Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

14.03.2022 | 09:15
Ovo je ovaj najjači koljač iz Čečenije kojeg je ostavio na vlasti. Sada obučen klasično Kozački ubija po Ukrajini.
Ramzan Kadirov
Sada se osilio i Xi Jinping...
mondo.rs/Info/Svet/a1608854/Kina-o-pitan...aign=Kurir_saobracaj
Kako bih volio da Mossad pošalje dva operativca u Moskvu i Peking, pun mi ih je...
"To je naša stvar. Mi ćemo sada klati, a ko se umiješa klat ćemo i njega" - pa koje stoljeće je jbmmtr...
14.03.2022 | 09:55
Sutra je na PBS-u premijera dokumentarnog filma "Putinov put u rat" Michaela Kirka.
U njemu je protagonistica ova rusko-američka novinarka.
Zove se Julia Ioffe, koja drži da je on sada odlučniji i opasniji nego ikada.
Kaže da on Ukrajince zove "mali Rusi".
Čitam komentare, puno ih piše da im je ovo najbolje opisan rat u Ukrajini do sada.
Ona već na samom početku kaže da je gledajući kako se Putin razgovara sa članovima svoga kabineta dobila osjećaj da je tako to moralo izgledati u vrijeme Politbiroa: kada su izabrani ministri znali kako su im prethodnici završili pa su ipak poput medvjeda plesali pred šefom kojem nikada nije bilo moguće udovoljiti.
A to je samo razgovor sa jednom od novinarka u filmu.

Ova žena se kuži.
To nje prosječna "tupa Amerikanka" koja nema pojma o Rusima pa ih gleda čisto kroz zapadnu prizmu.
Svako ime izgovara točno. Zna povijest zemlje, zna institucije iste.
Pogledajte samo prve dvije minute i recite da nije opisala situaciju kada Putin onog špijuna kori pred kamerama točno kako se desila.
I dala dobru usporedbu.
Ja ovo gledam čim ulovim negdje.
14.03.2022 | 10:26
Ovo je trailer:
14.03.2022 | 10:53
Ova je meni zanimljivija od dokumentarca.
Veli da Rusi jako pate za kruglaya data, nije to znala prevesti pa je rekla round numbers a zapravo misli na obljetnice - ali one bitne poput 25-ljetke, 50-ljetke, pa nadalje...
To se vidi na obljetnicama WWII i slično.
Proslava 100 godina od kraja WWI je bila veća nego one od 99 godina od kraja WWI.
Očito europska stvar koju Ameri ne kuže.
Podsjeća da će Putin u 10. mjesecu proslaviti 70. rođendan.
Kako je nadživio mnoge svoje suvremenike, jer tu dob većina ruskih muškaraca nikada ne doživi.
Ovo sam i ja pomislio pa još u početku ovog threada napisao, a sada i ona potvrđuje - on zapravo razmišlja o svojoj ostavštini.
I njemu je hladni rat bio dobra stvar.
Ona čak i navodi summit kada je to rekao prvi put, još 2008. ako se ne varam u Bukureštu.
Uopće se ne radi o Ukrajini i NATO-u.
Radi se o tome da se vrati bipolaran svijet u kojem se i Moskva mora pitati za sve.
On je ponizio Ameriku kada je Trump u Helsinkiju 2018. javno rekao da više vjeruje njemu nego vlastitim obavještajcima da se Rusi nisu mješali u izbore u SAD-u.
Koristio istog idiota da on umjesto njega iznutra rovari NATO članice i trga savez sa EU (pričamo o 2020.-oj) i postigao je sve što je uvijek htio.
Vratio je vagu.
Još ranije iznenadio je Zapad uletom na Krim kojeg Rusi smatraju srcem nacije, da se ovi uopće nisu snašli.
I sada - jedino što fali jest - Ukrajina koju on u svom umu niti ne doživljava kao neovisnu naciju...
Žena je stvarno zmaj.
Baš ga je dobro objasnila i stalno ponavlja da nije sve linearno i da se treba promatrati dublje.
14.03.2022 | 11:34
[quote="tino1" post=202775]dpasaric kaže:

Ok, sad sam skužio Davore, ti kažeš da sigurno Ukrajinci neće moći pobijediti ili potisnuti ruse. Zato dalje kažeš, da bi bilo bolje i pametnije da se predaju i prihvate pravila koja nameće vožd.
Ali ako to sad tako bude, gdje mu je kraj? On je očito izgubio svaki kompas. Ako sad jedna kapljica (dron u Zagrebu) može napraviti puno pjene, onda je stvarno oprez i pripravnost.

