Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

16.03.2022 | 11:00
Djuro genijalac kaže:
Kloba kaže:
Nadam se da će ljubav prema domovini prevladati pa da neće stisnuti gumb, jer je valjda i dalje svjestan da ukoliko on stisne da će stisnuti i druga strana.

Ja ti tvrdim da bi on i mogao izdati zapovijed da se puca, ali da netko u tom lancu to neće ispoštovati, jer zna što je na kocki.
To smo već vidjeli u nekoliko navrata kroz povijest

Ili to.
Ali to neće biti Sergej Šojgu. Taj je tip, koliko god studiran general bio (njegovi se manevri uče na West Pointu, znači da čovjek valjda zna nešto) - ipak čista sovjetska škola.
Pogledaj prve dvije minute ovog dokumentarca Putin's road to war - samo da uhvatiš malo dužu snimku kako je čovjek postrojio svoj kabinet kao grupu školske djece onda kada je korio svog šefa SVR-a.
No možda netko ispod odbije tu zapovijed; u toj su priči barem trojica ako ne četvorica ljudi: predsjednik, ministar obrane (Šojgu), zapvjdenik nuklearnog arsenala i tip koji klikne "BUM"...
Inače, svi ti članovi Putinovog kabineta, uključujući i njegovog bivšeg bodyguarda (Rusi ih zovi "siloviki" - siledžije valjda) koji sada tu glumi ne znam koju funkciju - potpuno pljuju po zapadu a svi do jednog imaju sinove, kćerke, unuke po Londonu, Parizu i ostatku zapadnog svijeta...
EDIT:
Da dodam, Putinov najveći "strah" su upravo šarene revolucije.
Zato se aneksija Krima i desila jer je ta revolucija bila ona "preblizu doma".
I zato hapsi ljude po većim gradovima Rusije makar izvadili i plakat na ulici na kojem ništa ne piše.
16.03.2022 | 11:04
Šojgu prvi neće. On je preživio na svojoj poziciji SVE iteracije vlasti Rusije do danas. Ajmo još jednom, to čak niti Njonjo nije uspio. Dakle, takva osoba sasvim sigurno nije hrabra i ne bori se za neki svoj stav, nego SAMO preživljava. Netko tko samo preživljava nema hrabrosti za bilo što drugo, jer želi preživjeti.
16.03.2022 | 11:12
Djuro genijalac kaže:
Šojgu prvi neće. On je preživio na svojoj poziciji SVE iteracije vlasti Rusije do danas. Ajmo još jednom, to čak niti Njonjo nije uspio. Dakle, takva osoba sasvim sigurno nije hrabra i ne bori se za neki svoj stav, nego SAMO preživljava. Netko tko samo preživljava nema hrabrosti za bilo što drugo, jer želi preživjeti.

A takav mu je navodno cijeli sadašnji kabinet.
Prije 2014. je imao njih; takozvane "silovike" - prevedeno siledžije ako ne griješim - i oni su skroz uz njega konstantno što god ovaj odlučio.
Ali je imao i liberalnu (koliko je to u Kremlju moguće) frakciju kabineta koja ga je prije upada na Krim upozoravala kako taj potez dugoročno nije mudar; da će uništiti sve što je gradio, srozati ekonomiju na dno itd...
Pa je te liberale redom otpustio ili otjerao u ćuzu.
Danas su skroz uz njega navodno (full skroz, ne uključujem one koji mu klimaju glavom pa se okrenu te u hladnom znoju pomisle: "koji manijak, svi ćemo izginuti") - tek troje ljudi.
A među tom trojicom on je, navodno, "najnormalniji"!?
Onda ti je jasno o kakvom je trjumviratu riječ.
16.03.2022 | 12:08
Ono što mi je zapelo za uho slušajući ju jest da Ukrajinci geografskom silom prilika (njih već tri milijuna) redom migriraju u najdesnije zemlje EU.
OK, to su - koliko god to ksenofbično zvučalo - bijeli ljudi i kršćani ali pitanje koliko će ta empatija potrajati.
Izbjeglička kriza koju smo prošli uzrokovala je rast desnice u Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Sloveniji...
A ti jadni ljudi se ne mogu vratiti doma za (bubam napamet) pola godine.
Oni će se morati inkorporirati u društvo zemlje koja ih je primila.
Nadam se da tu domaćini, pa i nadesniji među njima - neće raditi probleme kao što su radili prvi puta.
16.03.2022 | 12:45
Kloba, koji prvi put mislis?
16.03.2022 | 13:10
marioart kaže:

???
16.03.2022 | 13:35
Kloba kaže:
marioart kaže:

???

pa napisao si da se nadas da domacini nece raditi probleme kao prvi puta... nije mi bilo jasno na koji prvi put i koje probleme mislis, ali pretpostavit cu da mislis na ovu zadnju krizu sa ekonomskim migrantima.

ovaj put ce biti drugacije.. bas iz razloga koji si naveo... em bijeli ljudi, em krscani, em susjedi... naravno kao i u slucaju bilo kojih prognanika/izbjeglica bit ce "svakog gosta tri dana dosta"... imam nesto prognanicko/izbjeglickog iskustva pa na vlastitiom primjeru kazujem

u slucaju da se ne mogu vratiti, nece ni oni ostajati u orbanistanu... kad si vec otisao sa sirotinje, pa ici ces u nesto bolje valjda....

u nas u njemackoj su svi IT eksperti dobrodosli... a i ostali, samo njima nudimo dostavu paketa i mcdonalds...
16.03.2022 | 14:08
A, to.
Iskreno, ne mislim ja nego prenosim što misli ta novinarka Julia Ioffe.
Sada je to kriza u susjedstvu pa se susjedi ponašaju kako bi susjedi trebali.
Da, mislio sam na prvu izbjegličku krizu koju smo kao EU prošli 2015.
Sjećaš se tada postavljanja žilet žica, mlaćenja ljudi na granicama i slično.
Kakav god razlog bio, ljudi su ljudi.
A zbog te se krize Orban uspio razmahati, Slovačka i Poljska dobile su desne stranke na vlasti i baš tamo ide najviše Ukrajinaca.
Kojih ponavljam, do sada ima već tri milijuna.
16.03.2022 | 14:13
Kloba kaže:
A, to.
Iskreno, ne mislim ja nego prenosim što misli ta Julia Ioffe.
A zbog te se krize Orban uspio razmahati, Slovačka i Poljska dobile su desne stranke na vlasti i baš tamo ide najviše Ukrajinaca. Kojih ponavljam, do sada ima već tri milijuna.

imao sam cak cast se slikat pored madjarske zilet zice...

i dalje se ne mozemo bas pohvaliti tretmanom te skupine izbjeglica...
16.03.2022 | 14:14
dpasaric kaže:
I počelo se događati ono što su mnogi predvidjeli - da će zbog sankcija doći do zbližavanja Rusije i Kine, samo što se sve to odvija brže i intenzivnije nego li se očekivalo.

Naprotiv, mislim da je krenulo distanciranje.

www.aktual24.ro/furie-la-kremlin-ambasad...ecta-calea-aleasa-d/

Čisto sumnjam da veleposlanik Kine u Ukrajini govori na svoju ruku ovo što je izjavio i na način na koji je izjavio....
16.03.2022 | 14:35
jel ima jos koji izvor te izjave osim ukrinfo?

znakovito je da svi samo prenose od njih... volio bih procitati i neko drugo izvjesce

nije se on tu nista posebno distancirao, naglasio je je da ih kina nece napasti i da ih priznaje kao drzavu.. sve je to i dasad bio stav kine... nije nigdje osudio agresiju i agresora koliko vidim
16.03.2022 | 14:40
marioart kaže:
imao sam cak cast se slikat pored madjarske zilet zice...

i dalje se ne mozemo bas pohvaliti tretmanom te skupine izbjeglica...

Da, baš nam nije služilo kao humanitarni plus, što jest jest.
16.03.2022 | 15:55
Kloba kaže:

Drukcije su okolnosti, Ukrajinci su Europljani, idu u prvu sigurnu zemlju i velikom vecinom su to zene i djeca. U slucaju 2015. su bili vecinom muskarci u najboljim godinama koji nisu branili zenlju vec su gledali kako doci do Europe pod svaku cijenu. Usporedivanje ta dva vala ne stoji.

