03.02.2024 | 11:28
@igor:
Ova vijest mi i ima i nema smisla.
1. S jedne strane u potpunosti razumijem Kuvajt koji se zeli rijesiti tih vremesnih tenkova, dok ih jos neko hoce i treba. Ne znamo kako su odrzavani i skladisteni, ali vjerojatno su u pristojnom stanju jer nije bas da kubure sa budzetima
Ali sa druge strane, jako sam skeptican da HR posjeduje kapacitete da modernizuje i remontuje tenkove u Djuri Djakovic. Pogotovo u nekom ubrzanom ritmu jer Ukrajinci to trebaju juce a ne za par gadina, dok se sve to u Djuri razradi i pokrene.
Mozda bude neki ubrzani servis tenkova, tipa zamijeni ulje u motorima, uradi inspekciju, podmazi malo gdje skripi i salji na front. Puno mi je vjerojatniji taj scenarij. Ponuda koje se ne propusta je da cemo ih i prefarbati u ukrajinsku kamuflazu
M84 je idealan tenk za ukrajinske terene. Agilan, lagan, korektno opremljen, njima itekako poznata tehnologija s aspekta odrzavanja i obuke.
2. A drugi dio koliko sam skontao ide ovako:
HR ce "modernizirati" ove kuvajtske M84, a zauzvrat ce dobiti od njemacke Panzer 87 tenkove. To ti je svicarska inacica Leoparda 2 A4 (moguce da grijesim, ali nije noviji od toga). Vjerojatno ih je svicarska ustupila Njemackoj jer ih ne treba ili su u jako losem stanju, pa im treba generalni remont samog proizvodjaca.
Mi cemo Njemackoj naplatiti nepostojeci remont M84, a oni ce nama poslati svicarske krseve, za koje cemo mi u buducnosti trebati platiti remont Njemackoj
Ima da prste tenderi, mito i korupcija na sve strane. I svi zadovoljni
3. Ovi AN-32 ne lete vec jako dugo i propadaju bez veze, jer su resursi istekli. HV ce napraviti super posao ako ih utrpa Ukrajini, jer bi ti avioni svejedno zavrsili u starom zeljezu. Sta god da dobiju za njih, dobro je.