Tako je, da nađu neki kompromis i da ljudi prestanu ginuti. A kraj je na tome jer bi ravnoteža velesila tu bila uspostavljena, a sada je narušena, NATO je stalno išao sve bliže i bliže, a Rusi su jasno rekli gdje im je zadnja crta. Neće Rusija anektirati Ukrajinu, ali želi tamo neki režim koji neće biti prijetnja i okrenut NATO-u. Isto tako bi razmišljala i svaka druga velesila u toj poziciji. A druga je stvar što to sve nije pravedno, što je tragično i amoralno na sve načine, ali takav je svijet globalno i ne možemo očekivati da se jedini drže pravila, a drugi ne.
14.03.2022 | 11:41
Pogledaj ovu ženu Davore. Na zadnje priča koliko je bio paranoičan za vrijeme COVID-a. Narodu je rekao da oni nisu bogata zapadna zemlja i da nemaju bogatku tetku kao SAD te da ljudi moraju na posao da ekonomija nastavi život zemlje.
S druge strane, on se toliko izolirao da su mu predsjednici okolnih zemalja, sve do njegovih vlastitih bodygarda; svi redom koji su ga željeli ili trebali vidjeti bez iznimke morali proći dva tjedna izolacije u obližnjem hotelu prije nego bi se susreli s njim.
NATO i bliženje granica je njegova spika, ne stvaran razlog.
Ovo je Ruskinja koja zna jezik, samo se školovala u Americi i ako je netko unutra i ima informacije - to je ona.
Zanemari malo druge klipove i pogledaj ovaj.
Ajde molim te.
Pa mi napiši što misliš...
EDIT:
Dokumentarac neće biti toliko dobar koliko ovaj razgovor.
Vidio sam par puta da je pogledala tipa kada bi ju nešto pitao facom "kako ti ništa ne razumiješ"...
Traje 45 minuta.
Možeš toliko izdvojiti.
Dokumentarac sutra zaboravi, pogledaj ovo.
Na kraju se smije i kaže: "svi smo pukli za vrijeme COVID izolacija. Neki od nas su pekli kruh, drugi kupovali nepotrebne stvari na Amazonu. A on je pomislio: ja ću napasti Ukrajinu!"
Dvije godine je bio u samonametnutoj izolaciji čovjek.
14.03.2022 | 12:20
[quote="dpasaric" post=202782]tino1 kaže:
dpasaric kaže:

Ok, sad sam skužio Davore, ti kažeš da sigurno Ukrajinci neće moći pobijediti ili potisnuti ruse. Zato dalje kažeš, da bi bilo bolje i pametnije da se predaju i prihvate pravila koja nameće vožd.
Ali ako to sad tako bude, gdje mu je kraj? On je očito izgubio svaki kompas. Ako sad jedna kapljica (dron u Zagrebu) može napraviti puno pjene, onda je stvarno oprez i pripravnost.

Tako je, da nađu neki kompromis i da ljudi prestanu ginuti. A kraj je na tome jer bi ravnoteža velesila tu bila uspostavljena, a sada je narušena, NATO je stalno išao sve bliže i bliže, a Rusi su jasno rekli gdje im je zadnja crta. Neće Rusija anektirati Ukrajinu, ali želi tamo neki režim koji neće biti prijetnja i okrenut NATO-u. Isto tako bi razmišljala i svaka druga velesila u toj poziciji. A druga je stvar što to sve nije pravedno, što je tragično i amoralno na sve načine, ali takav je svijet globalno i ne možemo očekivati da se jedini drže pravila, a drugi ne.

Davore.. ajmo prvo definirati sto cini velesilu? Ako je to samo i iskljucivo posjedovanje nuklearnog oruzja, onda tesko da mozemo govoriti o velesili. Nema uopce potrebe tu naglasavati da Rusija ima najveci asenal. Ima, ali to nista ne mjenja. Posjedovanje nuklearnog oruzja u bilo kojoj kolicini ne definira velesilu. Moze biti jedna od varijabli, ali definitivno ne i razlog same definicije velesile.

