11.02.2024 | 23:56
Djuro genijalac kaže:
A kako ti znaš da nije? Koliko sam dosad uhvatio, ti, isprika ako griješim, stvari promatraš u relativno postotnom iznosu. Pogledajmo jedne, pogledajmo druge i onda je istina u sredini.
Uopće nije tako banalno, to bi onda bio jednostavni matematički model - i model koji bi lako manipulirao onaj s više novca za propagandu. Evo, tu je čak i Putin odgovorio Tuckeru u tom smislu kada ga je pitao zašto nije iskoristio situaciju s Nordstreamom za ruski PR, pa mu je ovaj odgovorio da je medijska borba vrlo skupa i da ne bi imali šanse protiv zapadnih medija.
Meni je bilo čudno kada su Rusi šutjeli o svemu, krivo sam mislio da se namjerno prave blesavi kako bi mogli vratiti istom mjerom Amerima (npr. cvikanjem optike u Atlantiku), ali sam se prevario. No, kada znamo da su ruski portali cenzurirani na zapadu, vjerojatno je imao pravo da na to ne gube vrijeme.
Moja prvo pravilo je pratiti tijek novca - tko ima koristi od nečega, kome nakon što se maknu razne društvene i moralne kulise ide novac. To je uvijek najbolje mjerilo. U ovom ratu se ponavlja uzorak koji je davno objasnio Snowden koji je sve jako dobro vidio kao insider.
Znači nije bitno dobiti rat, nije cilj pobjeda, nego je cilj što trajniji sukob kako bi što više poreznog novca išlo u industriju oružja. I imamo li sada isti uzorak u Ukrajini? Imamo, znači "check"!
Drugo pravilo je provjeriti dosadašnju povijest izvora ili osobe. Npr. ako je netko svjetski poznat i nagrađen novinar koji cijeli život prati svjetsku politku, kao npr. Seymour Hersh, onda takav čovjek kod mene ima snažan startni bonus da govori istinu. Uvijek treba prije vjerovati provjerenim nezavisnim novinarima koji iza izrečnog stoje svojim imenom i časti, nego usklađenom narativu korporativnih medija koji su u vlasništvu istih tih interesnih skupina koje su i dovele do ovog rata.
Ako je netko poznati američki profesor koji je u stanju gotovo desetljeće unaprijed predvidjeti što će se dogoditi u Ukrajini, kao prof. Mearsheimer, onda i takav čovjek kod mene ima startni bonus da mu treba vjerovati jer je vrijeme dokazalo da dobro poznaje situaciju i zna što govori.
Ako je netko čuveni pisac i velik intelektualac, filozof i dobrim dijelom sociolog, netko tko je napisao preko 100 knjiga, onda je to čovjek čiju mudrost valja poslušati, nemamo ih mnogo s preko stotinu knjiga na ovom planetu, naravno mislim na Noama Chomskyog.
Ako nekoga UN, u periodu dok se UN još smatrao kredibilnim, odredi da će biti vojni inspektor za oružje kada je u pitanju arbitriranje nejasnih situacija, ako je to još ex-američki časnik, onda i njega mislim uzeti za ozbiljno i poslušati što kaže, mada bih tu očekivao da naginje svojoj, američkoj strani. No, kada takav čovjek kaže kakva je situacija, onda to ima svoju težinu. Naravno, mislim na Scotta Rittera.
Ako je netko stara američka vojničina i očigledno američki patriot po svemu što govori, pukovnik koji je osobno vodio bitke u Iraku, pa bestraga, koje su šanse da je takav čovjek ruski špijun? Sada kada je u mirovni (koja sigurno nije mala), koji bi njegov motiv bio da laže za Putina? A što je najbolje, sve što je govorio od početka sukoba je ispalo - istina. I zato i to što on kaže za mene ima veliku težinu. Naravno mislim na pukovnika Douglasa Macgregora.
Ne znam kako vi koji zagovarate da je istina zapravo suprotna, sebi objašnjavate to što oni govore? Jesu li svi oni zaista na platnoj listi Kremlja koji im tajno dostavlja zlato u neku švicarsku banku? Je li to ta vaša vjerojatna istina? Ili je vjerojatnije da su pošteni ljudi koji su prošli sve u životu i jednostavno imaju svoje "ja" i kažu istinu onako kako im je na srcu?