Mozes li molim te ponoviti koji dokumentarac si komentirao gore, mislim da si rekao da ima tri epizode?
16.03.2022 | 16:19
marioart kaže:
jel ima jos koji izvor te izjave osim ukrinfo?

znakovito je da svi samo prenose od njih... volio bih procitati i neko drugo izvjesce

nije se on tu nista posebno distancirao, naglasio je je da ih kina nece napasti i da ih priznaje kao drzavu.. sve je to i dasad bio stav kine... nije nigdje osudio agresiju i agresora koliko vidim

Istina, posve si u pravu, promaklo mi da Rumunji prenose ukrinfo. Inače uvijek sve provjeravam s drugih strana i ne uzimam ukrajinske navode zdravo za gotovo, ovo mi je pobjeglo. Isprika
16.03.2022 | 16:29
lucija kaže:
Drukcije su okolnosti, Ukrajinci su Europljani, idu u prvu sigurnu zemlju i velikom vecinom su to zene i djeca. U slucaju 2015. su bili vecinom muskarci u najboljim godinama koji nisu branili zenlju vec su gledali kako doci do Europe pod svaku cijenu. Usporedivanje ta dva vala ne stoji.

Mozes li molim te ponoviti koji dokumentarac si komentirao gore, mislim da si rekao da ima tri epizode?

Ovaj dokumentarac se zove Putin's Road to War - a zapravo u 50-ak minuta sažima kompletnu njegovu povijest od birokrata KGB-a u Dresdenu do danas.
Znači film prepričava njegov život i kritične točke koje su dovele do ovoga.
Po meni jedna od najboljih sugovornica je ta Julia Ioffe.
Roditelji su joj rusko-američkog porijekla hebrejskih korijena; ona je do sedme godine živjela u Rusiji, poslije preselila i školovala se SAD-u.
Poslije dokumentarca ću staviti kompletan razgovor koji je autor napravio s njom za potrebe ovog filma.
Ona je, kako ispada - živa enciklopedija podataka na datu temu.
Na tvom mjestu pogledao bih i to.
Sada, dalje imaš i dvosatni razgovor iste medijske kuće PBS sa Juliom iz 2017. godine na temu Putina.
Ukoliko te toliko zanima samo još ukucaš ime i izaći će ti i taj razgovor u trajanju od malo manje od 120 minuta na temu Amerike, Putina, izbora u SAD-u i hakerskih napada za koje su Amerikanci optužili Ruse...
No ova dva koja ću priložiti ponovo su po meni najbolji i što je najbitnije - najkraći.
(Sada ima dokumentaraca na tu temu na bacanje)...
S tim da je prvi dokumentarni film premijerno emitiran na PBS-u jučer, a drugi intervju za taj dokumentarni film sa Juliom Ioffe dan ranije.
Trodijelni dokumentarac za koji me pitaš se prikazivao i na HRT-u, a zapravo isto obrađuje Putinovo odrastanje u slumovima Petrograda do KGB-ovca u Dresdenu, pomoćnika prvog gradonačelnika St. Petersburga nakon raspada SSSR-a pa sve do kraja njegovog trećeg predsjedničkog mandata.
Ista stvar kao i ovaj, samo opširnije i detaljnije.
Ko su mu bili oponenti, koji plusevi, koji minusi - i tako.
Zove se War in Europe - drama in Ukraine. Svaki dio traje po 50 minuta.
Znači ovo za početak:

Pa ako te dalje zanima ovo:

Izjava za koju kažeš da ne stoji je njena.
Pogledaj ju malo i poslušaj što priča, pa mi onda napiši što misliš ako će ti se dati.
Ja sažimam koliko mogu, a ona je opširna koliko treba biti, no opet jako zanimljiva za slušanje jer to sve razlaže na laicima razumljiv i interesantan način.
16.03.2022 | 16:31
Djuro genijalac kaže:
dpasaric kaže:
I počelo se događati ono što su mnogi predvidjeli - da će zbog sankcija doći do zbližavanja Rusije i Kine, samo što se sve to odvija brže i intenzivnije nego li se očekivalo.

Naprotiv, mislim da je krenulo distanciranje.

www.aktual24.ro/furie-la-kremlin-ambasad...ecta-calea-aleasa-d/

Čisto sumnjam da veleposlanik Kine u Ukrajini govori na svoju ruku ovo što je izjavio i na način na koji je izjavio....