Rusija nije velesila. Bio je SSSR, ali eto raspao se, pa je ostala kriva percepcija da je Rusija velesila kao "teoretska" nasljednica SSSR-a. To naprosto nije tocno.

Velesilu cini nekoliko varijabli (medu njima je i nuklearno oruzje):
1. Stabilna i jaka ekonomija - Rusija ju nema
2. Stabilan i jak financijski sektor - Rusija ga nema
3. Jak utijecaj u sferama interesa - Rusija ga ima, relativan je i sve se vise urusava, jer ga Rusija iskljucivo stvara agresijom, prijetnjama, ratovima (21. stoljece je - to vise ne ide)
4. Stabilna i jaka konvencionalna vojska - Rusija ju ocito nema
5. Nuklearno oruzje - Rusija ga ima

Tick the boxes above

Kako sam napisao vec, ovo jest rat istoka i zapada, odnosno Rusije i zapada dok Kina mudro ceka i ne uplice se. Takoder i Indija, Pakistan, Izrael (Izrael cak i pokusava dovesti pregovarace za stol).

Ovo prelazi u rat zapada i Putinove ideje da vrati staru slavu SSSR-a ili Carske Rusije. U trenutnom geopolitickom scenariju vracanje hladnoratovskih odnosa nikome ne odgovara, a pogotovo ne Kini (bez brige, Apple gadgeti ce i dalje stizati ).
14.03.2022 | 12:28
Ova žena je dala najbolji opis i Putina i rata do sada.
Kaže da je on trenutno opasniji nego što je ikada u 22 godine bio i izuzetno svjestan činjenice kako svi na kugli zemljaskoj drže da je jedini način da ga se spriječi ispaliti mu metak posred čelenke.
To ga čini još opasnijim.
Ona drži da se ne smijemo zavaravati.
Mislili smo da neće pokušati ubiti Navaljnog.
Pokušao je.
Mislili smo da neće pokušati aneksirati Krim.
Napravio je to.
Mislili smo da neće izvršiti invaziju na Ukrajinu.
I to je napravio - a sve je te stvari najavio.
I zašto mu sada ne vjerovati kada kaže, već drugi put u nekoliko dana - da će upotrijebiti nuklearno oružje...
Sada je u modu ranjene zvijeri.
Preračunao se, tek sada je svjetan toga koliko činjenica nije znao jer je bio u izolaciji i okružen plašljivim ulizicama - zbog čega će samljeti Ukrajinu u sitni pepeo.
Zašto?
Zato što je najavio da će "osloboditi" Ukrajinu i to sada mora napraviti po svaku cijenu u svojoj glavi.
Ako ikoga zanima malo dublje gledanje stvari - treba samo pogledati razgovor sa njom.
Ništa više.
To je dosta da se smrznemo od pomisli šta će luđak napraviti sljedeće.
EDIT:
Oko ekonomije: ona kaže da Rusija ima još oko 600 milijardi dolara rezerva u zlatu.
Prije rata imali su duplo više, baš sam pogledao...
Mogu oni izdržati i duplo dulje nego što mi mislimo da mogu.
On sada ne mari ni za vlastite civile ni za vlastitu vojsku, a kamoli za Ukrajinu.
Doma je proglasio vanredno stanje - ako treba ljudi neće imati šta za jesti ali će se rat financirati.
Sve dobro što je napravio uspio je sjebati jednom krivom procjenom i izopačenim pogledom na ostavštinu...
14.03.2022 | 13:45
Strašno mi je čitati neke upise ovdje. Opravdavanja ove agresije nekakvim povijesnim i geopolitičkim pričama.

Jedna država napala drugu. Vojska jedne države uništava infrastrukturu i ubija civile druge države. Jedna država predvođena psihopatom i tiraninom koji ostvaruje svoju ambiciju i svoj legacy.

Isto kao što je bilo '39 i '91. Da nam danas netko kaže - to je bilo zbog Versaja ili zbog Jasenovca, smijali bi mu se u facu.

Nema ovo veze s NATO-om, nema veze s geopolitikom, ima jedino veze s time da je Putin despot koji se više od svega boji svog naroda, kao i svaki drugi despot. Da bi narod držao pod kontrolom, ne možeš imati u susjedstvu državu čiji mediji su relativno slobodni i koja donekle funkcionira na slobodnom tržištu i u kojoj se od Putinovog dolaska na vlast promijenilo 5-6 predsjednika. To je za despota loš primjer. Koji mu radi o glavi.

