore operacije Z je dostupnost artiljerijskog streljiva. Koliko sam uspio proučiti, neka normalna količina koju vojske drže u zalihama dok je mirnodposko vrijeme je za cca 30 dana rata. Računa se da bi u tom vremenu tvornice pokrenule proizvodnju i mogle uspostaviti lanac dobave do linije bojišta. Znam, znam, svi će skočiti i reći da Rusi imaju nepregledna skladišta toga još iz doba SSSR-a, ali kako je već tu bilo istaknuto, i oružje ima rok trajanja. Ukratko, čini se da su ruske snage iscrpile zalihe streljiva koje su imale na raspolaganju za ovu okupaciju koja se nije trebala ni dogoditi (tako je predviđao plan) i da je i to dio razloga zašto su stali u napredovanju.
Taj zastoj je Ukrajina počela koristiti. Cijela je slika još nejasna, ali sve vijesti koje su dostupne upućuju na to da su ukrajinske snage krenule u kontraofenzivu. Sasvim sigurno su zapadno i sjeverno id Kijeva odbacile ruske snage natrag 7-10 km. Kakva je situacija na istoku još nije posve jasno, ali je sigurno da su jučer opet napali aerodrom u Hersonu na jugu u na zemlji uništili 5 sigurno, a oštetili moguće još 5 helikoptera i uništili skladište goriva. To je već drugi napad na aerodrom u Hersonu sa sličnim uništavajućim posljedicama koje su vidljive na satelitskim snimkama (na jugu Ukrajine je vedro). Pogleda li se karta, upravo taj aerodrom je/bi trebao pružiti zračnu potporu očekivanom mornaričkom desantu na Odesu koju Rusi odgađaju već danima. Vrlo vjerojatno baš zbog ovih uspješnih napada ukrajinske vojske na Herson.
Prije sam priznao da ne znam kakva je obala kod Odese pa sam proučio. Uglavnom je pješčana, izmjenjuju se položeni dijelovi (nazovimo ih plaže) i uspravne visoke litice. U svakom slučaju, plaže bi bile pogodne za pokušaj mornaričkog desanta, ali ove litice su kao naručene za branitelje da iz daljine mogu opaliti po floti koja stiže. Iz tog razloga je ova zračna potpora ruskih snaga koja nikako da se ostvari vjerojatno osnovni preduvjet da se o tome uopće razmišlja.
EDIT: Još malo proučaval i vremenska prognoza je nepovoljna. Vjetar puše jako, valovi su visine oko 1 metar. Tako bi trebalo biti cijeli tjedan.
Amerikanci su odobrili slanje malih dronova u Ukrajinu koji se lansiraju kao iz minobacača od 120 mm. Iz cijevi ga se ispali, krila iskoče i on kreće dalje svojim poslom. On je namijenjen neutralizaciji lake oklopne tehnike ili neoklopljene tehnike i pješaštva. Doseg mu je oko 10 km, brzina krstarenja do 100 km/h, a poniranja u napadu 150 km/h (cca). Ovi dronovi bi mogli napade na ruske logističke lance dodatno intenzivirati i smanjiti potrošnju protuoklopnog oružja koje bi onda čuvali za prave mete i tako dodatno zagorčati život ruskim snagama koje i dalje napuštaju ispravnu tehniku i dezertiraju. Tako da onaj gore thread (
threadreaderapp.com/thread/1503768312236...0?refresh=1647413256) i nije uopće blesav kad kaže da bi zapadu bilo puno jeftinije da potkupi dio ruske vojske i tako zaustavi ovaj rat.
I sad mala analiza koja pokazuje koliko rat košta.
Recimo da krenete u rat sa 20 tisuća vojnika naoružanih lukom i strijelom.
20000 lukova po 5 eura (dobili jako dobar deal na alibabi) = 100000 eura
Svaki vojnik dobiva borbeni komplet od 30 strijela po 1 euro komad dnevno = 600000 eura
Svaki vojnik mora jesti. Tri obroka dnevno po 1 euro =60000 eura
Dakle, da bi krenuli u rat s 20000 vojnika naružani samo lukom i strijelom (odjeću, obuću imaju svoju) treba vam 760 tisuća eura. I nakon toga svaki dan košta 660000 eura. Nitko ne gine, nema troškova liječenja, a strijele im dostavljaju patriotski raspoloženi i utrenirani konji i magarci koji se sami hrane usput.
A sad nek vam Lovrić veli koliko košta stvarno raketa, granata, dnevna prehrana vojnika itd....
Da, još jedan detalj. Leasing kuće koje su iznajmljivale avione po Rusiji su zatražile da im se imovina vrati natrag. Jasno, Rusi su se na to oglušili. Putin je nacionalizirao te avione koji se sad preregistravaju u Rusiji. Jasno, s njima ne mogu nikud izvan Rusije, jer bi ih zaplijenili na bilo kojem aerodromu, a zbog embarga neće imati ni dijelove za njihovo održavanje i kad isteknu resursi na dijelovima koji trebaju zamjenu, ostat će stajati negdje na aerodromima bez veze.