Nisu kinezi glupi, sve što ugrožava globalizaciju nije njihovo. Tako da se nemaju što misliti, bez Europe su svakako u banani. Ovo je jedinstvena šansa da se Putina zabetonira.
16.03.2022 | 17:19

Jedan zanimljivi pogleda sa "nase" strane.
16.03.2022 | 19:08
lucija kaže:

Ne slažem se. To je slika koju si (vjerojatno i nesvjesno) sama sebi stvorila da si opravdaš takav stav. Potraži malo po internetu, sigurno ne manjka snimaka. I tada je bilo jako, jako puno djece i žena. Bilo je i muškaraca, da. Od koga su oni trebali "braniti" zemlju? U Siriji je bio građanski rat između dvije suprotstavljene političke struje. Da se takav rat dogodi ovdje, i ja bih osobno, kako reče Riba, najprije posegnuo za drškom kofera.
16.03.2022 | 19:16
Davore, tvoja teza o NATO-u koji se širi do Rusije kao uzroku rata pada u vodu današnjom porukom Rusije da BiH nema što tražiti u NATO-u (parafraziram). Kako BiH kao članica NATO-a ugrožava Rusiju? Ili da okrenem, što Rusiju ima bolit q..c ako BiH želi postati članicom NATO-a? Juga, čiji je BiH bila dio, ionako nikad nije bila dio ruske tj. sovjetske zone utjecaja.
Ajmo sad stvari početi nazivati pravim imenom...
16.03.2022 | 19:20
Djuro genijalac kaže:
Davore, tvoja teza o NATO-u koji se širi do Rusije kao uzroku rata pada u vodu današnjom porukom Rusije da BiH nema što tražiti u NATO-u (parafraziram). Kako BiH kao članica NATO-a ugrožava Rusiju? Ili da okrenem, što Rusiju ima bolit q..c ako BiH želi postati članicom NATO-a? Juga, čiji je BiH bila dio, ionako nikad nije bila dio ruske tj. sovjetske zone utjecaja.

Slažem se da ih ex-YU ne bi trebala zanimati, ali naravno da će to reći, pa neće reći "Pozdravljamo da se i BiH priključi NATO-u!"
16.03.2022 | 19:21
marioart kaže:
Jedan zanimljivi pogleda sa "nase" strane.

Tnx, baš je zanimljiv tip!
16.03.2022 | 19:31
dpasaric kaže:
Djuro genijalac kaže:

Slažem se da ih ex-YU ne bi trebala zanimati, ali naravno da će to reći, pa neće reći "Pozdravljamo da se i BiH priključi NATO-u!"

Ovo je poanta svega:
twitter.com/just_whatever/status/1504144...t1FfNgLqCkNVr2o6SKsg

Ovo je čisti, destilirani fašizam. Hitler bi bio ponosan na ovaj govor, samo bi bio malo strastveniji dok ga drži i činio bi to pred mnoštvom ljudi, a ne pred kamerama. Ali, riječi ne bi mijenjao....
16.03.2022 | 19:49
Komentar Kim Iversen o Tuckeru s Foxa i njegovom prilogu na temu bio-laboratorija u Ukrajini...

16.03.2022 | 22:08
Djuro genijalac kaže:

Ovo je poanta svega:
twitter.com/just_whatever/status/1504144...t1FfNgLqCkNVr2o6SKsg

Ovo je čisti, destilirani fašizam. Hitler bi bio ponosan na ovaj govor, samo bi bio malo strastveniji dok ga drži i činio bi to pred mnoštvom ljudi, a ne pred kamerama. Ali, riječi ne bi mijenjao....

Pogledao sam izjavu o izdajnicima u svojim redovima, sigurno toga ima i to je očekivano, ali sve to nikako nije dobro; zapad se baš gadno i vrlo hazardno igrao sa svim ovim, ako ga stjeraju u kut toliko da nema suvisao uzmak i rješenje koje će njemu biti zadovoljavajuće, ovo je samo znak da će ići do kraja, a to su rekli i brojni analitičari. A znamo što to znači.
16.03.2022 | 22:17
Novi detalji uvjeta primirja...