Rusija je danas mafijaška država u kojoj je uski krug mafijaša oko Putina podijelio zemlju. Bogatstvo im dolazi iz tla i jednostavno i jeftino ga mogu prodavati u inozemstvo. Ne trebaju niti poreze, niti glasove. Sve što trebaju je eliminirati svaku mogućnost da se pojavi opozicija, a to već 20 godina uspješno rade.
14.03.2022 | 14:40
Milanović sa ovim novinarima, koji ne znaju postaviti pitanje - ja se čudim kako ih nije počeo šamarati.
On izvrstan, oni tupi i glupi.
Ponavlja im jednu te istu stvar, oni nastavljaju pitati zacrtana pitanja, on im odgovori tipa "ne mogu vam dati informacije: strogo povjerljivo", ovi i dalje recitiraju follow upove - dajte nam recite...
Pa onda o ni manje ni više nego sustavu Patriot.
Dobro im je reko, ajmo pitati Amere za nosač aviona - pa pomorska smo država.
A oni ni tada još uvijek pod milim Bogom ali ništa ne kuže.
Znam im i imena, naravno da ih neću napisati.
Prestrašno koja presica...

Samo jedna žena ima potpuno normalna pitanja.
Ova druga, i ovaj drugi tip - oboje novinari VL-a: blamiraju se da to nije istina.
14.03.2022 | 15:09
Zadnje od mene za danas: neki tip na TED talku objašnjava 4 načina na koja čovjek umire od nuklearne bombe.
Da se pripremimo za nedaj Bože scenarij:
14.03.2022 | 21:20
Kloba kaže:
Pogledaj ovu ženu Davore. Na zadnje priča koliko je bio paranoičan za vrijeme COVID-a. Narodu je rekao da oni nisu bogata zapadna zemlja i da nemaju bogatku tetku kao SAD te da ljudi moraju na posao da ekonomija nastavi život zemlje.
Ovo je Ruskinja koja zna jezik, samo se školovala u Americi i ako je netko unutra i ima informacije - to je ona.
Zanemari malo druge klipove i pogledaj ovaj.
Ajde molim te.
Pa mi napiši što misliš...
Traje 45 minuta. Možeš toliko izdvojiti.

Dugo mi je to gledati sada, ako pogledaj koji dan, javim ti.
15.03.2022 | 03:40
Rusi pucaju također. Pa i oni zaposleni u pro Putinovim medijima poput TV 1.
Ova žena koja drži NO WAR PLAKAT iza voditeljice je urednica na toj .

Kako je zapadna Ukrajina nešto drugačija vrsta kršćanstva od istočne - ovaj je rat doveo do raskola i u ruskoj pravoslavnoj crkvi.
Tako su i ruski patrijarh, i kijevski, pa i srpski patrijarh Porfirije redom - protiv rata.
S ekonomske strane, Bugari prijete da će zatvoriti Balkanski plinovod jer Rusi traže da im se plati u rubljima za plin jer nemaju SWIFT, a Bugarima to ne pada na pamet zbog inflacije.
Pa im je jeftinije zatvoriti plinovod.
No, ukoliko to naprave Srbija ostaje bez plina skroz...
www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/putinova-...i-porfirije-15170190
15.03.2022 | 06:14
[quote="dpasaric" post=202782]tino1 kaže:
dpasaric kaže:

Kako si ti to zamislio? Uzmu mobitel i nazovu bolesnika da mu kažu, čuj stari mi nećemo u NATO a i bilo bi bolje da ti izabereš nekog tvog kretena da nam kroji politiku. Osim toga bi voljeli živjeti u totalnom mraku, kao što žive ovi idioti koji su tebi dali da budeš doživotni tlačitelj. Jer kod tebe je sve super, a na zapadu je totalno sranje i jad.
Nema šanse! Dat će mu tako po pički!
15.03.2022 | 09:15
Kloba kaže:
Ja osobno ne vjerujem, no moje mišljenje je kao i moje dupe - ima ga svatko.

