12.02.2024 | 14:47
IgorD kaže:
dpasaric kaže:
...plemenski kaos koji je nastao u Libiji nakon što im je zapad demokratski ubio vođu.
Nema što nisi spomenuo u ovoj temi. Nabacuješ svašta kao da ti je cilj da se tema razvodni do Rimskog carstva i činjenice da im je demokracija bila manjkava jer su imali robove pa su nekako odgovorni za tekuće događaje. A čak i postoji video koji prikazuje zadnje trenutke
Gadafija, ubila ga rulja ko Mussolinija ali eto, to je nekako Obama odradio za Bidena i Black Rock.
...
Bas tako. primecujem kad ponestane realnih srgumenata onda se poseze za nekim poluinformacijama.
dalje, sto se tice Libije i Gadafija, ponesto znam, bio sam pre 20 god tamo, kad su im skinuli sankcije i poceli se otvarati ka svetu. vrlo brzo mi je bilo jasno da je 'nesto trulo u drzavi Danskoj...'.
i on je bio 'demokratski diktator' na neki nacin slican sadasnjem Putinu - beskrajno zaljubljen u sebe, imao je panafricke ambicije (lider afrike, zajednicka africka banka sa zajednickom valutom...), progonio je protivnike, silom i presijom je drzao na okupu 27 libijskih plemena, neka plemena je terorisao, a neka favorizovao, bio je sponzor raznih revolucionarnih i teroristickih pokreta (Karlos-Sakal je tamo svojevremeno imao bazu), posle onoliko godina na vlasti je vec izgubio dodir sa realnoscu, korupcija je bila velika... i sta se moglo ocekivati. tu nije trebala nikakva posebna strana pomoc da sve ode u haos. i kad je krenulo to arapsko prolece, to se samo prelila i kod njih.
kad je vec to tako krenulo, naravno lesinari su se skupljali sa svih strana. bez brige, nije ovo tamo proslo i bez ruskog uticaja na ovaj ili onaj nacin.