08.04.2024 | 15:41
@drovric, prijatelju - znam da zaista razumiješ vojnu priču i da si je živio godinama u 1. licu jednine.
Još danas pamtim onu sliku koju si postao tamo neke 2012.-e "retine padaju s neba" kada vam je helikoper u Afganistan poslao nove Macove.
Samo da se nadovežem na ovo za JNA.
Nešto sam uhvatio snimku (znači niti epizodu da sam odgledao) pada Vukovara i kada se topovima rokao grad sa položaja JNA.
U opisu je pisalo, ili je narator to pričao (zaboravih sada) da je riječ o topovima koje je Jugi dalo UK nakon WWII.
Znači topovi iz 1940-ih u upotrebi početkom devedesetih - kada već.
Tko zna koliko je istine u tome da je JNA bila treća vojna sila u Europi.
Pogledaj si ovaj dokumentarac koji sam linkao.
Ameri su veliku laž prodavali vlastitom narodu kada su rekli u samim začecima Hladnog rata (neke srednje pedesete, ako ne griješim) da Rusi imaju 4000 bojevih nukearnih glava.
U2 špijunski avion je na kraju snimio njih - četiri.
Ok, onda Sovjeti počinju raditi na proizvodnji oružja kao danas Putin, ali za to se izdvaja ogromnih 20 posto ukupnog sovjetskog BDP-a, dok Ameri za nešto manje bojevih glava i sve ostalo u vlastitom vojnom arsenalu izdvajaju (pričamo o kasnim sedamdesetima i početku osamdesetih) ne više od pet posto njihovog BDP-a.
Sjećamo se rezultata po ljude; ruski narod gladan i žedan na račun utrke u naoružanju s SAD-om.
Odatle Gorbačovu ideja za Perestrojku (Preustroj), pa izdavanje novina Glasnost (Istina); htio je malo vratiti nešto prehrambene sposobnosti iz centra Kremlja natrag u ruke seljaka; a novinama povratiti vjeru u Institucije koja je kopnila na dnevnoj bazi.
E sada je druga priča da je to pokrenulo čitavu lavinu događaja koji će rezultirati padom Berlinskog zida.
Pričaju i o Lech Walesi, bitnu je ulogu čovjek odigrao kao sindikalac koji je vodio štrajk u brodogradilištu u Poljskoj, koja je po naratoru toga dokumentarca uvijek bila trn u dupetu Rusije.
Pa slike i filmovi njihovih protesta 60-ih, pa sve do 80-ih.
Mislim da bi tebi, vojnom znalcu, dokumentarac bio zanimljiv koliko se toga dotiče.
I samo da dodam; nema u priči "bad guy - good guy".
Svi su
bad.
I Ameri i Rusi.
A od nuklearnih katastrofa nas je puno puta po svjedocima događaja spriječila čista sreća.
Sve je to evidentirano što se kaže, crno na bijelo.
Kada je kojoj strani komp javio da im dolazi 400 nuklearki da bi iste ispale sjena oblaka na radaru, a čovjek koji nije htio alarmirati Kremlj dok nije bio sto posto siguran (a to nije mogao biti do udarca imaginarnih interkontinentalnih raketa na cilj) za "nagradu" je dobio pedalu iz vojske.
To što je u procesu poslušao savjest i usput spasio planetu, nije bitno...
Ima sličnih priča i na US strani, naravno.
Ja sam tek na petoj epizodi od njih devet.
Ne želim propustiti ni minutu, čim vidim da mi pažnja bježi - gasim.