15.03.2022 | 10:46
tino1 kaže:
Kako si ti to zamislio? Uzmu mobitel i nazovu bolesnika da mu kažu, čuj stari mi nećemo u NATO a i bilo bi bolje da ti izabereš nekog tvog kretena da nam kroji politiku. Osim toga bi voljeli živjeti u totalnom mraku, kao što žive ovi idioti koji su tebi dali da budeš doživotni tlačitelj. Jer kod tebe je sve super, a na zapadu je totalno sranje i jad. Nema šanse! Dat će mu tako po pički!

Naravno da ne bi voljeli živjeti u mraku, ali kao tampon država između istoka i zapada i kao teritorij koji je povijesno bio dio istočnog bloka kada su se dogovarale granice nakon WW II, ne vidim da je nerazumno tražiti da ostanu vojno neutralna zemlja. Ne opravdavam da se to radi agresijom, ne opravdavam Putina kao autarha, a pogotovo ne zločine koje je izvodio političkim protivnicima, ali taj zahtjev se meni čini razuman u kontekstu bilateralnih odnosa ravnoteže i povjerenja.

A ako ozbiljnije "dobije po p..." situacija je još gora za Ukrajinu jer će to znači samo još više destrukcije "iz daljine" dok ne budu potpuno "wrecked" kako je rekao onaj Američki geostrateg. Putin neće podviti rep nakon što je zaglibio ovoliko duboko, a to onda znači samo još više zla.
15.03.2022 | 17:47
@Kloba, jel ti se stresla kuća kad su te preletjela dva Rafala i tri Miga
15.03.2022 | 19:39
Sklepali smo 3 (tri) MiGa ODJEDNOM i digli u zrak?!?
15.03.2022 | 20:47
Iskreno i mene je začudio treći,... iako je vjerojatno baš sklepan jer su letjeli iznad Ilice u formaciji 2+2 (relativno nisko i blizu jedan drugome - na nekih 200 metara iznad tla i međusobnim razmakom od 50-ak), a ovaj treći je letio odvojeno iznad pruge, dosta je kasnio za ovima koji su letjeli u formaciji i zvuk mu je bio malo onak
15.03.2022 | 21:16
Kad nabavim svemirski brod, znam gdje ću postavljati pitanja.
16.03.2022 | 00:18
I počelo se događati ono što su mnogi predvidjeli - da će zbog sankcija doći do zbližavanja Rusije i Kine, samo što se sve to odvija brže i intenzivnije nego li se očekivalo.

16.03.2022 | 08:48
Da, ali....

www.ft.com/content/75701f79-2edd-4a46-98e7-620473ffabce

Ključan detalj: Kina bi mogla izgubiti pristup svojim novčanim rezervama isto kao i Rusija. I odjednom se stvar okreće naglavačke
16.03.2022 | 08:50
Bertone kaže:
@Kloba, jel ti se stresla kuća kad su te preletjela dva Rafala i tri Miga

Vjeruj mi da sam jedina budala u gradu koja nije ni znala da je bilo ikakvog preletanja aviona.
Igrao sam PS5, a onda pojačam malo zvuk, zatvorim si prozore i škure da ne čujem radove na obližnjim kućama i željezničkim stanicama - tako da do kasno sinoć pojma nisam imao da se to desilo.
Možda i je, ali sam ja to pripisao ovim nedužnim radnicima u blizini.
16.03.2022 | 08:59
Šteta što nitko ne želi pogledati Juliju koja tako dobro razlaže stvari.
Ona je stručnjak za to područje sa prijateljima i vezama s obe strane granice.
Novinarka sa jako puno tekstova objavljenim u svim bitnijim američkim novinama.
Ima jedan stariji razgovor PBS-a s njom, u trajanju od 120 minuta skoro - gdje ona opisuje kako je njegovo glavno glasačko tijelo ruska žena poslije 55 godina. Ostala je bez muškarca, odnosno muža jer se ili propio ili obolio, nisu postigli mnogo u životu jer on nije bio ambiciozan - i svaka ona njegova slika od ranije bez majice na konju ili kako pliva delfin na ljetnikovcu je namjerno publicirana i targetirana upravo njima.
Zapad mu se zbog tih slika smijao, mlađa ruska populacija također; no ona se sama uvjerila kako su se dvije žene nasuprot nje u avionu naprosto divile da je on pojam muškarca naspram onog kržljavog štreberkastog Obame.
A je istraživala njegovo glasačko tijelo van njegove stranke - i zaista najveći broj je starijih ljudi još razmišljaju na sovjetski način, a pogotovo žena.
Da se zapitaš…
Ovo je taj razgovor s njom još prije dvije godine koji se tiče ruskog uplitanja u američke izbore, ali ona počinje s njim u Dresdenu.
Žena zna stvari koje nisam pokupio u 12 dokumentaraca o Putinu.