Details on the possible Russia-Ukraine deal:

– Russia ceases fire and withdraws
– Ukrainian "neutrality" without NATO
– Kyiv keeps its army but can't host foreign bases
– Russian gets legal status in Ukraine

I tko je tu sada lud, nije li to točno ono što su Rusi tražili na početku? Jesam li nešto propustio?
16.03.2022 | 23:19
Rusi šire internetom izuzetno loše rezanu pa sastavljanu snimku iz više originalnih govora Zelenskog kako navodno poziva ukrajinski narod da položi oružje.
Čuju se rezovi zvuka kada se pojača ton, vidi se da faca nije ista kada govori jednu riječ a nastavlja drugu.
Tko zna koliko im je videa trebalo da slože ovaj izuzetno loš dipfake.
Naslov videa stvaljenog na Twitter na ukrajinskom znači:
Protiv koga se borimo? Ovi bogalji, čak ni dipfeyk nisu uspjeli učiniti normalno.... Bože
twitter.com/_delanay/status/150404829852...kujte-ih-jos-1571451
17.03.2022 | 00:50
Zanimljivo je što US pukovnik misli o situaciji. On uopće ne dijeli mišljenje iz medija o "ruskom porazu", dapače, govori da sustavno napreduju i idu pažljivo po svom planu uz nastojanje da strada što manje civila.

"Da Rusi ne paze ovoliko na civile, ovo bi bilo gotovo za 10 dana."

17.03.2022 | 07:23
Fakat paze na civile. Gotovo kao i tzv. "JNA" u Vukovaru...
17.03.2022 | 07:25
smayoo kaže:
Fakat paze na civile. Gotovo kao i tzv. "JNA" u Vukovaru...

Mislim, tko nakon ovoga ima išta "pozitivno" reć o ovoj "operaciji" onda stvarno gleda kroz ružičaste naočale.
Mauripolj - pobio je kompletan grad.
Od danas ga zaista možemo zvati ukrajinskim Vukovarom...
Civile, žene, djecu - sve ih je ubio...
www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/jedina-st...atiti-djecu-15171290
dpasaric kaže:
Jesam li nešto propustio?

Davore, propuštaš puno jer se vidi da si otvoreno za Ruse samo da bi mi, ti - uzmi to kako hoćeš - bili mirni...
Kažeš nemaš vremena pogledati video od 45 minuta, ali dva videa od 10 i jedan od 20 koji pričaju narativ kakav ti se sviđa, to imaš.
Pa to je ukupno 40 minuta - ali ti nemaš vremena?!
Mislim, ako u startu ne želiš to odgledati jer jednostavno "tu priču ne pušiš", (ne vjeruješ im, nazovi to kako hoćeš) - onda barem to jasno napiši.
I sve u redu.
Zaista.
Samo, vidjet ćemo na kraju tko će na koncu viriti iz kanalizacije i završiti kao Gadafi (Zelenski ili Putin), a koja zemlja će usprkos svim žrtvama koje je dala izaći kao pobjednik.
Plan Kina Rusima je izgleda propao...
www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/lavrovlje...io-u-moskvu-15171314
17.03.2022 | 07:41
Kad ih ne bi ugrožavali ne bi ih trebali ni paziti! Rusi nemaju što tražiti u Ukrajini i paziti na Ukrajince!
Nema za ovo nikakvog razloga a neće biti ni uspjeha.
Zato što paze gađaju solitere i nebodere u njima ima najmanje civila? A, to su promašili bolnicu ili rodilište? Tu se teško nađe civil jedino kad rađa ili kad je bolestan? Ali ako malo pripaziš i projektil polako ispališ, onda možeš? Ubit će ih manje i samo one koji su to i naručili. Ne bi rusi ubijeli bez privole, nema šanse!
Bog ti jadan koje gluposti.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 32 minuta
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!
  • smayoo: Oho! Sretan rođendan i od mene! :)
  • VanjusOS: sretan rođendan @drlovric
  • miomika: nisam znao. Ja sam na A1, tamo još ni ne razmišljaju..
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...
  • smayoo: RIP. Ostaješ u sjećanju, Švec!
  • smayoo: Stvarno prerano. :/
  • smayoo: O, jebote... :(
  • FiFi: RIP Siniša Švec
  • Borisone: [link]
  • Lihto: prije prodaje
  • Lihto: Jel treba uključiti file vault pa onda formatirati Mac M1 ili je dovoljno erase all content and settings?
  • Beli: Prošla akcija ...
  • Beli: Aplikacija Funkey koja proizvodi zvuk mehaničke tipkovnice od sada je besplatna: [link]
  • dpasaric: Kakav entuzijast!!!
  • zoranowsky: Ajme mrak...
  • Gjuroo: Ludo.
  • hal9000: Izuzetno lijepo za pogledati: [link]
  • cariblanco: Sretan imandan Nikolama...jel vam kapnulo što u čizmu ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.37 Seconds

Provided by iJoomla SEO