Da zaključim s njom pošto je nitko ne želi gledati, veli da je Ukrajina prije Majdana zbilja bila podijeljena zemlja.
Nikako nisu mogli odlučiti žele li u Europu ili žele biti sa Rusijom (ali kao odvojena zemlja, to se slažu svi).
Pa bi jedne izbore dobivao proruski kandidat, iduće prozapadni. Sve do 2014. i ruskog anektiranja Krima kojeg i Ukrajinci jako vole i smatraju ga svojim poluotokom na kojem je puno njih provodilo ljetne praznike.
Još tada su i ukrajinski Rusi stali na stranu zapadnih zemljaka pa i oni danas dočekuju ruske "osloboditelje" povicima: "jebite se, mrš doma!".
Sada svi i na istoku i na zapadu hoće u EU i NATO, jer drže da im je napadnuta zemlja a ne da ih se oslobađa.
Ne samo oni - najednom u NATO želi Finska, Švedska - zemlje koje su oduvijek bile neutralne.
Ovo su tektonske promjene u geopolitici.
A Rusi; što je najžalosnije: najviše rokaju po tom istočnom djelu Ukrajine koji je navodno njihov.
I ovi, koji su ih i voljeli - ih danas zato mrze.
S Putinom na čelu.
Zbog granatiranja rodilišta u Mauripolju poginula rodilja u devetom mjesecu života skupa s bebom, svi Ukrajinci to gledaju na TV-u; pa kako ne bi "poludili"?
16.03.2022 | 09:04
I sinoć objavljeni Putin's road to War u trajanju od "samo" 50 minuta.
16.03.2022 | 09:34
Kloba, provjeri ovo. Izvrsne analize koje su utemeljene na povijesti i podacima, ne traju po 120 minuta, a sve je bitno u njima.
threadreaderapp.com/thread/1503768312236...0?refresh=1647413256

Dolje imaš i druge threadove povezane u članke za lakše praćenje
16.03.2022 | 10:06
Nego, evo mene s vijestima s terena. Dakle, sad je posve službeno: ruski ratni stroj je stao i zapeo. Na svim linijama bojišta. U sad već skoro pet dana nisu osvojili apsolutno ništa. Cijelo vrijeme se provlači misao analitičara da se radi o pregrupiranju nakon kojeg slijedi veliki napad, ali to se ne događa. Ukrajinci im tako masakriraju linije opskrbe da i ono što je trebalo/moglo doći do prvih crta ne dolazi. A toga što je trebalo/moglo doći je u startu (bilo) premalo.
U ovom ratu vidimo prvu masovniju upotrebu dronova u borbene svrhe (ne samo izviđanje/prikupljanje podataka) i tu su se pokazali izuzetno efikasni. Ukrajinska strana ih koristi puno (posebno se to odnosi na turske Bayraktare) i dosad su se ti dronovi pokazali kao uvjerljivo najbolji omjer uloženog i dobivenog. Koja je tajna uspjeha drona? Malen je, sporo leti i zapravo je velikoj većini sustava PZO nevidljiv. Radari ga ne otkrivaju, motori koji ga pokreću su tako mali/slabi da je njihov ifracrveni otisak premali da bi ga PZO sustavi uočili. Tako dolazimo do posve ironičnog obrata da se vojska opet mora oslanjati na vizualno promatranje i obranu klasičnim strojnicama velikog kalibra ili PZ topovima malog kalibra da se obrane od dronova. Kao da smo opet u II. svjetskom ratu, krug je posve zatvoren.
Drugi detalj koji opet postavlja pitanje pripreme okupacije od ruske strane i logističke potpore operacije Z je dostupnost artiljerijskog streljiva. Koliko sam uspio proučiti, neka normalna količina koju vojske drže u zalihama dok je mirnodposko vrijeme je za cca 30 dana rata. Računa se da bi u tom vremenu tvornice pokrenule proizvodnju i mogle uspostaviti lanac dobave do linije bojišta. Znam, znam, svi će skočiti i reći da Rusi imaju nepregledna skladišta toga još iz doba SSSR-a, ali kako je već tu bilo istaknuto, i oružje ima rok trajanja. Ukratko, čini se da su ruske snage iscrpile zalihe streljiva koje su imale na raspolaganju za ovu okupaciju koja se nije trebala ni dogoditi (tako je predviđao plan) i da je i to dio razloga zašto su stali u napredovanju.
Taj zastoj je Ukrajina počela koristiti. Cijela je slika još nejasna, ali sve vijesti koje su dostupne upućuju na to da su ukrajinske snage krenule u kontraofenzivu. Sasvim sigurno su zapadno i sjeverno id Kijeva odbacile ruske snage natrag 7-10 km. Kakva je situacija na istoku još nije posve jasno, ali je sigurno da su jučer opet napali aerodrom u Hersonu na jugu u na zemlji uništili 5 sigurno, a oštetili moguće još 5 helikoptera i uništili skladište goriva. To je već drugi napad na aerodrom u Hersonu sa sličnim uništavajućim posljedicama koje su vidljive na satelitskim snimkama (na jugu Ukrajine je vedro). Pogleda li se karta, upravo taj aerodrom je/bi trebao pružiti zračnu potporu očekivanom mornaričkom desantu na Odesu koju Rusi odgađaju već danima. Vrlo vjerojatno baš zbog ovih uspješnih napada ukrajinske vojske na Herson.
Prije sam priznao da ne znam kakva je obala kod Odese pa sam proučio. Uglavnom je pješčana, izmjenjuju se položeni dijelovi (nazovimo ih plaže) i uspravne visoke litice. U svakom slučaju, plaže bi bile pogodne za pokušaj mornaričkog desanta, ali ove litice su kao naručene za branitelje da iz daljine mogu opaliti po floti koja stiže. Iz tog razloga je ova zračna potpora ruskih snaga koja nikako da se ostvari vjerojatno osnovni preduvjet da se o tome uopće razmišlja.
EDIT: Još malo proučaval i vremenska prognoza je nepovoljna. Vjetar puše jako, valovi su visine oko 1 metar. Tako bi trebalo biti cijeli tjedan.
Amerikanci su odobrili slanje malih dronova u Ukrajinu koji se lansiraju kao iz minobacača od 120 mm. Iz cijevi ga se ispali, krila iskoče i on kreće dalje svojim poslom. On je namijenjen neutralizaciji lake oklopne tehnike ili neoklopljene tehnike i pješaštva. Doseg mu je oko 10 km, brzina krstarenja do 100 km/h, a poniranja u napadu 150 km/h (cca). Ovi dronovi bi mogli napade na ruske logističke lance dodatno intenzivirati i smanjiti potrošnju protuoklopnog oružja koje bi onda čuvali za prave mete i tako dodatno zagorčati život ruskim snagama koje i dalje napuštaju ispravnu tehniku i dezertiraju. Tako da onaj gore thread (threadreaderapp.com/thread/1503768312236...0?refresh=1647413256) i nije uopće blesav kad kaže da bi zapadu bilo puno jeftinije da potkupi dio ruske vojske i tako zaustavi ovaj rat.
I sad mala analiza koja pokazuje koliko rat košta.
Recimo da krenete u rat sa 20 tisuća vojnika naoružanih lukom i strijelom.
20000 lukova po 5 eura (dobili jako dobar deal na alibabi) = 100000 eura
Svaki vojnik dobiva borbeni komplet od 30 strijela po 1 euro komad dnevno = 600000 eura
Svaki vojnik mora jesti. Tri obroka dnevno po 1 euro =60000 eura
Dakle, da bi krenuli u rat s 20000 vojnika naružani samo lukom i strijelom (odjeću, obuću imaju svoju) treba vam 760 tisuća eura. I nakon toga svaki dan košta 660000 eura. Nitko ne gine, nema troškova liječenja, a strijele im dostavljaju patriotski raspoloženi i utrenirani konji i magarci koji se sami hrane usput.
A sad nek vam Lovrić veli koliko košta stvarno raketa, granata, dnevna prehrana vojnika itd....

Da, još jedan detalj. Leasing kuće koje su iznajmljivale avione po Rusiji su zatražile da im se imovina vrati natrag. Jasno, Rusi su se na to oglušili. Putin je nacionalizirao te avione koji se sad preregistravaju u Rusiji. Jasno, s njima ne mogu nikud izvan Rusije, jer bi ih zaplijenili na bilo kojem aerodromu, a zbog embarga neće imati ni dijelove za njihovo održavanje i kad isteknu resursi na dijelovima koji trebaju zamjenu, ostat će stajati negdje na aerodromima bez veze.
16.03.2022 | 10:30
Djuro genijalac kaže:
Kloba, provjeri ovo. Izvrsne analize koje su utemeljene na povijesti i podacima, ne traju po 120 minuta, a sve je bitno u njima.
threadreaderapp.com/thread/1503768312236...0?refresh=1647413256

Dolje imaš i druge threadove povezane u članke za lakše praćenje

Djuro, hvala - pogledat ću.
Pa bila je vijest da im je već oko pet tisuća vojnika.
Rusi tu brojku smanjuju na 500, Ukrajinci povećavaju na 12 000 - pa se računa da se prepolovi ukrajinski broj i oduzme još nešto te da bi to mogla biti otprilike točna računica iako ju nećemo znati dok sve ne završi.
Rusima je do danas poginulo (ukoliko se ne varam) i više generala.
Pratim vrijeme u Kijevu, Harkovu, Maruripolju - pa i Ukrajini generalno - ovaj tjedan počinje dizanje temperature do 9/10 Celzijevaca u podnevnim satima iako su jutarnje još oko nule ili ispod nule.
On gubi rat polako ali sigurno.
Onih 600 milijardi dolara o kojima je Ioffe pričala (dokumentarac je sniman u prvom tjednu invazije) koje su smanjene sa 1,2 bilijuna dolara u zlatu prije rata?
Sada im je ostalo 300 milijardi zato što su zapadne banke zapljenile drugu polovicu.
No, gledajući sve ove dokumentarne filmove koji ga zaista pokušavaju shvatiti kao osobu, dajući mu kredit gdje mu kredit treba dati (dizanje ruske ekonomije iz pepela i slično) - ja se zaista bojim što će on učiniti kada shvati da je sve gotovo?
On je kontraobavještajac, od studentskih dana treniran na paranoju, da ne vjeruje nikome...
Plus dvije godine samoizolacije u kojima je očigledno puko - ne znam.
Nadam se da će ljubav prema domovini prevladati pa da neće stisnuti gumb, jer je valjda i dalje svjestan da ukoliko on stisne da će stisnuti i druga strana.
16.03.2022 | 10:46
Kloba kaže:
Nadam se da će ljubav prema domovini prevladati pa da neće stisnuti gumb, jer je valjda i dalje svjestan da ukoliko on stisne da će stisnuti i druga strana.

Ja ti tvrdim da bi on i mogao izdati zapovijed da se puca, ali da netko u tom lancu to neće ispoštovati, jer zna što je na kocki. To smo već vidjeli u nekoliko navrata kroz povijest
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 16 minuta
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!
  • smayoo: Oho! Sretan rođendan i od mene! :)
  • VanjusOS: sretan rođendan @drlovric
  • miomika: nisam znao. Ja sam na A1, tamo još ni ne razmišljaju..
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...
  • smayoo: RIP. Ostaješ u sjećanju, Švec!
  • smayoo: Stvarno prerano. :/
  • smayoo: O, jebote... :(
  • FiFi: RIP Siniša Švec
  • Borisone: [link]
  • Lihto: prije prodaje
  • Lihto: Jel treba uključiti file vault pa onda formatirati Mac M1 ili je dovoljno erase all content and settings?
  • Beli: Prošla akcija ...
  • Beli: Aplikacija Funkey koja proizvodi zvuk mehaničke tipkovnice od sada je besplatna: [link]
  • dpasaric: Kakav entuzijast!!!
  • zoranowsky: Ajme mrak...
  • Gjuroo: Ludo.
  • hal9000: Izuzetno lijepo za pogledati: [link]
  • cariblanco: Sretan imandan Nikolama...jel vam kapnulo što u čizmu ;)
  • hal9000: Anketa bi trebala imati checkboxes, a ne radio buttons. Za nas koji koristimo više mac-ova. Just sayin'.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.37 Seconds

Provided by iJoomla SEO